10 efecte neasteptate ale incalzirii globale

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

10 efecte neasteptate ale incalzirii globale


Incalzirea globala are un impact negativ asupra lucrurilor vii de pe Pamant si Pamantului in sine, si cu totii am auzit de ea. Ni se tot spune despre acest fenomen din ce in ce mai mult. Cu toate acestea, incalzirea globala are, de asemenea, efecte neasteptate care v-ar putea surprinde cu adevarat: de la daune asupra ruinelor antice pana la satelitii mai rapizi, iata ce este capabila sa realizeze incalzirea globala:

1. Incendii de padure



Incalzirea globala este capabila nu doar sa topeasca ghetarii, dar poate provoca incendii devastatoare. Acestea apar deoarece primaverile vin din ce in ce mai repede, facand astfel ca zapada sa dispara mult mai devreme iar padurile stau uscate pentru perioade tot mai lungi de timp. Aceasta este principala cauza a incendiilor infricosatoare de care auzim in fiecare an.

2. Ruinele ar putea fi distruse



Unul dintre efecte surprinzatoare ale incalzirii globale despre care cei mai multi dintre oameni nu au nici o idee este distrugerea ruinelor antice si monumentelor, care reprezinta tot ceea ce ne-a ramas de la stramosii nostri. Atat inundatiile cat si fenomenele meteorologice extreme au efecte mari asupra acestor constructii, cum au demonstrat si inundatiile care au dus la deteriorarea ruinelor vechi de 600 ani ale Suckothai (capitala imperiului Tailandez).

3. Muntii sunt mai inalti



Topirea ghetarilor de pe zonele inalte ale muntilor duce la inaltarea acestora! Acest lucru se intampla deoarece gheata care i-a impins deasupra suprafetei pamantului mii de ani la rand, nu mai este acolo si, prin urmare, suprafata pamantului se retrage lent iar muntii se inalta in acelasi timp. Uimitor, nu?

4. Sateliti mai rapizi



Care este legatura intre sateliti si incalzirea globala? Tu nu o poti vedea? Nu-ti face griji, cei mai mult dintre noi nu putem. Cu toate acestea, exista o legatura puternica intre cele doua: incalzirea globala este cauzata de moleculele de dioxid de carbon care se ciocnesc cu aerul cald. Cu toate acestea, in atmosfera superioara, efectul lor este diferit: ele degaja energie la distanta, racind aerul din jurul lor. Acest lucru este benefic pentru satelitii care trebuiau mutati, si, erau incetiniti de moleculele de aer. Acum, moleculele de dioxid de carbon produse ajuta aerul sa raceasca atmosfera, si, prin urmare, deplasarea satelitilor se face mult mai usor.

5. Modificarile genelor



Primavara care vine mai devreme creeaza o problema uriasa pentru animale: cele care nu reusesc sa se adapteze, sa-si caute o sursa de hrana si care, ghidandu-se dupa ceasul intern biologic, isi intra in ritm mult prea tarziu si astfel apar probleme cu perpetuarea speciei. In acelasi timp, cele care reusesc cu succes sa se adapteze, transmit stilul lor de viata mai departe prin gene si urmasilor lor si, deci, schimbarea se va produce la intreaga populatie intr-un final.

6. Marele dezghet



Un efect foarte putin cunoscut al incalzirii globale este ca acesta provoaca dezghetarea stratului permanent de gheata care se afla sub suprafata pamantului. Acest fenomen poate provoca daune la caile ferate, precum si la alte structuri. Un efect chiar mai important ar fi cel al dezghetarii organismelor moarte din tundra, care ar putea duce la aparitia unor boli de mult disparute, cum ar fi variola.

7. Lacurile dispar



Un uimitor numar de 125 de lacuri din zona arctica a disparut ca un efect direct si neasteptat al incalzirii globale. Permafrostul de sub lacuri s-a topit si, prin urmare, apa a putut fi absorbita de sol. Impactul negativ al disparitiei lacurilor va fi realizat numai dupa ce speciile de animale pentru care aceste lacuri au fost vitale, vor disparea de pe fata Pamantului.

8. Arcticul se transforma intr-o gradina



Deoarece gheata se topeste la Arctic, plantele si fauna de la altitudini mai mici sunt afectate. Cu toate acestea, pentru flora regiunii arctice, lucrurile nu au fost niciodată mai bune: topirea mai devreme a ghetii, face plantele sa infloreasca pline de bucurie, iar oamenii de stiinta au gasit dovezi ca astazi, putem vedea mai multa vegetatie la Arctic decat a fost inainte.

9. In cautarea zonelor mai inalte



Animalele simt efectele incalzirii globale mult mai dur decat le simtim noi: din cauza schimbarilor climatice care le incalzesc prea mult casele, animalele, cum ar fi veveritele sau soarecii cauta altitudini mai mari pentru a-si face noi case. In acelasi timp, la Arctic, animalele vor trebui sa-si faca noi case in curand, pentru ca gheata a intrat intr-un proces lent de topire.

10. Alergiile se inrautatesc



Daca ati simtit ca alergia de primavara se inrautateste in ultimii ani, sau daca ati inceput sa va confruntati cu alergii si astm, chiar daca nu ati avut astfel de tulburari inainte, ar trebui sa stiti ca acest lucru este, de asemenea, din cauza incalzirii globale: cresterea temperaturii si nivelul mai ridicat de dioxid de carbon, ambele contribuind la o agravare a alergiilor in toata lumea.

Sursa

Articol tradus si adaptat de Georgiana Velea


12900

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Mikulas, Vanoce, Silvestr - Praga
Sarbatorile de Craciun, Mikulas, Vanoce, Silvestr sunt prilej de petrecere pentru locuitorii Cehiei...
Malta  |  Germania  |  Romania  |  Spania  |  Cehia  |  Italia  | 
Stiai ca?
Una din cinci persoane de pe Terra traieste cu mai putin de 1$ pe zi?... Cel mai mare canion din lume este Grand Canyon (Marele Canion) din nordul statului Arizona (S.U.A), creat de fluviul Colorado. Grand Canyon are 446 km lungime, intre 180 m - 29 km latime si circa 1,6 ...
Dictionar turistic
Oficiu de turism - Organism oficial sau semioficial national, regional sau local, insarcinat cu reprezentarea si apararea intereselor turistice ale teritorului respectiv. In scopul dezvoltarii activitatii sale, un oficiu poate deschide, in diferite locuri, reprezentante numite "Birouri de turism".
7 recomandari