TurisMALL
powered by

34643

Ghid Iasi
Obiective turistice

Iasi

Palatul Culturii, creatia arhitectului I.D. Berindei, a fost inaltat in perioada 1906-1925. Palatul este asezat pe ruinele curtii domnesti medievale, mentionate documentar la 1434, iar stilul arhitectural este neogotic. Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Naţional Moldova ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu, precum si Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. In aripa de nord-est a palatului se afla sediul Bibliotecii Judetene Gheorghe Asachi.
Din 2008, Palatul Culturii se afla in renovare.

Bojdeuca lui Ion Creanga este o casa taraneasca modesta cu cerdac si doua odaite, construita inainte de 1850, in mahalaua Ticaului. Povestitorul Ion Creanga a locuit aici din 1872 pina in 1889, anul mortii sale. In 1879 aici a fost gazduit citeva luni si Mihai Eminescu. Bojdeuca a devenit muzeu in 1918, fiind prima casa memoriala din tara. In 1989, cu ocazia centenarului mortii scriitorului, s-a inaugurat alaturi de bojdeuca o cladire in care se afla expozitia documentara.
Bojdeuca lui Ion Creanga poate fi vizitata de luni – vineri, intre orele 11.00 – 17.00, iar sambata intre orele 10.00 – 14.00. Pretul unui bilet este de 4 lei (adulti), 3 lei (elevi si studenti) si 2 lei (grupuri de minim 10 elevi). Pretul include si biletul pentru vizitarea Turnului Goliei.

Situat pe dealul Copoului, Parcul Copou a inceput sa fie amenajat intre anii 1833-1834, fiind cel mai vechi parc din Iasi. Aflat in mijlocul gradinii Copou, teiul lui Eminescu (loc de inspiratie pentru marele poet) a devenit simbolul vegetal al Iasului, fiind un adevarat loc de pelerinaj pentru romantici. In centrul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu, se gaseste bustul lui Mihai Eminescu, cat si bustul vechiului sau prieten Ion Creanga ridicat in 1932. Mai tarziu a fost ridicata Aleea "Junimea" cu busturile din bronz ale membrilor sai.

In iunie 1984, langa Teiul lui Eminescu s-a deschis Muzeul Mihai Eminescu, un omagiu adus geniului poetului. Din patrimoniul muzeului fac parte cele mai importante opere, traduceri ale poeziilor sale in diferite limbi straine si multe volume de poezii: Poesii (1884), Poems (poezii in limba engleza, 1938), Augsewahlte Gedichte (poezii in limba germana,1932), Poesies (poezii in limba franceza, 1931).
Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 10.00 – 17.00, iar pretul unui bilet este de 10 lei (adulti) si 6 lei (grupuri organizate).

Casa boiereasca din Copou, situata in apropiere de Institutul Agronomic, a fost locul in care Mihail Sadoveanu a scris o mare parte din operele sale: Hanu-Ancutei, Baltagul, Fratii Jder (primele 2 parti), Strada Lapusneanu, Venea o moara pe Siret, Zodia Cancerului. Din 1980, lacasul devine Muzeul Mihail Sadoveanu, iar camerele ce pot fi vizitate prezinta anii de scoala si debutul scriitorului, documente privind istoricul casei si a personalitatilor care au locuit-o, documente, lucrari de arta, obiecte personale privind familia, cartile de inceput ale scriitorului, camera de primire a musafirilor si lucrari din perioada de apogeu a creatiei sadoveniene, Sadoveanu - pescar, vanator si sahist, Sadoveanu in arta plastica si camera de raritati.
Casa a fost construita de Mihail Kogalniceanu, in 1842, iar inainte de Mihail Sadoveanu, in timpul Primului Razboi Mondial aici a locuit George Enescu.
Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 10.00 – 17.00 (luni este inchis), iar pretul unui bilet este de 10 lei (adulti) si 5 lei (elevi, studenti).

In parcul Copou se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu lei realizat de Mihail Singurov, in 1834, dupa un proiect al lui Gh. Asachi. Coloana din piatra sustinuta de 4 lei, simbolizeaza cele 4 puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane.

Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu a fost ridicata intre anii 1930-1934, iar initial trebuia sa fie sediul Fundatiei Universitare Ferdinand. La 1 Septembrie 1945, cladirea a fost cedata Bibliotecii Centrale Universitare, institutie fondata in 1839. In prezent, Biblioteca Centrala Universitara se numara printre cele mai vechi biblioteci din Romania si detine una din cele mai impresionante colectii de carti vechi.

Mitropolia Moldovei si a Bucovinei se afla in centrul orasului si este considerata a fi unul dintre simbolurile emblematice ale Iasiului. Catedrala adaposteste Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Biserica Sf. Nicolae Domnesc este cel mai vechi edificiu religios din Iasi care s-a pastrat in forma intacta pana in zilele noastre. Biserica a fost construita la porunca lui Stefan cel Mare, intre 1491-1492, si refacuta la sfarsitul secolului al XIX- lea.

Biserica Golia reprezinta o imbinare a stilurilor polonez, grec si rus, fiind construita in secolul al XVI-lea. Ctitorie a marelui logofat Ioan Golia, biserica a fost refacuta de voievodul Vasile Lupu intre anii 1650-1653 si terminata de fiul sau, Stefanita Voda. Biserica Golia are 4 turle impodobite cu sculpturi decorative. De asemenea frumos impodobite sunt si fatadele, precum si frontoanele de la ferestre.
Biserica poate fi vizitata in fiecare zi, intre orele 06.00 – 21.00.

