Primul ajutor in cazul ranilor accidentale

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Primul ajutor in cazul ranilor accidentale


Acordarea primului ajutor în cazul rănilor produse accidental este extrem de important pentru vindecare rapidă, prevenirea complicațiilor și, uneori, pentru salvarea vieții victimei. Află cum să acorzi primul ajutor corect, în funcție de tipul de rană și când e cazul să suni la numărul unic pentru urgențe!

Evaluarea inițială a rănii
Evaluarea inițială a rănii este primul pas în acordarea primului ajutor în cazul rănilor accidentale. Acest proces implică identificarea tipului de rană, evaluarea severității acesteia, verificarea semnelor de infecție și evaluarea nivelului de durere al persoanei rănite.
- Identifica tipul de rană. Aceasta poate fi o zgârietură, o tăietură, o julitură, o rană înțepată sau o arsură. Fiecare tip de rană necesită un anumit tip de îngrijire specific pentru cele mai bune rezultate și o vindecare cât mai rapidă și fără complicații.
- Evaluează gravitatea rănii. Acest lucru poate include verificarea adâncimii rănii, a dimensiunii acesteia, dacă există sau nu obiecte străine în rană (cum ar fi pietricele sau cioburi de sticlă) și dacă rană sângerează sau nu.
- Semnele de infecție pot fi un alt aspect important în evaluarea inițială a rănii. Acestea pot include edemul local, roșeața, căldura, durerea sau febra. Dacă observi aceste semne, este posibil ca rana să fie infectată și să necesite tratament medical.
- Nu în ultimul rând, ia în calcul nivelul de durere a persoanei rănite. Dacă durerea este intensă, poate fi un semn că rana este mai gravă decât pare la prima vedere. Evaluarea durerii te poate ajuta să iei decizii referitoare la administrarea de analgezice sau solicitarea de ajutor medical de urgență [1].
- Odată acordat primul ajutor, contactează medicul pentru sfaturi suplimentare. Poți afla cum poți face tetanos și de ce profilaxia bolii este importantă, sau dacă e necesară administrarea de antibiotic, local sau general. 

Tratamentul rănilor ușoare: tăieturi, zgârieturi, julituri
Curățarea rănii este primul pas esențial în tratamentul rănilor ușoare. Acest lucru ajută la prevenirea infecțiilor și accelerează procesul de vindecare. Pentru curățarea rănii, cea mai bună soluție sunt apa și săpunul. Este important să cureți bine și zona adiacentă rănii, iar apoi să clătești rana cu apă curată. Curățarea adecvată a rănii ajută la îndepărtarea murdăriei și a bacteriilor care pot cauza infecții.

După curățarea rănii, aplică un antiseptic! Acesta reprezintă o măsură suplimentară de protecție împotriva infecțiilor. Există diferite tipuri de antiseptice disponibile pe piață, dar soluțiile pe bază de iod sunt cele mai comune. În funcție de antiseptic, acesta se poate aplica direct pe rana curățată și se recomandă respectarea instrucțiunilor din prospect pentru utilizare adecvată [2].

Aplicarea unui bandaj steril sau a unei comprese este următorul pas în tratarea rănilor ușoare. Acest lucru ajută la protejarea rănii de agenții externi care pot cauza infecții. Bandajul trebuie să acopere complet rana. Este important să schimbi bandajul zilnic sau ori de câte ori se udă sau se murdărește. Astfel, se menține o mediu curat și se previne infectarea rănii.

Monitorizarea rănii este un aspect esențial în tratamentul rănilor ușoare. Este important să observi semnele unei posibile infecții, precum înroșirea, umflarea, durerea crescută sau secreția de puroi. Dacă apar aceste simptome, este necesară consultarea unui medic pentru evaluare și tratament adecvat [1].

Cum să abordezi rănile grave: plăgi înțepate, tăieturi profunde
O rană severă este o rană cu sângerare abundentă, durere intensă, imposibilitatea de a folosi membrul afectat sau cu prezența unui obiect străin în rană. Este important să fii atent la aceste semne pentru a evalua gravitatea rănii și a acționa corespunzător.

