Tot ce trebuie sa stii despre asigurarile RCA

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Tot ce trebuie sa stii despre asigurarile RCA


Daca detii o masina, esti probabil familiar cu termenul de RCA sau asigurare auto. Indiferent ca ne referim la o persoana fizica sau juridica, orice proprietar de autoturism de pe teritoriul Romaniei are obligatia sa incheie o asigurare RCA pentru masina pe care o detine.

Daca ai devenit recent proprietarul unui autoturism, vom incerca in acest articol sa-ti raspundem la intrebarile esentiale privind politele auto.

Ce este o asigurare RCA?
RCA sau asigurarea de raspundere civila este un contract incheiat intre tine, proprietarul autoturismului, si o firma de asigurari.

Conform acestui contract, in cazul unui accident provocat de masina pentru care ai incheiat asigurarea, asiguratorul va plati despagubiri persoanelor implicate in accident. Aceste despagubiri pot include atat daune materiale, cat si vatamari corporale sau daune morale.

Este asigurarea RCA obligatorie?
Da. Esti obligat prin lege sa inchei o asigurare RCA pe toata perioada in care vehiculul tau este inmatriculat, indiferent daca il utilizezi sau nu. RCA se incheie de obicei la momentul inmatricularii autoturismului sau atunci cand vechea asigurare a expirat, daca vehiculul tau va ramane in continuare inregistrat pe teritoriul Romaniei.

Exceptie de la aceasta regula fac doar masinile folosite in scopul curselor de raliu sau antrenamentelor organizate conform legii.

Pe ce perioada pot incheia asigurarea?
Intre o luna si 12 luni. In cazul in care ti-ai achizitionat un autovehicul si detii un certificat de circulatie provizoriu, vei putea incheia asigurarea pe o luna, pentru obtinerea numerelor provizorii. In general, totusi, asigurarile se incheie pe sase luni sau pe un an.

Cum aleg asiguratorul potrivit?
In Romania exista aproximativ zece asiguratori autorizati. Pentru a alege oferta potrivita pentru tine, poate fi util sa faci o comparatie intre tarifele diferitelor firme de asigurari. Poti apela si la un broker de asigurari, care te va ajuta sa gasesti cea mai buna optiune pentru tine.

In ce cazuri voi fi despagubit?
In cazul in care vrei sa optezi pentru o polita care sa te despagubeasca si pe tine, ca sofer, poti alege un pachet RCA cu decontare directa.

Aceasta optiune este destul de noua pe piata, dar te poate ajuta in cazul in care nu detii o asigurare CASCO sau daca vrei ca RCA-ul tau sa te despagubeasca si pe tine in cazul unui accident. Decontarea directa reprezinta o optiune extra pentru care poti opta la incheierea RCA-ului.

Care este diferenta dintre o asigurare RCA si o asigurare CASCO?
Diferenta principala dintre RCA si CASCO este ca o asigurare CASCO este facultativa, pe cand asigurarea RCA este obligatorie pentru toti detinatorii de autovehicule de pe teritoriul Romaniei.

O alta diferenta intre cele doua asigurari auto este ca sumele asigurate de RCA sunt stabilite prin lege, deci fixe. In cazul unei asigurari CASCO, acestea sunt stabilite in functie de vehicul, luandu-se in considerare valoarea de piata a acestuia, plus alte caracteristici.

Asadar, ca proprietar de autovehicul in Romania, incheierea unei asigurari RCA este obligatorie. In functie de cat de „asigurat” vrei sa fii in cazul unui accident rutier, aceasta poate fi personalizata, astfel incat sa-ti acorde despagubiri si tie, ca detinator al asigurarii. In cazul unui contract CASCO, ramane la alegerea ta daca vrei sau nu sa-ti asiguri autoturismul. Inainte de incheierea unei asigurari, este bine totusi sa te informezi cu privire la optiunile pe care le ai si sa alegi astfel oferta cea mai avantajoasa pentru tine.

Sursa foto: Unsplash.com


97

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Nochevieja - Madrid
Ajunul Anului Nou este denumit in Spania "Nochevieja” („Noaptea veche"). In noaptea de 31 decemb..
Stiai ca?
In judetul Salaj au fost descoperite cele mai vechi piese de plastica mica. Acestea au peste 4000 de ani, dateaza din epoca Neoliticului si sunt idoli mici, reprezintand oameni si animale.... Canalul Kiel este caracterizat de doua superlative geografice, fiind cel mai lat (104 m) si mai adanc (minim 13,7 m) canal din lume. Canalul Kiel leaga Marea Nordului la Brunsbüttel cu Marea Balt...
Dictionar turistic
Sat de vacanta - Spatiu de cazare si servicii in cadrul carora se ofera posibilitatea petrecerii vacantelor in mediul rural, in contact direct cu natura.
7 recomandari