Bucuria sarbatorilor de iarna nu ar fi completa fara fermecatoarele piete de Craciun care ne incanta cu atmosfera specifica acestora. In general, pietele si targurile de Craciun isi deschid portile din mijlocul lunii noiembrie si pana in noaptea de Anul Nou.
Sursa poza
In Viena, piata din fata Primariei (Rathausplatz) devine un loc neincapator de multimea care admira si cumpara decoratiuni si dulciuri, fiind cea mai vizitata piata din Europa, avand o vechime de peste 700 de ani. Pentru cine doreste sa simta cat mai devreme atmosfera de Craciun si sa cumpere din timp cadouri e bine sa stie ca aceasta piata este amenajata pentru sarbatori inca de la jumatatea lunii noiembrie. Copiii vor fi incantati de multimea de globulete ce impodobesc parcul Primariei intr-un spectacol de lumina grandios. Decoratiuni pentru brad, obiecte confectionate manual, iesle traditionale, produse din ceramica si sticla lucrate cu multa arta atrag multimea de vizitatori din toate colturile Vienei si nu numai.
Sursa poza
Daca ati ajuns la Muzeul de Stiinte ale Naturii si la cel de Istorie a Artei, va aflati in piata Maria Theresien (Maria-Theresien-Platz), unde va puteti incalzi cu o cana de vin fiert in satul ad hoc al lui Mos Craciun, unde sunt amplasate peste 60 de casute care expun articole populare dintre cele mai diverse, potrivite pentru a constitui un cadou de sarbatori.
De asemenea, nu ratati Piata de Craciun de la Palatul Schonbrunn, de unde se pot achizitiona produse traditionale, jucarii si figurine din lemn, papusi si lumanari parfumate. In curtea de onoare a Palatului, unde se desfasoara targul de sarbatori, intr-o ambianta imperiala, se pot cumpara cele mai interesante cadouri pentru copii chiar din atelierul de Craciun.
Sursa poza
Nici piata de Craciun din Dresda nu se lasa mai prejos, fiind cunoscuta inca din 1434, sub numele de Striezelmarkt, ce provine de la o prajitura nemteasca pregatita cu aceasta ocazie. Aceasta se afla in centrul istoric al orasului si reprezinta una dintre cele mai vechi piete de Craciun din Germania, care aduna anual circa 2 milioane de vizitatori. Cine s-ar fi gandit ca la origine, in locul ei a fost o piata de carne.
Astazi, romantica si festiva, piata imbie trecatorii sa cumpere jucarii, decoratiuni confectionate manual, produse din ceramica, suporturi de lumanari decorative, produse de patiserie si turta dulce, precum si alte obiecte traditionale. Si daca tot aminteam de prajitura celebra numita Striezel, aceasta este preparata cu fulgi de migdale si stafide, numai putini bucatari cunoscand secretul prepararii ei.
Piesa de rezistenta a pietei o constituie Piramida de Craciun (Weihnachtspyramide), aflata in centrul acesteia, inalta de 14 metri si decorata cu ornamente de iarna, oameni de zapada si ingeri. O cutiuta postala rosie asteapta copiii sa strecoare scrisorele pentru Mos Craciun.
Sursa poza
Germania este cunoscuta, de altfel, pentru multitudinea pietelor de Craciun, una mai frumoasa ca alta, mai ales datorita faptului ca isi pastreaza traditiile, find vizitate anual de 2-3 milioane de oameni.
In pietele de Craciun din Berlin trecatorii sunt imbiati cu vin fiert si castane coapte, iar copiii se pot bucura de jucarii si globulete multicolore pentru impodobirea brazilor. Merita a fi vizitate atat targurile din Alexanderplatz si Potsdomerplats, dar si Piata Gendarmenmarkt, de unde se pot cumpara figurine din lemn cioplit, broderii si alte produse traditionale.
Sursa poza
O alta celebra piata din lume este tot din Germania, respectiv cea din Nuremberg, oras cunoscut ca si capitala jucariilor. Nu se putea sa nu existe aici un Craciun al copiilor, unde un personaj care il intruchipeaza pe copilul Isus ce se plimba alaturi de alti copii cu stele si luminite de Craciun, iar piata este deschisa de catre Ingerul Craciunului. Ingeri lucrati manual, figurine confectionate din nuci, prune uscate si smochine ce protejeaza casa daca sunt puse la ferestre, carnatii bavarezi si turta dulce in felurite forme incanta orice trecator.
Un brad imens impodobeste piata de Craciun din Frankfurt, vizitata anual de peste trei milioane de turisti, iar cea din Augsburg din fata primariei se bucura de un spectacol al ingerilor fascinant.
Sursa poza
In piata din centrul istoric al orasului Leipzig are loc o parada a minerilor, iar cele cateva sute de standuri amenajate anual imbie curiosii cu o varietate de produse traditionale, ca si piata de Craciun din Munchen, inaugurata prima data in secolul al XVII-lea, al carei brad urias de peste 30 de metri inaltime se ridica in fiecare an in fata primariei din Marienplatz si unde se poate savura un vin fiert cu scortisoara si deliciosul carnat “wurst”.
Piata de Craciun din Aachen ispiteste copiii cu bomboanele lucrate manual si turta dulce Printen, condimentata cu scortisoara, devenita un simbol al orasului.
Sursa poza
Praga se mandreste cu Piata Wenceslas, animata mai mult ca oricand in zilele de Craciun, localnicii si turistii din toate colturile lumii savurand mancarurile traditionale cehesti alaturi de halbele de bere, vin fiert si cozonac. Lumanari parfumate, obiecte din ceramica, jucarii din lemn si ornamente de iarna se gasesc pe gustul tuturor.
Sursa poza
Piata de Craciun din Copenhaga aduna turistii in parcul de distractii Tivoli Gardens in fiecare an, sutele de pomi si luminile specifice de sarbatori inundand parcul intr-un joc al imaginatiei. Bucuria deopotriva a adultilor si copiilor o reprezinta lacul transformat intr-un urias patinoar. Papusi confectionate din lemn, produse din portelan, ornamente pentru pom si articole lucrate manual incanta pe toti cei veniti sa se bucure de magia sarbatorilor de iarna. Ca sa nu mai amintim de vinul fiert danez amestecat cu lichior si condimente, denumit glögg.
Sursa poza
Piata cea mai romantica din Roma, respectiv Piata Navona gazduieste cea mai mare piata de Craciun din Italia. Un loc incantator ce atrage turistii ca un magnet si in zilele sarbatorilor de iarna pentru a alege cadouri pentru familie si pentru alte persoane dragi. Atmosfera de poveste este intregita de dulciuri apetisante de unde putem alege dintre mere coapte caramelizate, tort si nuga cu migdale si miere.
Sursa poza
Indiferent care va fi piata de Craciun aleasa pentru a face cumparaturile de sarbatori ori pentru a intra in spiritul Craciunului, atmosfera de magie va patrunde cu siguranta in sufletele noastre!
Articol scris de Monica Anghelovici
Sursa poza
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi