Top 5 statiuni cu cel mai curat si ozonat aer din Romania (recomandate si celor care au suferit de COVID-19)

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Top 5 statiuni cu cel mai curat si ozonat aer din Romania (recomandate si celor care au suferit de COVID-19)


In special locuitorii oraselor se confrunta zilnic cu poluarea, mai precis cu noxele provenite de la traficul rutier sau de la diferite industrii sau cu particulele de praf aflat peste tot, in atmosfera, dar si depus pe diverse suprafete. Toate acestea contribuie semnificativ la scaderea duratei de viata a persoanelor din mediul urban, comparativ cu persoanele din mediul rural. Din cauza acestui lucru, turistii sunt dornici sa petreaca vacantele in zone cu aer curat.

De asemenea, statiunile care au un aer puternic ozonat, sunt potrivite si celor cu afectiuni respiratorii, implicit celor care care au ramas cu sechele respiratorii cauzate de trecerea prin boala COVID-19.

Iata o lista cu 5 statiuni cu aer foarte curat si ozonat, numai bun pentru purificarea organismului. Din aceasta lista fac parte si 3 statiuni, supranumite "perle": Vatra Dornei - Perla Bucovinei, Baile Tusnad - Perla Ardealului sau Perla Harghitei, Soveja - Perla Vrancei.

1. Baile Tusnad
Baile Tusnad a fost denumita si "Perla Ardealului" datorita apelor minerale din zona (peste 44 izvoare naturale), a tratamenlului la mofeta sau cu namol. Fondata cel mai probabil in anul 1842, statiunea Baile Tusnad este cea mai mica statiune balneara din tara, fiind cunoscuta pana astazi ca "Mica Elvetie". Localitatea Baile Tusnad este situata la o altitudine de 650 m, in partea sudica a depresiunii Ciucului, intre Muntii Harghita si Muntii Bodoc, in Cheile Oltului. Inconjurata de munti acoperiti cu brazi seculari, ea beneficiaza de un aer curat, ozonat, bogat in aerosoli si ioni negativi. Are un bioclimat montan tonic, favorabil reconfortarii psihice, dar si purificarii organismului.

2. Colibita
Colibita este o statiune turistica si climaterica renumita pentru concentratia mare de ozon si ioni de iod, recomandata in tratamentul afectiunilor pulmonare si cardiace. Aceasta a fost atestata documentar inca din anul 1760. Zona turistica s-a dezvoltat pe malurile lacului de acumulare Colibita (ce are o lungime de 5 km), aici existand peste 200 de pensiuni, vile, case de vacanta si cabane. Aflata la 830 m altitudine, intr-o depresiune intramonatana, inconjurata de Muntii Bargaului si Calimani, Colibita se bucura de vecinatatea unor rezervatii naturale precum: Defileul Bistritei Ardelene, Valea Repedea, Stancile Tatarului, Piatra Corbului, avand un acces facil in Parcul National Muntii Calimani. Multi cercetatori considera statiunea Colibita, statiunea cu cel mai pur aer din tara, fiind la fel de bogat in ozon ca aerul din Alpi.

3. Breaza
Breaza a fost declarata statiune balneoclimaterica in anul 1928, avand o calitate ridicata a aerului, ce a fost deseori comparata cu a celebrei statiuni Davos din Elvetia. Din punct de vedere geografic, statiunea Breaza este situata in zona subcarpatica, la o altitudine de 380 - 450 m, pe o terasa aflata la o inaltime de 50 - 60 m deasupra albiei raului Prahova. Aerul curat din Breaza este datorat ozonului si ionilor negativi cu efect terapeutic, de aceea localitatea este potrivita persoanelor cu afectiuni ale cailor respiratorii, nevroza astenica, anemii sau hipertensiune arteriala. Breaza se afla la o distanta de o ora si jumatate de Bucuresti, astfel incat locuitorii capitalei o pot vizita cu usurinta. Statiunea poate fi vizitata si de locuitorii unor orase puternic industrializate, cu un grad ridicat de poluare, aflate in apropiere, precum Ploiesti sau Brasov.

