Pleci in vacanta cu un copil minor? Iata tot ce trebuie sa stii despre asta!

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Pleci in vacanta cu un copil minor? Iata tot ce trebuie sa stii despre asta!


Vacantele petrecute alaturi de cei mici pot fi experiente foarte placute, daca parintii pun la punct toate detaliile administrative inainte de plecare. Atunci cand copiii minori parasesc tara ca turisti, adultilor le revin anumite sarcini de care trebuie sa se ocupe. Desigur, nu ne referim doar la impachetarea bagajelor, ci mai ales la rezolvarea unor aspecte birocratice.

Daca urmeaza sa pleci in concediu in strainatate alaturi de copiii tai, care nu au implinit inca varsta de 18 ani, documenteaza-te cu privire la conditiile de iesire din tara alaturi de minori.

Minorii cetateni romani pot calatori in strainatate doar insotiti

Potrivit articolului 2 alin. 2 din Legea nr.248/2005 care priveste regimul liberei circulatii a cetatenilor romani, minorii au dreptul de a parasi granitele tarii numai insotiti. De asemenea, in cazul in care copii calatoresc alaturi de terte persoane, este necesar acordul parintilor sau al reprezentantului legal.

Reprezentantul legal este persoana desemnata, conform legii in vigoare, sa isi exercite drepturile si sa isi indeplineasca datoriile parintesti fata de minorul luat sub tutela.

Iata care sunt conditiile care necesita indeplinite pentru a permite iesirea din tara a unui minor cu cetatenie romana. Asadar, minorul poate calatori in afara statului roman doar daca:

- Detine un document de calatorie individual - care poate fi, dupa caz, cartea de identitate sau pasaport - si calatoreste cu ambii parinti.

- Este titular al unui document de calatorie individual si calatoreste in prezenta unuia dintre parinti. In aceasta situatie, este necesar ca parintele insotitor sa detina o declaratie a celuilalt parinte, declaratie din care sa rezulte acordul celui din urma cu privire la efectuarea calatoriei.

- Este titular al unui document de calatorie individual si calatoreste in prezenta unuia dintre parinti, cel de-al doilea parinte fiind decedat. In aceste conditii, va fi nevoie de o serie de documente doveditoare care sa ateste decesul. Acestea sunt: certificatul de deces sau hotarare judecatoreasca de declarare a decesului, precum si o comunicare oficiala primita prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale tarii noastre in strainatate.

Ce trebuie sa contina declaratia de acord

Cu exceptia cazului in care copilul minor calatoreste insotit de ambii parinti, este nevoie de intocmirea prealabila a unei declaratii date de catre cel de-al doilea parinte prin care ii ofera acordul insotitorului minorului de a calatori impreuna cu acesta.

Un detaliu extrem de important care trebuie mentionat este ca declaratia parintilor se va realiza doar la notar si sa se supuna conditiilor de apostila si supralegalizare.

Aceasta declaratie trebuie sa cuprinda mai multe detalii importante:

- scopul deplasarii;
- acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor;
- itinerariul pana in statul de destinatie;
- tara sau tarile de destinatie;
- perioada calatoriei;
- datele de identitate ale insotitorului;
- indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.

Declaratia de acord se va incheia in doua exemplare.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/adult-mama-fiic%C4%83-beach-copii-1807500/


99

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul catalan - Barcelona
“Bon Nadal i Felic Any Nou” in catalana sau “Feliz Navidad y Prospero Ano Nuevo” in spaniola..
Italia  |  Malta  |  Austria  |  Grecia  |  Spania  |  Germania  | 
Stiai ca?
Egipt este cea mai vizitata tara din Africa, anual atragand peste 10 milioane de turisti din toate colturile lumii?... Amprentele ursilor koala nu se pot distinge de cele umane si pot fi confundate la locul unei crime?...
Dictionar turistic
Bac aerian - Avion echipat pentru transportul autovehiculelor si bicicletelor, impreuna cu conducatorii sau pasagerii lor, de la un aeroport la altul.
7 recomandari