TurisMALL
powered by

Petra – orasul sapat in stanca


PETRA

Petra reprezinta cel mai celebru sit arheologic din lume si este localizat in S-V Iordaniei, la poalele Muntelui Hor. Orasul “roz” cum i se mai spune, datorita culorii roz-rosiatice a stancii in care sunt sapate templele sale, a fost construit incepand cu sec. al VI-lea i.Hr. de catre nabateeni (triburi nomade de arabi), in timpul imperiului persan, arhitectura acestor edificii capatand in timp influente egiptene, elenistice si romane.

De altfel, perioada romana si-a pus cel mai mult amprenta asupra acestui orasel antic, daca e sa aminitm numai templul Leului cu aripi. In afara de temple, orasul este compus din locuinte si morminte. Unul dintre cele mai cunoscute temple, care este si mausoleu, deoarece adaposteste morminte regale, este cel numit Trezoreria. Fatada acestui monument sculptat in calcar este inalta de cca 40 de metri.
Totusi, cel mai insemnat templu este “Manastirea”, construita in secolul II-lea d.Hr., care depaseste in inaltime Trezoreria cu 5 metri si care se afla la capatul celalalt al orasului, Petra numarand cca 100 de temple.

Monumentele ce reprezinta morminte au incaperi care erau destinate banchetelor funerare, avand in vedere dispunerea bancilor in apropiere de acestea.
Teatrul Greco roman ce putea gazdui cca 3000 de spectatori este un alt monument impresionant din Petra, construit de catre nabateeni la inceputurile primului secol d. Hr. si imbunatatit de romani o suta de ani mai tarziu, iar pentru ridicarea acestuia a fost distrusa o intreaga strada cu case si morminte.

Petra a reprezentat un adevarat nod comercial, strabatand aceasta cetate naturala se putea ajunge in Gaza, Damasc si Aqaba.
Aprovizionarea cu apa a orasului se datora unui rau ce il strabatea, fructificat cu ingeniozitate de nabateenii ce au construit Petra. Apa mai era captata si din ploile scurte ce scrutau orasul din cand in cand, ce permitea supravietuirea in caz de seceta. Cutremurul din 363 a dus insa la subrezirea acestui sistem de colectare a apei, necesar supravietuirii orasului, iar din 551 dupa al doilea cutremur, orasul a fost abandonat, desi a avut parte la un moment dat de o epoca infloritoare. In anul 1812, Rekem, care reprezinta numele vechi al Petrei, cum este dealtfel mentionat si in manuscrisele de la Marea Moarta, a fost redescoperit, iar incepand cu 1985 este inclus in patrimoniul mondial Unesco, fiind considerat si una dintre cele 7 noi minuni ale lumii.

Un amanunt interesant este faptul ca, datorita spectaculozitatii sale, Petra a fost locatia aleasa pentru scena finala din filmul Indiana Jones si Ultima Cruciada.
Astazi, Petra este unul dintre orasele vizitate in cadrul pelerinajelor, turisti fiind pur si simplu fascinati de acest oras de legenda. In lumina asfintitului, templele capata nuante colorate, astfel incat efectul unei plimbari prin defileul imprejmuit de acestea (denumit Siq de localnici) este maxim.
Si daca dupa o vizita in Petra puteti avea senzatia ca ati vazut totul, trebuie sa stiti ca numai 15% din oras a fost, de fapt, descoperit, dupa cum presupun cercetatorii, restul fiind inca ascuns in mistere…
Sursa poze

Articol scris de Monica Anghelovici


5165

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fete de Saint Nicolas - Bruxelles
Fete de Saint Nicolas sau Sarbatoarea Sfantului Nicolae este un eveniment asteptat cu entuziasm de c..
Stiai ca?
Algeria este supranumita si "Tara soarelui, a marii si a nisipului".... In Egipt, inca exista pomi plantati inainte de construirea piramidelor? ...
Dictionar turistic
Adapost pentru excursionisti - Mijloace improvizate de cazare, create, in general, de organizatii particulare sau institutii publice pentru a compensa absenta hotelurilor in anumite regiuni putin frecventate; popasuri de tip han pentru tineret, instalate si administrate de organizatii de tineret pentru membrii lor.
7 recomandari