Valorile facturilor la gaze in timpul sezonului cald, foarte mici si in 2022

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Valorile facturilor la gaze in timpul sezonului cald, foarte mici si in 2022


Dacă în sezonul rece există în mod evident un consum mai ridicat de gaze naturale pentru posesorii de centrale termice folosite pentru încălzirea locuinței, lunile calde din an consemnează valori foarte mici ale facturilor pentru aceste resurse. În sezonul cald, adică de obicei din luna mai și până în luna octombrie, cei mai mulți români folosesc centralele termice pe gaz exclusiv pentru producerea de apă caldă necesară igienei personale și spălării vaselor (dacă nu există o mașină de spălat vase). În funcție de situație, consumul de gaze naturale poate fi chiar extrem de redus, de obicei de câteva zeci de lei pe lună, chiar și în condițiile în care prețurile gazelor naturale au tot crescut la nivel global în ultimii ani.

Plafonarea prețurilor menține nivelul facturilor la gaze redus
Și în vara 2022 se observă un astfel de nivel redus al facturilor pentru gaze naturale în cele mai multe cazuri, aplicându-se - dincolo de ofertele comerciale ale furnizorilor - politica de stat cu privire la plafonare de prețuri. Încă din 1 noiembrie 2021, în România există o schemă de sprijin guvernamental pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie - atât gaze naturale, cât și curent electric. Pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență 27/2022, pentru protejarea clienților finali de efectele măririi prețurilor de vânzare a energiei. Toți furnizorii de gaze naturale din România, autorizați de ANRE, aplică aceste prevederi legale.

În orice moment, clienții au parte de cele mai bune tarife: cele din contractele lor de furnizare gaze naturale sau cele menționate de stat. Dincolo de plafon, se aplică prețurile din contracte, deci este important să se colaboreze cu un furnizor ce oferă o politică avantajoasă pentru client, din punct de vedere comercial. Între furnizori pot exista diferențe foarte mari de preț (zeci de procente), chiar dacă nu exista diferențe de calitate în privința gazelor naturale facturate (se folosește o singură rețea națională de gaze naturale, administrată de operatori regionali).

Cum să te asiguri că plătești exact ceea ce consumi?
În lunile de vară, este cu atât mai important să ai grijă să transmiți indexul de consum în fiecare lună, în perioada indicată de furnizorul de gaze naturale. Există mai multe metode de transmitere index gaze, în funcție de fiecare furnizor. Cele mai comode pentru clienți sunt de obicei considerate cele pe baza unui cont online de client, unde se introduce simplu valoarea noului index. De asemenea, în același loc se pot urmări valorile index din lunile precedente, pentru a compara consumul și eventual evoluția prețurilor.

Cei mai mulți români care transmit corect indexul la gaze naturale au parte de facturi de valori foarte mici în lunile din sezonul cald, adesea mai reduse decât cele pentru internet și cablu TV. Dacă uiți să transmiți indexul la gaze naturale (deși mulți furnizori trimit avertizări de reamintire clienților lor), este posibil să primești o factură de valoare mai mare. Nu este o problemă reală, căci valoarea facturată se va regla în luna următoare, imediat ce transmiți indexul la zi.


167

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Luna fotografiei - Paris
Arta fotografica ocupa un loc de cinste in Paris, fiind apreciata probabil mai mult decat in oricare..
Franta  |  Austria  |  Belgia  |  Romania  |  Spania  |  Cehia  | 
Stiai ca?
Celebrul turn Eiffel din Paris a fost inaugurat la 31 martie 1889 si conceput de catre Émile Nouguier, Maurice Koechlin si Stephen Sauvestre, angajati la Eiffel & Co. Constructia din otel masoara... Scolopendrele pot avea intre 30 si 300 de picioare in functie de specie....
Dictionar turistic
Asociatie de turism - Organizatie oficiala guvernamentala sau neguvernamentala, specializata sau nu, care are ca obect de activitate promovarea turismului pe plan local, regional, national; favorizeaza punerea in valoare si conservarea patrimoniului turistic. Asociatiile de turism pot constitui federatii, extinzandu-si actiunea lor in cadru national si international.
7 recomandari