Turnul Goliei are o inaltime de 30 metri, fiind unul dintre simbolurile Iasilor. Pentru a admira orasul de la inaltime, veti fi nevoiti sa urcati 120 de trepte. Odata ajunsi in varful Turnului Golia, veti constata ca a meritat efortul.
Turnul Goliei poate fi vizitat de luni – vineri, intre orele 11.00 – 17.00, iar sambata intre orele 10.00 – 14.00. Pretul unui bilet este de 4 lei (adulti), 3 lei (elevi si studenti) si 2 lei (grupuri de minim 10 elevi). Pretul include si biletul pentru vizitarea casei lui Ion Creanga.

Biserica Barboi a fost construita intre anii 1841-1844 pe fundatia unei biserici din 1615. Interiorul bizantin al bisericii a fost construit din piatra si caramida.. Datorita formei si dimensiunilor ei, Biserica Barboi este replica moldoveneasca a unor edificii similare de pe Muntele Athos. In curtea bisericii au fost inmormantati scriitorul Alecu Russo si domnitorul Ioan Sandu Sturdza, iar in turn a fost gasita biblioteca scriitorului Costache Conachi. Tot aici, intre anii 1863 si 1865, Ion Creanga a fost diacon.

Actualul sediu al primariei, fostul Palat Roznovanu, este situat in inima Iasului, in apropierea celor mai semnificative monumente ale orasului. Cladirea, impresionanta prin somptuozitate si fastul interioarelor, a fost construita in deceniile 7 - 10 ale sec. XVIII-lea si restaurata intre 1830 - 1833 de catre cunoscutul arhitect Johan Freywald, cel care a proiectat si Catedrala Metropolitana.

Teatrul National Vasile Alecsandri a fost construit pe locul vechii primarii din Iasi, intre anii 1894 si 1896. Teatrul National adaposteste adevarate monumente de arta: Cortina pictata in 1896, Cortina de fier, pictata de Al. Goltz; Plafonul pictat de Al. Goltz, in culori pastelate, Candelabrul din cristal de Venetia cu 109 becuri. In prezent aceasta cladire gazduieste si Opera Romana.

Gradina Botanica din Iasi are o suprafata de 105 hectare, fiind una din cele mai mari gradini din lume. Sectorul Sere cuprinde 12 compartimente: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (cactusi, palmieri, bananieri, citrice, etc.), numeroase flori ornamentale (azalee, camelii, crizanteme, orhidee, etc.) si o colectie de cicadaceae (fosile vii). Sectorul Ornamental are o suprafata de 4,5 hectare si dispune de o gama variata de plante decorative ierboase si lemnoase, care constituie o expozitie cu caracter permanent. Sectorul Rozariu insumeaza 800 de soiuri de trandafiri nobili.
Gradina Botanica poate fi vizitata in fiecare zi, intre orele 09.00 – 20.00 (miercuri, serele sunt inchise), iar pretul unui bilet este de 5 lei.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza este cea mai veche universitate din Romania, fiind fondata la data de 26 octombrie 1860. Actuala cladirea a a universitatii a fost construita intre anii 1893 si 1897, dupa planurile arhitectului Louis Blanc si inaugurata in prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Faimoasa Sala a Pasilor Pierduti este decorata cu picturi realizate de catre Sabin Balasa. In fata universitatii se gasesc statuile lui A.D.Xenopol, sculptata de C.Baraschi, si a lui M. Kogalniceanu, lucrare apartinind sculptorului W.Hegel.
  Pagina anterioara Unde sa mananci Pagina 5 din 8   ShoppingPagina urmatoare


Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL
Amalia Guest, 22.08.2023

Orașul Iași este un Oraș Metropola datoria Facultăților ce se găsesc aici.Printre cele mai frumoase Puncte, Atrctii Turistice sunt Palatul Culturii care care o Intindere de 36.000mp, Mitropolia Sfânta Parascheva, Biserica Sfinții trei Ierarhi și Gradina Botanica. Nume Precum Eminescu, Geniul Poeziei au Rămas întipărite în Cadrul Iubirii în Iași unde miile de Tineri se întâlnesc, Parcul Copou. Iașul trebuie sa rămână un Oraș unde salariile Oamenilor sunt bune. Acesta fiind motivul pentru care mulți tineri își doresc sa Studieze aici. Facultățile cunoscute sunt:Facultatea de Medicina, Facultatea de Politechnica și Facultățile de Economie.La marginea Iașului se gaseste si Fabrica de Antibiotice. Iașul, cu atracțiile sale Turistice, este un ținut frumos și curat în Moldova.

 
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fetes de Nuit
Fetes de Nuit reprezinta un spectacol extraordinar de sunet si lumina care se desfasoara anual, in w..
Germania  |  Italia  |  Grecia  |  Ungaria  |  Austria  |  Malta  | 
Stiai ca?
In fiecare zi, in Fantana Trevi se arunca aproximativ 3.000 euro? Acestia sunt colectati seara si donati unei organizatii caritabile?... Omul doarme aproximativ 1/3 din viata. Durata normala de somn la adolescenti este de 8-10 ore, in timp ce un nou-nascut are nevoie de 16 ore de somn pe zi....
Dictionar turistic
Agroturism - Forma de turism practicata in mediul rural prin care se asigura turistilor servicii de cazare, masa si agrement si se contribuie la ridicarea nivelului de trai al populatiei rurale.
7 recomandari