Ulei de cocos: beneficii, utilizari, precautii

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Ulei de cocos: beneficii, utilizari, precautii


Uleiul de cocos se foloseste in cosmetica (pentru ingrijirea pielii si a parului), dar si in alimentatie. Uleiul de cocos este extras din nucile de cocos (fructele cocotierului), prin diferite metode. Uleiul de cocos se depoziteaza intr-o locatie racoroasa si intunecata, intr-un recipient sigilat, sau in frigider. Termenul de valabilitate al uleiului din nuca de cocos poate varia, in functie de timpul de prelucrare si de modul in care este stocat. Uleiul rafinat de cocos poate fi utilizat vreme de cateva luni, in vreme ce uleiul de cocos virgin poate fi utilizat si cativa ani, daca este depozitat corespunzator (departe de caldura si lumina). Semnele de deteriorare ale uleiului de cocos includ dezvoltarea de mucegai, aparitia unei nuante galbui, mirosuri sau arome neobisnuite (3).
 
In acest articol iti spunem cele mai importante lucruri despre beneficiile, utilizarile si precautiile uleiului de cocos.
 
Beneficiile uleiului de cocos
Uleiul de cocos poate ajuta la imbunatatirea sanatatii orale, la reducerea senzatiei de foame sau la ameliorarea convulsiilor, dar este posibil ca uleiul de cocos sa nu imbunatateasca sanatatea inimii. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos, dovedite stiintific:
- sustine arderea grasimilor: cercetatorii au demonstrat ca daca se consuma un anumit tip de grasimi saturate din uleiul de nucă de cocos poate creste numarul de calorii arse. Cu toate acestea, nu este inca foarte clar daca uleiul de cocos are acest efect.
- poate functiona ca o sursa rapida de energie: uleiul de nuca de cocos este bogat in trigliceride cu lant mediu, acestea ofera o sursa rapida de energie pe care corpul o poate absorbi.
- poate avea efecte antimicrobiene: uleiul de cocos are proprietati antimicrobiene si antifungice datorita continutului sau de trigliceride cu lant mediu (mai ales acid lauric). Acidul lauric din uleiul de cocos poate avea proprietati antimicrobiene impotriva unei varietati de microorganisme daunatoare.
- stimuleaza sanatatea pielii: uleiul de cocos poate creste continutul de umiditate al pielii uscate si protejeaza pielea impotriva factorilor externi, cum ar fi agentii infectiosi, substantele chimice si alergenii.
- este o sursa buna de antioxidanti: acesti antioxidanti (tocoferoli, flavonoide, polifenoli, fitosteroli, tocotrienoli) au efecte antiinflamatorii, anti-diabetice si de protectie a creierului.
- ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer: trigliceridele cu lant mediu cresc semnificativ nivelul sanguin de cetone, ceea ce ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare. 
- poate imbunatati sanatatea orala: acest lucru este posibil tot datorita prezentei acidului lauric. 
- poate ajuta la intarirea parului: prin cresterea flexibilitatii si prin reducerea ruperii firelor de par (1).
- sustine reducerea stresului: uleiul de cocos virgin poate reduce stresul si ar putea fi folosit pentru tratarea unor tipuri de depresie. 
- ajuta la reducerea simptomelor astmului: inhalarea uleiului de nuca de cocos ar putea ameliora simptomele de astm, dar mai sunt necesare studii la om.
 
Uleiul de cocos pentru sanatatea inimii
Exista informatii cum ca uleiul de cocos este benefic pentru sanatatea inimii, prin reducerea nivelului de colesterol rau. Cu toate acestea, dovezile privind efectele uleiului de nuca de cocos asupra nivelului de colesterol din sange sunt contradictorii. O posibila explicatie pentru rezultatele contradictorii ar putea fi metodele diferite care stau la baza studiilor: de exemplu, unele studii compara efectele uleiului de cocos cu alte surse de grasimi vegetale saturate, in timp ce alte studii compara efectele uleiului de cocos cu grasimile animale saturate (unt).  
 
Precautiile uleiului de cocos
Sunt numeroase studii care analizeaza beneficiile uleiului de cocos asupra sanatatii umane, dar multe dintre acestea sunt neconcludente. Sunt si studii care arata rezultate contradictorii, ceea ce inseamna ca sunt necesare studii suplimentare care sa confirme sau sa infirme efectele utilizarii uleiului de cocos. Principalul argument impotriva uleiului de nuca de cocos este reprezentat de continutul ridicat de grasimi saturate. 
 
Important de retinut despre uleiul de cocos
Uleiul de cocos poate adauga arome si varietate dietei, dar nu sunt argumente care sa sustina faptul ca acesta ar fi un superaliment.
Adaugarea sau consumul de ulei de cocos este putin probabil sa ajute la pierderea in greutate sau la imbunatatirea starii de  sanatate.
Se recomanda consumarea uleiurilor si grasimilor cu moderatie, ca parte a unei diete variate. De asemenea, este indicat sa te asiguri ca nivelul de activitate este suficient de ridicat pentru a arde caloriile consumate (2). 
  
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
(1) Healthline, „10 evidence-based health benefits of coconut oil”, accesat in data de 10.04.2023: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil
(2) Medical News Today, „What to know about coconut”, accesat in data de 10.04.2023: https://www.medicalnewstoday.com/articles/282857
(3) Harvard School of Public Health, „Coconut Oil”, accesat în data de 10.04.2023: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/


132

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Turismul online ajuta la cresterea pietei de turism din Romania
Piata de turism online din Romania a explodat in ultima vreme, agentiile de turism incepand sa explo..
Spania  |  Malta  |  Italia  |  Germania  |  Cehia  |  Belgia  | 
Stiai ca?
Cel mai rece loc permanent locuit este localitatea Oimeacov (Rusia), pe valea fluviului Indighirka, unde s-a inregistrat, in februarie 1964, temperatura minima absoluta de -71.10? ... Cel mai popular hobby din China este colectionarea timbrelor?...
Dictionar turistic
Jacuzzi - Mic bazin de jeturi de apa sub presiune, care creeaza vartejuri relaxante.
7 recomandari