O rănire gravă poate cauza sângerare masivă, care poate duce la pierderea conștienței sau chiar la deces. Prin urmare, este esențial să cunoști ce pași trebuie urmați pentru a opri sângerarea. În primul rând, aplică o presiune directă pe rană, folosind de preferat un tifon curat sau o bucată de pânză. Ridică membrul rănit deasupra nivelului inimii pentru a reduce fluxul de sânge către rană. Utilizează pansamente sterile sau bandaje pentru a acoperi rana și a opri sângerarea [3].

După ce ai reușit controlul sângerării, rana trebuie curățată cu grijă pentru a preveni infecția. Îndepărtează cu grijă detritusurile sau obiectele străine care se pot afla în rană folosind un instrument steril, cum ar fi o pensetă. Apoi, spală rana cu apă și săpun, asigurându-te că îndepărtezi orice urmă de murdărie. Aplică un antiseptic pentru a preveni infectarea și închide rana cu un bandaj curat pentru a proteja zona afectată [4].

Orice rană penetrantă trebuie evaluată de către medic pentru intervenții ulterioare: antisepsie profundă, sutură sau profilaxia infecției tetanice.

Când soliciți ajutor medical pentru o rană accidentală
Există anumite situații urgente în care este esențial să ceri imediat asistență medicală, care includ: sângerări abundente care nu se opresc, durere intensă, amorțeală sau pierderea funcției zonei rănite, răni adânci sau cu margini care nu pot fi apropiate, răni care implică ochii sau alte organe vitale și răni cauzate de animale, obiecte murdare sau ruginite sau cele cauzate de un accident de mașină.

Timpul poate fi un factor critic, iar în astfel de situații nu ar trebui să încerci să te vindeci singur. Este crucial să soliciți imediat ajutor medical, deoarece fiecare minut contează în procesul de asistență medicală acordată pentru rănile grave.

De asemenea, e important să știi să soliciți ajutor medical de urgență într-un mod eficient. Dacă ești singura persoană de față, apelul la serviciul de urgență ar trebui făcut după încercarea de a controla o sângerare extrem de abundentă [2].

Acordarea corectă a primului ajutor rămâne o sarcină pe care orice persoană ar trebui să știe să o îndeplinească. În cazul în care vrei să afli mai multe despre acest subiect, înscrie-te la cursurile de prim ajutor organizate de diverse asociații și fundații, pentru a primi informații complete și a avea ocazia să îți testezi cunoștințele și din punct de vedere practic!
 
Surse: 
1. “How to Treat a Wound?” Www.redcross.fi, 9 Apr. 2021, www.redcross.fi/first-aid/first-aid-instructions/wounds/, accesat la 25.10.2023;
2. https://www.facebook.com/WebMD. “Slideshow: Caring for Wounds.” WebMD, 2019, www.webmd.com/first-aid/ss/slideshow-caring-for-wounds, accesat la 25.10.2023;
3. Mayo Clinic. “Cuts and Scrapes: First Aid.” Mayo Clinic, 17 Nov. 2017, www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-cuts/basics/art-20056711, accesat la 25.10.2023;
4. “Wounds First Aid.” Www.healthywa.wa.gov.au, www.healthywa.wa.gov.au/Articles/U_Z/Wounds-first-aid accesat la 25.10.2023.


133

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul catalan - Barcelona
“Bon Nadal i Felic Any Nou” in catalana sau “Feliz Navidad y Prospero Ano Nuevo” in spaniola..
Germania  |  Malta  |  Italia  |  Franta  |  Austria  |  Spania  | 
Stiai ca?
Monaco este denumit si "Principatul Coastei de Azur".... Pestera cu cele mai reusite si renumite picturi rupestre este Altamira, situata in Spania, in apropierea granitei nordice, regiunea Castilia Veche....
Dictionar turistic
Sauna - Baie de aburi care consta in expunerea corpului la o temperatura de 60-80ºC, produsa prin stropirea unor pietre poroase incinse, dupa care se activeaza circulatia prin lovirea corpului cu un manunchi de nuiele si prin dusuri reci.
7 recomandari