TurisMALL
powered by

Pasiunea pentru Muntii Carpati


ROMANIA

Iti place sa calatoresti, stiu ca iti place... De ce stiu asta? Fiindca si mie imi place. As evada in fiecare zi din jungla urbana in care ma scald, mi-as pune tenisii de umblat si m-as urca in primul tren ce pleaca dimineata din gara. Nu, nu as lua masina fiindca e aglomerat pe sosele, dar trenul, cu zgomotul acela atat de lin al rotilor rostogolindu-se pe sine...relaxare curata. Iar daca ar fi sa aleg un loc unde sa ma opresc, cu siguranta acela ar fi la munte.
Da, Carpatii nostri batrani mai au inca multe de spus, si i-as asculta zi de zi. Printre crestele lor semete tehnologia abia-abia reuseste sa se strecoare asa ca ma simt ca intors acasa, in sanul naturii. Prin tinuturile de poveste in care linistea este intrerupta doar de susurul apelor si cantecul pasarilor, iti poti gasi linistea si relaxarea dupa multe-multe zile de munca grea si obositoare. Ma catar prin Muntii Carpati de multi ani, de cel putin 3-5 ori pe an, am avut ani in care am avut si o iesire pe luna.
Din Apuseni pana pe varfurile inzapezite ale Caraimanului, Carpatii traiesc rupti de timp, pastrand pe culmile lor povesti odinioara spuse de batranii satelor, monumente uitate de timp si chiar secrete ce se asteapta sa fie descoperite.
Stiu ca ai mult de munca si nu vreau sa te reti, dar as vrea sa te intreb ceva: Cand ai fost ultima data in Maramures? Caci daca nu ai fost niciodata, trebuie neaparat sa mergi. Este extraordinar de frumos acolo, aproape as spune ca e o frantura de Rai lasata pe pamant din greseala. Ai atat de multe de vazut iar daca vrei ceva cu adevarat extraordinar, trebuie sa calatoresti macar odata cu Mocanita. E ultimul tren cu aburi forestier din lume, dar a fost si ramane cea mai faina cale sa descoperi peisajele maramuresene de-a lungul raului Vaser.
Insa stai, vorbeam despre munti aici deci hai sa ne intoarcem putin. Stiai ca la noi in tara avem marmote francofone. Nu, sigur ca nu stiai, nici eu nu aflasem pana de curand. Dar da, marmotele noastre au fost aduse din Franta pentru repopulare in anii ''60 si chiar daca in realitate nu stiu sa inveleasca ciocolata in staniol, frumoasele rozatoare sunt o priveliste tare amuzanta. Desigur, in cele patru luni in care sunt active, fiindca restul de opt le dorm – halal productivitate a muncii.
Si pentru ca iti spuneam de mistere. Se zice ca sub Pietrele Doamnei, in muntii Rarau, exista inca o mica comoara, ascunsa acolo de Domnitorul Petru Rares si zidita in stanca de o alunecare de pietre. Ori cel putin asa spune legenda fiindca in realitate nimeni nu a gasit-o inca.
Si hai sa iti mai spun o poveste, cea a Crucii de pe Caraiman, care noaptea iluminata fiind, pare a pluti prin intunecimea noptii, pazind crestele acestui superb masiv.
Desigur o vacanta la munte este prilej de relaxare, aventura si distractie insa cel mai important este ca te intorci in natura, acolo unde este adevarata noastra casa. Te invit sa redescoperi tara asta minunata si frumusetile ei fiindca esti roman si fiindca meriti.


1701

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul Sfantului Patrick (St. Patrick's Festival)
Festivalul Sfantului Patrick a fost infiintat de Guvernul Irlandei in Noiembrie 1995. Principalul o..
Stiai ca?
Anghel I. Saligny (nascut la 19 aprilie 1854, in Serbanesti, judetul Galati - decedat la 17 iunie 1925, in Bucuresti) a fost un remarcabil inginer constructor, academician, ministru si pedago... Cel mai lung curs de apa din Australia este Murray ce masoara 2.500 de km....
Dictionar turistic
Charter - Avion sau autocar inchiriat de catre o agentie de turism, o persoana, sau un grup de persoane pentru efectuarea unei calatorii in afara curselor aeriene regulate.
7 recomandari