Scrisoarea Agentiilor de Turism pentru Ludovic Orban

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Scrisoarea Agentiilor de Turism pentru Ludovic Orban


ROMANIA

Domnului Prim Ministru - Ludovic Orban

Stimate Domnule Prim Ministru Ludovic Orban,

Industria turismului (si aici ne referim specific la agentiile de turism) se afla, de mai bine de 4 saptamani, in cea mai cumplita criza din istoria turismului. Azi, veniturile noastre sunt zero dar, spre deosebire de alte domenii economice, volumul de munca al agentiilor s-a triplat fata de perioada anterioara. Diferenta intre noi si ceilalti, este ca noi nu doar ca nu avem venituri, ci ne si stornam veniturile din lunile anterioare! Si nu doar pe ale noastre, ci pe langa venitul nostru (comisionul) mai suntem pusi sa restituim clientilor si banii pe care i-am platit deja catre hotelieri, companii aeriene, etc. si pe care sunt sanse infime sa ii mai putem recupera intrucat si prestatorii, la randul lor, au folosit sumele respective pentru investitii si cheltuieli operationale. Aceasta situatie, indusa de aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 2/2018, va duce in foarte scurt timp la intrarea in insolventa a cvasi-tuturor agentiilor de turism licetiate si implicit la tensiuni sociale cauzate, pe de o parte de intrarea in somaj a peste 10.000 de oameni, iar pe de alta parte de pierderea banilor avansati de o buna parte din clientii acestora.

Dupa cum stiti, mai sunt inca multi turisti romani ramasi in strainatate, au fost mult mai multi si o buna parte din acestia sunt clienti ai agentiilor de turism. Fiecare in parte in alta situatie persoanala, in alta tara si cu masuri care au aparut fara preaviz. In majoritatea cazurilor repatrierile s-au facut cu efortul si pe cheltuiala agentiilor de turism.

In acelasi timp restrictiile de circulatie impuse, dar si temerile, au impins sute de mii de romani care aveau rezervari facute pentru tot anul 2020 catre agentiile de turism, pentru a solicita anularea serviciilor/pachetelor de servicii rezervate si a primi banii inapoi – bani care, asa cum spuneam mai sus, au plecat in cea mai mare parte catre prestatori sau parteneri din toata lumea.

Prin urmare, situatia agentiilor de turism este unica, fara a putea fi comparata cu nimic altceva si dramatica.

Cu totii am asteptat un colac de salvare din partea Guvernului pe care il conduceti. Chiar si daca a fost extrem de tarziu pentru noi, ne-am bucurat sa avem un act normativ. Stim ca exista preocupare la Guvern, stim ca exista constrangeri si ca toata economia, nu numai noi, are nevoie de sprijin. Avem intelegere pentru presiunea la care este supus Guvernul si pentru restrictiile existente.

Cu toate astea, dupa ce am citit textele de lege am fost profund dezamagiti. O buna parte din aceste masuri, utile de altfel, sunt pentru agentiile de turism partial neimplementabile si chiar si daca ar fi implementate nu ar ajuta la supravietuire.

Exemplificam:

1. Sustinerea de catre Stat a ajutorului de somaj tehnic: este o masura foarte buna pentru majoritatea domeniilor dar sistemul de accesare stabilit este excesiv de birocratic. Acele asanumite certificate de urgenta (pentru emiterea carora se solicita o lista intreaga de documente) nu-si au rostul in contextul declararii starii de urgenta la nivel national iar Oficiile Judetene de Ocuparea Fortei de Munca au toate informatiile necesare despre fiecare angajator. Pentru agentiile de turism insa acest ajutor nu poate fi accesat – cel putin in perioada imediat urmatoare; acum agentiile au nevoie de personalul propriu mai mult ca oricand pentru a gestiona situatiile expuse mai sus. Prin urmare, nu avem cum sa trimitem oamenii in somaj tehnic deoarece ei sunt obligati sa munceasca. Si, din pacate, muncesc doar pentru a pierde si ce au castigat in lunile anterioare (pentru ca stornarile anuleaza si comisioanele agentiilor). Si asta doar pentru a-i ajuta pe clientii agentiei.

