Top 5 soiuri de vin din Republica Moldova

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Top 5 soiuri de vin din Republica Moldova


Vita de vie poate creste in diverse zone geografice, dar recoltele de calitate se obtin doar in anumite regiuni, unde conditiile climaterice si de sol sunt favorabile. O arie geografica ideala pentru viticultura este Republica Moldova. Solurile bogate, substratul calcaros si verile insorite favorizeaza o productie de struguri de nivel inalt.

Vinurile moldovenesti sunt cunoscute de mai bine de un secol, dar in timpul Uniunii Sovietice calitatea lor a scazut. Pe atunci se punea accent pe cantitate, nu pe calitate. In ultimii ani situatia s-a schimbat radical, pe masura ce producatorii de vin si-au indreptat atentia spre Occident. Astazi, cele mai multe vinarii produc bauturi care rivalizeaza cu cele din Franta sau Italia. Din multitudinea de vinuri se disting cateva soiuri, pe care te invitam sa le descoperi in continuare.

1. Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon este un soi emblematic pentru vinurile rosii. Originar din Franta, s-a raspandit rapid in lume, astfel in prezent cultivandu-se in toate zonele viticole ale lumii, din California in Argentina, ori din in Noua Zeelanda pana in Australia. In Republica Moldova, Cabernet Sauvignon ocupa o suprafata intinsa, pentru ca si cererea este mare. Este cel mai cultivat soi de struguri, ceea ce pare surprinzator daca avem in vedere ca soiurile albe sunt dominante in tara de peste Prut. Gustul Cabernet Sauvignon-ului sta sub semnul caracterului puternic. Bogatia de taninuri si aciditatea ii ofera astringenta. Notele de gust variaza in functie de regiune, dar sunt in general fructate.

2. Feteasca alba
Soiurile moldovenesti de struguri nu sunt cu nimic inferioare celor straine, daca procedeele de cultivare, culegere si vinificatie sunt la standarde inalte. Un exemplu elocvent este Feteasca Alba din Republica Moldova. Acest soi de struguri este rezistent la daunatori si ger si are un continut mare de zahar. Vinul rezultat este echilibrat si are note de gust variate: caise, fan, flori de camp si tei.

3. Chardonnay
Suprafata cultivata cu struguri Chardonnay este mare in Republica Moldova, pentru ca vinurile fabricate din acest soiu sunt foarte cautate. Chardonnay este un vin care este la moda in toata lumea, pentru ca are un gust accesibil, dar fin. Variatia culorii si a gustului este mare la acest soi de vin. In Republica Moldova se caracterizeaza prin culoare aurie cu reflexe de chihlimbar si gust cu note de flori, vanilie si migdale.

4. Rara Neagra
Exista anumite soiuri de vin care se cultiva in mai multe tari, dar in fiecare dintre ele primesc alte denumiri. Este si cazul Rarei Negre, care in Republica Moldova poarta numele de Babeasca Neagra. Caracteristicile sale il disting printre celelalte vinuri. Culoarea inchisa ascunde un gust plin si catifelat, dominat de arome de rodie. Rara Neagra are o aciditate ridicata, ceea ce il face perfect pentru mesele grele, cu carne. Din pacate, desi este un vin exceptional, producatorii au scazut productia in ultimii ani. Soiurile internationale se bucura de mai multa popularitate, astfel ca suprafetele cultivate cu Rara Neagra se reduc.

5. Merlot
Chiar daca nu face parte din soiurile de struguri moldovenesti, Merlot este atat de apreciat de locuitorii Republicii Moldovei, incat il considera aproape traditional. Originar din celebra regiune Bordeaux, acest vin este sec si se asociaza cu preparate din vita, rata si porc. In Republica Moldova este al treilea cel mai cultivat soi, dupa Cabernet Sauvignon si Chardonnay. Culoarea sa este incantatoare, cu nuante rubinii. Gustul de mure, micsunele, stejar si trandafiri se imbina perfect cu senzatia usor acida pe care o lasa papilelor gustative.

Vinurile moldovenesti devin tot mai cunoscute in lume, pe masura ce consumatorii le descopera. Cele cinci soiuri pe care ti le-am prezentat sunt fine si merita atentia oricarui pasionat de licoarea lui Bachus.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/aF1NPSnDQLw


11

Ghiduri turistice
Evenimente
foto San Cayetano, San Lorenzo si la Paloma (The San Cayetano, San Lorenzo and Virgen de la Paloma festivals)
In luna august (perioada 7-15 august), Madridul celebreaza cele mai importante sarbatori traditional..
Turcia  |  Irlanda  |  Romania  |  Austria  |  Cehia  |  Ungaria  | 
Stiai ca?
Romania a fost denumita si "Patria lui Dracula" sau "Tara lui Dracula". Cel care a facut faimoasa in intreaga lume legenda Contelui Dracula, contribuind indirect si la “promov... Canada este cea mai mare tara din America de Nord și din Emisfera vestica, avand o suprafata de 9.984.670 km2 sau 6,7% din uscat....
Dictionar turistic
Taverna - Restaurant mic, de origine greceasca, cu aspect rustic, ce serveste preparate traditionale.
7 recomandari