Obiective turistice din Romania vizitate de imparateasa Sissi si imparatul Franz Joseph (Pe urmele imparatesei Sissi si a imparatului Franz Joseph...in Romania)

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Obiective turistice din Romania vizitate de imparateasa Sissi si imparatul Franz Joseph (Pe urmele imparatesei Sissi si a imparatului Franz Joseph...in Romania)


ROMANIA

V-ati gandit vreodata sa porniti pe urmele indragostitilor care au scris istorie, Sissi si imparatul Franz Joseph,...dar in Romania?

Frumoasa, dar tragica poveste de dragoste dintre imparatul Austro-Ungariei, Franz Joseph si neconventionala imparateasa Sissi este cunoscuta in intreaga lume. Numeroase ecranizari, carti sau picturi au avut ca sursa de inspiratie marea lor iubire. Cea mai cunoscuta ecranizare este poate, trilogia care a avut-o ca protagonista pe fermecatoarea si celebra Romy Schneider, in care a jucat alaturi de Karlheinz Böhm: Sissi - Printesa Sissi (1955); Sissi (1956)- Die Junge Kaiserin (Sissi - Tanara Imparateasa); Sissi (1957) - Schicksalsjahre Einen Kaiserin (Destinul unei Imparatese). Sissi a fost jucata și de actrita de origine italiana Cristiana Capotondi, in miniseria „Sisi” (2009). Miniseria recenta (2021) regizata de Sven Bohse ii are ca protagonisti pe Dominique Devenport in rolul lui Sissi si Jannick Schumann in rolul imparatului Franz Joseph.

Inteligenta si in egala masura frumoasa, nonconformista, rebela, in permanenta cautare a unei libertati pierdute odata cu dobandirea inaltei functii de imparateasa, Sissi a fost pasionata de poezie, calarie si natura. Iubirea pentru natura este puternic evidentiata de numeroasele sale calatorii. A vizitat sau si-a petrecut vacantele in majoritatea tarilor din Europa.

Cati dintre voi stiu ca, in Romania, Sissi a poposit de cinci ori (potrivit istoricilor)? Iata principalele obiective turistice din Romania legate de imparatesa Sissi (cu numele real de Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach):

1. Baile Herculane
Deoarece Sissi suferea de mai multe boli, printre care si de reumatism, medicii i-au recomandat sa viziteze statiunea Baile Herculane. Sissi a fost atrasa de frumusetea acestei zone, revenind de cinci ori aici. În anul 1887 a petrecut un sejur lung de şase săptămâni la o vilă din Băile Herculane, Vila Tatartzy, ce a primit ulterior vizitei sale numele de Vila Elisabeta (numele real al lui Sissi). Zona s-a dovedit a fi benefica imparatesei Sissi, nu doar pentru tratarea reumatismului, ci si pentru tratarea sistemului sau nervos. Pasionata de drumetii inca de copil, Sissi a vizitat si muntii ce inconjoara statiunea.

Am putea intelege de ce Sissi a iubit statiunea Baile Herculane. Denumirea de "Perla Banatului" sau "Perla Balneara a Europei" este perfect justificata, datorita frumusetii sale, dar si a importantelor resurse curative ale zonei, precum apele termale sau aerul ozonat. Baile Herculane reprezinta cea mai veche statiune balneara din tara noastra, inceputul istoric al acestei statiuni fiind legat de cucerirea Daciei de catre romani, cand soldatii romani au descoperit aici apele termale, cladind "termele lui Hercule" (Therme Herculi), pastrate pana astazi. Prima atestare a statiunii dateaza din anul 152 d. Hr., apele din zona fiind considerate un "dar al zeilor". Probabil Sissi a fost fascinata si de marturiile civilizatiei romane care de regasesc in statiune si imprejurimile sale: drumuri, coloane si statui.

2. Colonada Statiunii Buzias din Parcul Central
Colonada Statiunii Buzias din Parcul Central a fost realizata in anul 1875, la porunca imparatului Franz Joseph pentru iubita sa sotie, imparateasa Sissi. Cu o lungime de 500 m, colonada avea rolul de a o proteja pe imparateasa de vremea nefavorabila, ploaie sau ninsoare, dar si de soarele puternic, cand aceasta venea aici sa se plimbe. Zona parcului reprezenta unul dintre locurile preferate de promenada ale lui Sissi. Constructia, realizata in stil bizantin, ce beneficiaza de o frumoasa dantelarie din lemn, facea legatura intre Izvorul Joseph, Hotelul Phoenix, Bazar si Cazino. Colonada lui Sissi a fost renovata, fiind readusa la forma sa din sec. al XIX-lea.

Statiunea Buzias era recunoscuta la acea vreme pentru apele sale minerale, dar si pentru aerosolii folositi in tratarea anumitor boli precum astenii si nevroze, de care suferea si imparateasa Sissi. Statiunea a fost construita in anul 1819.

3. Statiunea Marila, aflata in apropiere de Oravita
Statiunea Marila, bogata in aer ozonat, reprezenta si ea unul dintre locurile preferate de Sissi in Romania. Locuitorii sai au ridicat in cinstea imparatesei in anul 1899 (la un an dupa asasinarea acesteia) un monument. Monumentul este insotit de o inscriptie unde apare mentionat "in amintirea Imparatesei Elisabeta (Sisi) pentru dragostea si atasamentul fata de aceste locuri a fost ridicat Monumentul de la Marila in anul 1899 si reasezat la Oravita in anul 2004. Textul este cioplit in marmura si in limba germana. Monumentul se afla in prezent in curtea Bisericii romano-catolice din Oravita.

4. Caransebes
Sissi a vizitat si Caransebesul. Comunitatea din Caransebes a ridicat in anul 1914 o statuie din marmura de Ruschita, statuie ce o reprezenta pe imparateasa, aceasta fiind inaugurata insa in anul 1918.

Pe de alta parte, vizita pe care imparatul Franz Joseph o desfasoara in Romania in anul 1896, la invitatia regelui Carol I, reprezinta si un prilej de descoperire ale unor obiective turistice importante pentru tara noastra.

5. Canalul Portile de Fier
Canalul Portile de Fier a fost inaugurat de împăratul Franz Joseph al Austriei în data de 27 septembrie 1896, dupa aceasta inaugurare efectuand o vizită oficială de trei zile în Regatul României. La eveniment, desfășurat la Orșova, au fost prezenți regii Carol I al României și Alexandru I al Serbiei. Prin crearea Canalului Portile de Fier are loc o dezvoltare extraordinară navigației dunărene, ceea ce a atras după sine intensificarea comerțului tuturor statelor riverane, care au de atunci drum deschis spre mare. Cu aceasta ocazie imparatul a putut sa admire si frumusetea zonei inconjuratoare reprezentata in general de Cazanele Dunarii.

6. Bucurestiul
Imparatul Franz Joseph petrece in timpul vizitei sale oficiale in Romania si doua zile in capitala Romaniei. La Bucuresti, primarul Capitalei, C.F.Robescu i-a oferit „dupa datinele strabune...paine si sare pe o tava de argint aurita, impreuna cu doua cupe lucrate intocmai dupa tava si cupele tesaurului de la Pietroasa". In aceasta perioada Casa Capsa pune in circulatie "niste superbe albume, imbracate in satin bogat ilustrat. Ilustratia poarta sus portretele imparatului si regelui, in centru Castelul Peles si ca ancadrament drapelele austriece si romanesti", dar si cutii si saculete decorate in acelasi mod, ce contin delicioasele bomboane „François Joseph", special create cu ocazia maretei vizite.