4. Vatra Dornei
Vatra Dornei a fost denumita pe buna dreptate "Perla Bucovinei" si asta datorita frumusetii sale, dar si datorita bogatiei atractiilor turistice din zona. Statiunea este recunoscuta atat in tara, cat si peste hotare, pentru izvoarele termale, mofetele sau namolul de turba din zona Poiana Stampei. Vatra Dornei face parte dintre localitatile cu cel mai curat aer din Romania, unii considerand zona Vatra Dornei, zona cu ozonul de calitatea cea mai ridicata din tara. Datorita acestui lucru, aici pot fi tratate o serie de afectiuni care depind de un aer curat, puternic ozonat, precum cele ale aparatului respirator (sechele respiratorii in urma imbolnavirii cu COVID-19 sau alte boli ale plamanilor: bronsite, astm bronsic etc.). De asemenea, statiunea Vatra Dornei este indicata persoanelor care sufera de surmenaj fizic si intelectual, celor care traiesc in orase cu un grad ridicat de noxe, persoanelor cu nevroze si nevralgii, anemii, sedentarism. Aici ne aflam intr-o adevarata imparatie a apelor minerale exploatate la Poiana Negri sau Sarul Dornei, care contribuie si ele la ameliorarea unor boli. Turistii ajunsi in zona pot profita de acest lucru, in cazul in care sufera de afectiuni precum cele ale aparatului locomotor (artroze, spondiloze, reumatism), boli cardiace, afectiuni ale aparatului digestiv sau afectiuni ginecologice, diabet, obezitate. Vatra Dornei este deci, o statiune balneoclimaterica recomandata turistilor de toate varstele. Ea se adreseaza nu doar persoanelor care doresc sa-si purifice sau sa-si fortifice organismul, ci si celor care doresc sa se relaxeze si sa se odihneasca intr-un bioclimat tonic stimulent cu influente benefice asupra sistemului nervos. Daca vizitati zona Vatra Dornei, va recomandam ascensiunile montane sau explorarea imprejurimilor avand la dispozitie telescaunul care leaga orasul de Dealul Negru. Acesta este considerat telescaunul cu cel mai lung traseu din tara. Puteti pleca in excursii in Poiana Negri sau Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele minerale. In sezonul rece, va stau la dispozitie o varietate de partii dedicate practicarii sporturilor de iarna. Daca va cautati cazare in Vatra Dornei, aveti la dispozitie o gama variata de hoteluri, pensiuni sau vile.

5. Soveja
Soveja reprezinta o alta zona cu un aer foarte curat si ozonat. Unii spun ca ar avea chiar cel mai ozonat aer din Europa. Este situata in inima Vrancei, la 600 m altitudine, fiind denumita "Perla Vrancei". Soveja este o comuna ce are aproximativ 2000 de locuitori, aflata in zona cursului superior al raului Susita, comuna ce are in componenta satele Dragosloveni si Rucareni. Turistii ajunsi aici nu pot sa nu remarce peisajele de o frumusete aparte, statiunea Soveja fiind inconjurata de o padure deasa de conifere. Zona reprezinta un loc ideal nu doar pentru relaxare si revigorarea organismului, ci si pentru tratarea afectiunilor respiratorii, inclusiv pentru tratamentul silicozei, o boala pulmonara intalnita mai ales la minerii care veneau sa se trateze aici. Statiunea era foarte populara in anii 80, inclusiv printre sportivii de performanta, care alegeau sa isi faca aici cantonamentele, profitand si de aerul curat al zonei. Pe langa peisajele de vis, aerul puterinic ozonat, provenit de la intinsele paduri de brazi si izvoarele de ape minerale, in Soveja exista si o serie de obiective turistice precum: Schitul Soveja, Podul General Artur Vaitoianu si Mausoleul Eroilor din Primul Razboi Mondial.

Sursa foto: Paul Gabriel Pasztor - Wikipedia


546

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Caderea Bastiliei (Ziua Nationala a Frantei)
In data de de 14 iulie francezii sarbatoresc cu mare fast Caderea Bastiliei sau Fete nationale.14 iu..
Stiai ca?
In secolul al XVI-lea, in Anglia, berea facea parte din micul dejun?... Scoicile producatoare de perle negre sunt cele din genul "Pinctada margaritifera"....
Dictionar turistic
Dejun - Lunch - Masa de pranz, a doua masa principala a zilei, care se serveste, de regula, in intervalul 12-15.
7 recomandari