Guvernul Revolutionar din Zanzibar a restrictionat intrarea strainilor si a cetatenilor care se intorc acasa, din cauza aparitiei celui de al treilea caz de coronavirus. Este vorba despre un cetatean tanzanian, care s-a intors recent din strainatate.
"Nu vom mai permite intrarea in Zanzibar a turistilor si a cetatenilor care se intorc din alte zone, inclusiv a celor ce revin din Kenya, folosind puncte ilegale de intrare. Luam aceste masuri pentru a preveni extinderea COVID-19 in randul populatiei locale" – a declarat ministrul sanatatii, Hamad Rashid Mohamed.
El a precizat ca cel de al treilea pacient e o femeie de 57 de ani, care a revenit din strainatate. "Pana in acest moment, toate cazurile sunt de import. De aceea, cerem strainilor si tanzanienilor de peste hotare sa nu se intoarca casa pana ce nu se limiteaza epidemia. E foarte riscant pentru populatia noastra, intrucat cei care se intorc acasa interactioneaza cu alti oameni."
Pana acum, in Tanzania s-au inregistrat 14 cazuri de imbolnavire cu noul virus. Ministrul Mohamed i-a anuntat pe jurnalisti ca aproximativ 600 de cetateni din Zanzibar din Kenya (Mombasa) s-au intors acasa (Pemba) prin punctele ilegale de trecere Micheweni si ca un numar neprecizat de persoane a revenit folosind, de asemenea, puncte de trecere neoficiale.
Mohamed a dat instructiuni autoritatilor locale ca, avand sprijinul personalului de securitate, sa monitorizeze toate punctele ilegale de trecere a frontierei spre Zanzibar si a cerut celor ce au rude in strainatate sa nu le incurajeze sa vina acasa, in cadrul masurilor preventive necesare impotriva epidemiei. Cele trei persoane, inclusiv cele doua diagnosticate pozitiv la intoarcerea din Germania, via Franta si Kenya, sunt tratate la centrul COVID-19 din Kidimni, dar a subliniat importanta auto-izolarii celor care s-au intors recent din strainatate.
Ministrul a declarat ca Tanzania are posibilitatea de a preveni extinderea coronavirusului daca fiecare adult ia masurile cuvenite de precautie, inclusiv distantarea sociala in piete, moschei, la inmormantari si evenimente sportive. "Sa ne rugam la Dumnezeu, dar sa luam in serios si masurile de preventie, inclusiv igiena corporala si statul in casa."
El a spus ca multi oameni, mai ales cei care s-au intors din alte tari, sunt monitorizati si a cerut liderilor religiosi sa nu incurajeze adunarile la moschei si, deocamdata, sa faca doar rugaciuni scurte.
La conferinta de presa au luat parte si oficiali de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) – biroul din Zanzibar - Dr Jamala Taib, director general la Ministerul Sanatatii, alti oficiali din minister si Dr Juma Mohamed, director de Informatii (Maelezo), care i-a avertizat pe jurnalisti sa nu difuzeze informatii false.
Muftiul Seic Omar Kaabi si alti lideri musulmani au cerut oamenilor sa se roage de acasa si au facut apel la solidaritate pentru a castiga razboiul impotriva coronavirusului, care deja a curmat multe vieti la nivel global.
Saptamana trecuta, guvernul din Zanzibar a interzis toate zborurile turistice, in cadrul masurilor preventive impotriva COVID-19. Este o decizie curajoasa, luata in scopul prevenirii extinderii virusului ucigas, cu toate ca turismul e principala sursa de venit la economia nationala. Turismul este cel mai mare sector economic al Zanzibarului si este vital pentru stabilitatea socio-economica a insulei.
Conform Zanzibar.ro, turismul reprezinta 27 la suta din PIB, 80 la suta din veniturile in valuta si asigura cele mai multe locuri de munca in sectorul privat. Cu toate acestea, din cauza crizei medicale provocate de COVID-19, ministrul interimar al sanatatii din Zanzibar, Mahmoud Thabit Kombo, a anuntat interzicerea tuturor zborurilor turistice, cu exceptia celor charter, cu conditia ca turistii de la bord sa fie carantinati, pe propria lor cheltuiala, timp de 14 zile.
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi