Taj Mahal – templul inchinat iubirii

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Taj Mahal – templul inchinat iubirii


AGRA

Monument inclus in patrimoniul mondial Unesco inca din 1983, Taj Mahal se afla pe malul raului Yamuna din orasul indian Agra si reprezinta un templu inchinat iubirii dintre Imparatul musulman Shah Jahan si sotia acestuia Mumtaz Mahal, trecuta in nefiinta la nasterea celui de-al 14-lea copil. Monumentul este construit din marmura alba cu decoratiuni din motive florale bogat ornamentate cu pietre pretioase si semipretioase, precum agate, ametiste, safire, malachit, jad si perle. In afara de aceste elemente decorative, pe peretii exteriori mai intalnim inscriptii caligrafice din marmura neagra ce reprezinta poeme persane sau texte din Coran.

Sursa poza
Constructia acestui spectaculos monument funerar ne intoarce in timp in anul 1631, cand la ridicarea acestuia au pus umarul 20.000 de muncitori vreme de 22 de ani, rezultatul fiind o adevarata bijuterie a artei musulmane indiene.
"Poarta Paradisului", prin care se face accesul in incinta templului, deschide drumul spre o lume de vis. O gradina superba cu fantani arteziene invita turistii la relaxare si meditatie. In fata, se inalta maiestuos Taj Mahal-ul, o marturie a dragostei dintre imparatul mogul si sotia sa. Imaginea templului reflectat in bazinul cu apa flancat de chiparosi si aflat in centrul gradinii ne poarta cu gandul la cei doi care se oglindesc unul in celalalt ca doua suflete pereche.

Sursa poza
Cele patru minarete inalte de 40 de metri dispuse in fiecare dintre cele patru colturi ale platformei pe care este construit edificiul sunt usor inclinate spre exterior pentru a nu cadea peste mausoleu in eventualitatea unui cutremur. Doua moschei ce fac parte din acelasi ansamblu, intregesc simetria constructiei.

Sursa poza
Imparateasa isi gaseste odihna eterna in centrul mausoleului, iar in partea stanga se afla mormantul Imparatului, care initial trebuia sa fie adapostit de un monument similar pe celalalt mal al raului Yamuna. Fiul imparatului nu a fost, insa, de acord cu aceasta decizie si l-a uzurpat pe tatal sau de la tron inchizandu-l in Fortul Agra, aflat in apropiere, privind neputincios din balconul acestuia la templul in care odihnea iubirea vietii lui.
Uimiti de frumusetea acestui impresionant monument arhitectonic, milioane de turisti viziteaza Taj-Mahalul in fiecare an, pretul biletelor fiind mai ridicat pentru turistii straini. Cele mai vizitate luni ale anului sunt octombrie, noiembrie si februarie.

Sursa poza
Turistii sunt invitati sa isi lase masinile intr-o parcare special amenajata in apropiere, de unde sunt preluati de autobuze ecologice pana la portile acestuia. Motivul este unul foarte simplu: se evita poluarea excesiva pentru a minimaliza daunele provocate edificiului care mai fusese restaurat in 1908 dupa ce fusese devastat in urma rebeliunii din 1857.
La intrarea in mausoleu se distribuie o sticla cu apa plata fiecarui turist, precum si papuci pentru accesul in interior.
Datorita culorii diferite pe care o poate imbraca Taj-Mahalul in lumina lunii, programul de vizitare este extins pana noaptea tarziu pentru ca turistii sa poata admira jocul de culori proiectat in marmura alba dantelata a celui mai celebru monument din India, marturie a unei bogate civilizatii, ce reprezinta in acelasi timp si una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne.
Sursa poza


6871

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Caderea Bastiliei (Ziua Nationala a Frantei)
In data de de 14 iulie francezii sarbatoresc cu mare fast Caderea Bastiliei sau Fete nationale.14 iu..
Germania  |  Olanda  |  Turcia  |  Malta  |  Cehia  |  Spania  | 
Stiai ca?
Sunetul pasilor lui E.T. a fost facut de cineva care isi freca mainile in jeleu?... Cel mai mare exemplar de broasca testoasa cantarea 385 kg....
Dictionar turistic
Alpinism - Mountaineering - Sport extrem prin care se urmareste ascensiunea pe culmile greu accesibile ale muntilor, indiferent de greutatile cauzate de vremea capricioasa. Ansamblu de practici sportive avand ca obiectiv cucerirea muntilor.Difera de turismul montan prin aceea ca adeptii lui,oricat de sensibili ar fi la frumusetea muntilor, se multumesc inainte de toate de a invinge dificultatile pe care acesta le pune in cale.
7 recomandari