7. Castelul Peles
Castelul Peles, unul dintre cele mai frumoase si mai cunoscute castele din Romania, dar si din Europa, a primit si vizita oaspetelui de seama Franz Joseph. Imparatul a avut prilejul sa contemple poate cel mai modern castel al acelei perioade, Pelesul fiind primul castel electrificat din Europa, dar si primul cu o centrala proprie de incalzire, ce detinea si un lift electric. Imparatul Franz Joseph a facut o multime de fotografii, fiind impresionat de frumusetea si bogatia castelului "a carui admirabila asezare si eleganta arhitectura par sa produca o vie impresie". "A admirat Pelesul si imprejurimile sale, precum si maretia muntilor si verdele padurii, preferand cadrul intim in locul receptiilor sau dineurilor grandioase. In prima seara a sederii sale la Castelul Peles, dupa ce se intretinuse catva timp cu persoanele prezente acolo, imparatul Franz Iosef I s-a retras in apartamentul pregatit special pentru el", apartament caruia ii va ramane si peste ani numele de „Kaiserzimmer" (Camera imparatului). In anul 1906 se astepta o noua vizita a imparatului, cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial. Din pacate vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.

8. Manastirea Sinaia
Franz Joseph face si o scurta vizita la Manastirea Sinaia, lacas de cult aflat la poalele masivului Bucegi si ctitorit intre anii 1690-1695, de catre spatarul Mihail Cantacuzino. Vechea biserica, construita in stil brancovenesc, pastreaza si in prezent in pridvor si naos pictura realizata de Parvu Mutu Zugravul. Aici staretul Nifon ii ofera in dar imparatului, „un album legat cu mult gust continand vederi ale Sinaii, intre care si cea a istoricei manastiri si ale vaii Prahovei".

9. Stana Regala (Poiana Regala)
Franz Joseph si regele Carol I, dar si o suita formata din aproximativ 30 de persoane au facut o scurta excursie la Stana Regala unde, „intr-un frumos umbrar de verdeata" li s-a servit pranzul. Inaltii oaspeti s-au delectat in timpul mesei si cu muzica Regimentului 1 de geniu si doua tarafuri de lautari. Unul din tarafuri, ai carui membri erau imbracati in costume nationale "a atras cu deosebire interesul imparatului". Stana Regala, constituie si astazi un loc perfect de relaxare pentru turisti, oferind o panorama superba asupra Muntilor Bucegi, dar si asupra localitatilor Busteni, Poiana Tapului si Sinaia. Stana Regala sau Poiana Regala este o pajiste alpina, aflata la 1270 m. Cei ajunsi aici se pot bucura de un aer tare, de munte, dar si de o liniste deplina. Poiana Regala a fost una dintre destinatiile preferate de membrii Casei Regale.

10. Stanca Franz Joseph
Regele Carol l-a condus pe împăratul Franz Iosef pe o stâncă din apropiere, pe al cărui vârf fusese amenajată o terasă şi „un pavilion cu balustradă" de unde se putea vedea, de pe un versant, dincolo de Buşteni şi Azuga, peste vârfurile Caraiman şi Omul, iar, de pe celălalt versant, Castelul Peleş, Mănăstirea Sinaia şi toată valea Prahovei spre Comarnic. Observând încântarea pe care a trezit-o împăratului priveliştea oferită, Regele Carol i-a adresat rugămintea de a primi ca, în amintirea „acestei zile frumoase şi neuitate, cu care Majestatea Voastră Ne-a înveselit... să-i permită a da numele de « Francis e Iosif » acestei stânci, care presintă o vedere plăcută peste Sinaia şi valea Prahovei şi care a atras în mod deosebit privirile Majestăţii Voastre".

Sursa foto: Kelenbp - Herkulesfürdő2 (Wikipedia)


247

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul catalan - Barcelona
“Bon Nadal i Felic Any Nou” in catalana sau “Feliz Navidad y Prospero Ano Nuevo” in spaniola..
Romania  |  Austria  |  Belgia  |  Malta  |  Grecia  |  Ungaria  | 
Stiai ca?
Cea mai mare (puternica) anomalie magnetica din lume se afla in Regiunea Kursk (în rusa Курская область, Kurskaia oblast), o regiune din sud-vestul Rusiei, ce este marginita la vest de ... Cele mai inalte animale din lume sunt girafele. Ele pot atinge 6 metri inaltime....
Dictionar turistic
Bungalow - Un tip de camera oferita de anumite hoteluri de lux. Bungalow-ul este pozitionat intr-o zona mai deosebita, intima, deasupra marii sau intr-o zona cu multa verdeata; ofera privelisti deosebite, are veranda si camere elegante.
7 recomandari