2. Amanarea platii obligatiilor fiscale nu ne ajuta decat pentru prelungirea agoniei. Agentiile de turism NU AU NICIUN VENIT de peste 3 saptamani si zilnic pierd si veniturile anterioare. Criza va fi una profunda si chiar dupa incheierea ei, va dura peste un an pana la revenirea la normalitate. Prin urmare, in cazul agentiilor de turism, singura masura care ar functiona este exonerarea de la plata a taxelor si impozitelor pe o perioada de cel putin trei luni.

3. Masura cea mai buna, de care am putea profita, nu a aparut si va rugam sa o aveti in vedere in regim de urgenta: timp redus de munca, combinat cu somaj tehnic platit de stat, pentru o perioada de cel putin 1 an de acum inainte.

4. Solicitam, de asemenea, facilitate pentru obtinerea liniilor de credit pentru capital de lucru, cel putin prin bancile cu capital de stat (CEC Bank, Exim Bank).

Dincolo de aceste masuri, exista si probleme specifice, precum cele care decurg din aplicarea O.G. nr. 2/2018 si care ne fac raspunzatori in fata clientilor in orice fel de circumstante si ne obliga la returnarea banilor platiti in avans. Comisia Europeana analizeaza abrogarea (sau cel putin suspendarea temporara) a unor prevederi din Directiva Europena pe Pachete Turistice, iar noi va solicitam sa emiteti o O.U.G. prin care se suspenda aplicarea respectivelor prevederi din O.G. nr. 2/2018 in anul 2020 iar obligatia de rambursare este inlocuita de emiterea unui certificat/voucher, pe care clientii il pot folosi 24 de luni pentru achizitionarea de servicii turistice, dupa ce situatia va reveni la normal. Astfel de masuri s-au luat deja in cele mai multe state europene si majoritatea companiilor aviatice – care nici ele nu ar putea face fata unui val de rambursari in numerar – folosesc deja acest sistem.

Consideram ca solicitarile expuse mai sus pot fi transpuse imediat in legislatie, nu presupun un efort bugetar semnificativ si ar constitui un prim pachet de masuri menite sa salveze o ramura esentiala a unei activitati economice cu potential substantial in relansarea economica. Am dori sa intelegeti ca situatia agentiilor de turism este dramatica, vorbim despre cca 2 000 de societati comerciale si peste 12 000 de angajati. Acesti angajati sunt sub asediu de peste 3 saptamani si vor continua sa fie inca multe luni de acum inainte. Este necesar ca statul roman sa fie solidar cu ei IMEDIAT, altfel orice efort va fi INUTIL.

Nicolae Demetriade,

Presedinte ANAT

Sursa ANAT


949

Ghiduri turistice
Evenimente
foto San Cayetano, San Lorenzo si la Paloma (The San Cayetano, San Lorenzo and Virgen de la Paloma festivals)
In luna august (perioada 7-15 august), Madridul celebreaza cele mai importante sarbatori traditional..
Austria  |  Italia  |  Cehia  |  Belgia  |  Malta  |  Franta  | 
Stiai ca?
Temperaturile extreme inregistrate in Romania au fost: Temperatura maxima absoluta: +44.5°C la Ion Sion (județul Brăila), pe 10 august 1951. Temperatura minima absoluta: -38.5°C, la Bod (jud... Leonardo, geniul care nu a terminat niciuna dintre lucrarile sale Cel mai multilateral geniu al Renasterii italiene a fost Leonardo da Vinci. El a reprezentat o adevarata intruchipare a conceptul...
Dictionar turistic
Turist - Persoana care practica turismul; persoana care se deplaseaza in afara localitatii de resedinta.
7 recomandari