Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca Romania este o tara cu un potential turistic urias. Pe teritoriul tarii se regasesc toate formele de relief, iar trecerea de la campie spre munte este o incantare pentru privire. Indiferent de anotimp, poti vizita Romania si poti descoperi locuri impresionante si obiective turistice unice. Pe langa vizitarea efectiva a numeroaselor atractii turistice, trebuie sa aducem in prim plan si traditiile pastrate de sute de ani. Din fericire, inca mai sunt zone unde poti trai si tu experiente autentice, pe care le vei pastra cu drag in amintiri. De asemenea, trebuie sa mentionam si bucataria romaneasca, atat de apreciata de localnici, dar si de turistii straini.
Pentru ce este apreciata bucataria romaneasca?
Bucataria romaneasca include sute de retete delicioase, unele apreciate in toata lumea. Deserturi, tot felul de supe si ciorbe, feluri principale si chiar preparate simple, autentice, dar pline de savoare. Dintre aceste preparate, foarte apreciate sunt produsele derivate din lapte, in special iaurturile, sana, laptele batut si chefirul. Aceste delicatese pot fi consumate proaspete, in special in zonele montane, unde exista stane. In continuare, iti vom prezenta cateva dintre zonele unde poti degusta cele mai bune produse derivate din lapte si, de asemenea, unde poti vizita atractii turistice spectaculoase.
Vatra Dornei: peisaje spectaculoase si lactate delicioase
Vatra Dornei este supranumita „Perla Bucovinei”, fiind una dintre cele mai frumoase statiuni atat din tara, dar si din Europa de Sud-Est. Vei intalni peisaje parca rupte din Rai, indiferent de anotimp, si te vei putea delecta cu lactate savuroase. Aici este si locul unde se produc unele dintre cele mai iubite produse lactate din Romania. In sezonul rece poti practica sporturi de iarna si poti asista la traditii de sarbatori pastrate din mosi-stramosi. Primavara si vara acest loc este unul magic, cu peisaje ce iti taie respiratia. Poti face drumetii prin satele din apropiere si poti degusta cele mai bune lactate direct de la stane.
Culoarul Rucar-Bran: un colt de Rai aproape de inima tarii
Culoarul Rucar-Bran este unul dintre cele mai spectaculoase din tara si, totodata, este renumit si pentru delicatesele preparate aici. Probabil iti este cunoscut celebrul cascaval Rucar, dar si branza de burduf ori branza in coaja de brad. Pe langa toate aceste delicii, bineinteles ca vei putea gusta cele mai bune iaurturi si lapte batut, direct de la producatorii locali.
Marginimea Sibiului: merita sa o vizitezi macar o data in viata
Marginimea Sibiului este o alta zona cu traditie in prepararea lactatelor. Pe langa degustarea savuroaselor branzeturi, precum cas, cascaval, iaurturi, sana si lapte batut, aici vei putea sa te si relaxezi pret de cateva zile. Poti explora intreaga zona in drumetii sau cu masina, descoperind noi traditii si obiceiuri locale. Suntem siguri ca aceasta zona ti se va parea extraordinara si vei avea impresia ca nu se afla in Romania, datorita peisajelor exceptionale.
Zona Ardealului: lactate desavarsite si traditii nemaintalnite
Ultima zona pe care ti-o recomandam astazi este Ardealul. Aici este locul unde vei putea gusta iaurt, chefir si sana preparate cu mult drag, dupa retete traditionale, stiute doar de localnici. Din Ardeal sunt originare cele mai cunoscute firme de lactate din tara si probabil consumi si tu produsele lor cu multa incantare.
Iti recomandam sa vizitezi satele din Apuseni si imprejurimile marilor orase (Cluj-Napoca, Turda, Targu-Mures) nu doar pentru a degusta cele mai bune produse lactate, ci si pentru a crea amintiri speciale. Vei descoperi numeroase atractii turistice, peisaje spectaculoase si traditii nemaintalnite.
Asadar, daca iti doresti sa pornesti intr-o calatorie culinara prin tara, pentru a descoperi preparate delicioase, iti recomandam sa nu uiti si de lactate!
Sursa foto: Unsplash
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi