10 femei remarcabile din Romania, faimoase in intreaga lume

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

10 femei remarcabile din Romania, faimoase in intreaga lume


Romania are multe personalitati de exceptie, printre acestea evidentiindu-se si o serie de femei remarcabile, care au cunoscut succesul in diferite domenii precum cultura, arta, istorie, sport, politica, medicina sau chiar domeniul militar. Fie ca au ramas sau nu in memoria colectiva, ele merita omagiate, deoarece prin contributia lor au facut Romania si mai cunoscuta peste hotare, iar pe noi ne-au facut sa ne simtim mandri ca suntem romani. Pentru toate femeile din Romania, dar si din intreaga lume, ele reprezinta un exemplu de multa determinare si devotament, facandu-ne sa credem ca este posibil sa realizam orice ne propunem. Unele dintre ele, precum Ecaterina Teodoroiu au dat dovada de eroism, jerfindu-se pentru tara pe care au iubit-o atat de mult.

1. Ana Aslan - fondatoarea primului Institut de Geriatrie din lume
Ana Aslan este una dintre cele mai faimoase femei din Romania, dar si din intreaga lume. S-a nascut pe data de 1 ianuarie 1897, la Braila si a decedat la 20 mai 1988, la Bucuresti. Pana la varsta de 91 de ani a trait cu convingerea ca poate pacali batranetea. Ana Aslan a absolvit Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Bucuresti. A fost medic roman specialist in gerontologie, devenind academician din 1974. Este fondatoarea primului Institut de Geriatrie din lume, pe care l-a infiintat in 1952 si director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 - 1988). Ana Aslan a cautat neincetat formula neimbatranirii, pe care sa o sintetizeze intr-o crema destinata femeilor. In anul 1952, Ana Aslan a inventat Gerovital H3, o crema destinata femeilor, ce avea sa fie utilizata in prevenirea si tratarea fenomenului de imbatranire. Ana Aslan a aratat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, utilizand-o in mare masura in clinica de geriatrie, sub denumirea de Gerovital. Numeroase personalitati internationale ale acelor vremuri au urmat tratament cu Gerovital: J.F. Kennedy, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Kirk Douglas, Josif Broz Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, Indira Gandhi, Konrad Adenauer, Salvador Dali. In colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu, Ana Aslan a inventat produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productia industriala in 1980.

2. Ecaterina Teodoroiu - prima femeie ofiter combatant din Armata Romana
Ecaterina Teodoroiu (pe numele sau real Catalina Vasile Toderoiu) a participat la Primul Razboi Mondial, devenind prima femeie ofiter combatant din Armata Romana. S-a nascut la Vadeni (astazi cartier în componenta municipiului Targu-Jiu), judetul Gorj la data de 15 ianuarie 1894. A fost decorata in martie 1917 mai intai de organizatia de cercetasi cu „Virtutea cercetaseasca” de aur, iar apoi prin decret regal cu „Virtutea militara” clasa a II-a. Regina Maria a vizitat-o personal, decorand-o si inaintand-o in gradul de sublocotenent. Intalnirile sale cu familia regala au fost puternic mediatizate. A murit in data de 3 septembrie 1917, la sfarsitul bataliei de la Marasesti, luptand in fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române. Ecaterina Teodoroiu este si prima femeie reprezentata pe o bancnota romaneasca si anume bancnota de 20 lei, ce a fost pusa in circulatie incepand cu anul 2021, de Ziua Nationala a Romaniei.

3. Smaranda Braescu - prima femeie parasutist cu brevet din Romania
Smaranda Braescu a fost prima femeie parasutist cu brevet din Romania, dar si una dintre primele femei-parasutist din lume, detinand mai multe recorduri mondiale in domeniu. Smaranda Braescu a fost campioana europeana la parasutism (1931), dar si campioana mondiala (in 1932, inregistrand recordul de 7200 m la Sacramento, SUA). S-a nascut in data de 21 mai 1897, in satul Hantesti, comuna Buciumeni, din judetul Tecuci (interbelic), in prezent in judetul Galati. La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parasuta, de la inalțimea de 600 de metri. In data de 2 octombrie 1931 castiga titlul european la parasutism, in urma unui salt efectuat de la inaltimea de 6000 de metri, depasind chiar recordul american de 5384 metri. Ca urmare a acestui succes a fost decorata cu Ordinul Virtutea Aeronautica - clasa Crucea de Aur. A detinut doua avioane, un biplan de tip Pevuez si un bimotor de tip Milles Hawk, cu cel de-al doilea stabilind in anul 1932 primul record de traversare a Marii Mediterane in 6 ore si 10 minute, strabatand distanta de 1100 km, intre Roma si Tripoli. Tot in anul 1932, in data de 19 mai, devine campioana mondiala la parasutism, cu un salt de la inaltimea de 7400 m, realizat cu o parasuta de constructie romaneasca, acest record fiind depasit cu doar cativa metri, abia peste 20 de ani. Recordul sau a fost omologat de aeroclubul din Washington. Recordul precedent, de 7233 m, fusese detinut de un american. Smaranda Braescu a fost una din putinii instructori de parasutisti militari. A activat ca instructoare la Batalionul 1 de parasutisti de la Baneasa. Moare in data de 2 februarie 1948, la Cluj.

4. Elena Caragiani - Stoenescu - prima femeie aviator din Romania
Elena Caragiani-Stoenescu, nascuta in data de 13 mai 1887 la Tecuci, a fost prima femeie aviator din Romania, dar si una dintre primele femei din Romania licentiata in stiinte juridice, inca din anul 1913. A efectuat primul sau zbor in anul 1912 cu un avion Wright adus special in tara pentru scolarizarea pilotilor, fiind insotita de cumnatul sau, Andrei Popovici, viitor general de aviatie. In data de 22 ianuarie 1914 i-a fost eliberat de catre Federatia Aeronautica Internationala, in Franta, brevetul de pilot aviator cu numarul 1591. In Romania urmase Scoala de pilotaj a Ligii Nationale Aeriene de la Baneasa, fondata de printul Valentin Bibescu, iar la Mourmelon le Grand (Paris), in 1913, a urmat Scoala civila de aviatie a lui Roger Sommer. Pentru ca autoritatile romane nu i-au admis sa zboare, Elena Caragiani pleaca in Franta si devine primul corespondent de razboi din lume, care scrie „reportaje din avion”. Ulterior se deplaseaza in America, pentru a participa la survolarea oceanului alaturi de pilotii americani (26 februarie 1914). In anul 1916 revine in tara, desi autoritatile romane nu ii admit nici de aceasta data sa zboare ca pilot, si o accepta doar ca infirmier la Iasi si, ulterior, la Tecuci. Pleaca iar in Franta, pentru a-si relua cariera de reporter, unde se casatoreste cu avocatul Virgil Stoenescu si se stabileste la Paris. Revine in Romania, unde moare la data de 29 martie 1929, fiind inmormantata intr-o cripta din cadrul Cimitirului Bellu.

5. Aurora Gruescu - prima femeie inginer silvicultor din lume
Aurora Gruescu, nascuta in data de 11 mai 1914 la Oituz, a fost prima femeie inginer silvicultor din lume și prima romanca intrata in Guinness Book. Numele sau este legat de primul plan de impadurire nationala. In anul 1933 este admisa la Facultatea de Silvicultura, care pe atunci apartinea Politehnicii. Era singura persoana de sex feminin studenta in cadrul acelei facultati, starnind deopotriva admiratie, dar și controverse. O astfel de cariera era considerata tipic barbateasca, in acea perioada marcata de prejudecati, misogine chiar. Si in perioada regimului comunist a avut parte de aceeasi desconsiderare, fiind expropriata si considerata dusman al poporului. In ciuda acestor lucruri, s-a bucurat de aprecierea multor femei, pentru care a constituit un exemplu, dar si de aprecierea unor organizatii internationale. A realizat inovatii ce s-au confirmat, legate de lucrarile de mecanizare in combaterea daunatorilor, publicand pe aceasta tema mai multe articole in „Revista Padurilor”.

6. Elisa Leonida Zamfirescu - prima femeie inginer din Romania si a doua din lume
Elisa Leonida Zamfirescu (n. 10 noiembrie 1887, Galați, România – d. 25 noiembrie 1973, București, România) a fost prima femeie inginer din Romania si a doua din lume, inventatoare, şefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României și sora inginerului Dimitrie Leonida. A fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universita. Elisa Leonida s-a născut la Galați, pe 10 noiembrie 1887, într-o familie cu 11 copii, fiica intelectualilor Anastase Leonida și Matilda (născută Gill). Toți frații ei s-au realizat într-o carieră intelectuală. Dintre aceștia, cei mai cunoscuți au fost: Gheorghe Leonida (sculptor), colaborator[6] în colectivul sculptorului Paul Landovski din Paris, care a realizat celebra statuie Cristos Mântuitorul, plasată pe muntele Corcovado, din Rio de Janeiro, (se presupune ca Gh. Leonida a modelat capul statuii), dar și al unor opere care se găsesc astăzi la Muzeul Național de Artă din București și la Castelul Bran; Adela, medic oftalmolog, care a fost directoarea spitalului „Vatra Luminoasă“; Dimitrie Leonida, inginer energetician, creator al Muzeului Tehnic care îi poartă numele. Ea a fost preocupată de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcţie şi de prepararea minereurilor, semnând 85.000 de buletine de analize, ale căror rezultate au fost publicate în seria „Studii economice”, editată de Institutul Geologic.

7. Sofia Ionescu - Ogrezeanu - prima femeie neurochirurg din lume
Sofia Ionescu a fost prima femeie neurochirurg din lume. Anul 1944, în ciuda cumplitelor dezastre provocate de război, a însemnat un moment decisiv în cariera Sofiei Ionescu. Tânără studentă pe atunci, ea a operat un copil grav rănit într-un bombardament din București, salvându-i viața. „Această operație mi-a decis viața pentru 47 de ani înainte, cât am stat în neurochirurgie, și mi-a adus-o la 180 de grade față de ceea ce îmi propusesem eu, o viață liniștită de medic internist în orașul meu natal, Fălticeni”, mărturisea Sofia Ionescu. În 1945 își susține doctoratul în medicină și chirurgie. În același an se căsătorește cu doctorul Ionel Ionescu, secundar neurochirurg, cu care a avut doi copii. Sofia Ionescu a fost o personalitate distinsă, cunoscută în întreaga lume pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul neurochirurgiei, în special pentru operațiile pe măduva spinării și creier, și pentru lucrările sale științifice apărute în numeroase publicații internaționale de prestigiu.

8. Virginia Andreescu Haret - prima femeie arhitect din Romania si a 4 a femeie arhitect din lume
Multe dintre clădirile Bucureștiului modern, așa cum îl știi din plimbările tale la pas pe bulevardele centrale, poartă semnătura Virginiei Andreescu Haret, considerată prima femeie arhitect din România și, după anumite surse, a patra din lume. Ea a realizat proiectele pentru construcția primelor blocuri din beton armat de pe Calea Victoriei și pentru liceul Dimitrie Cantemir din București. Și-a obținut diploma de arhitect în 1919 și a devenit astfel prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Științei organizat la București, în 1981.

9. Nadia Comanesti - prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastica si primul sportiv român inclus în memorialul "International Gymnastics Hall of Fame"
Nadia Elena Comăneci (n. 12 noiembrie 1961, Onești, Bacău, România) este o gimnastă română, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a șase medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul "International Gymnastics Hall of Fame".

10. Simona Halep - Cea mai titrata jucatoare de tenis din istoria României
Simona Halep (n. 27 septembrie 1991, Constanța, România) este o jucătoare de tenis din România care a atins prima poziție în clasamentul mondial WTA, în două rânduri, între 2017 și 2019. A ocupat această poziție timp de 64 de săptămâni, fiind din acest punct de vedere a zecea din istoria tenisului în clasamentul longevității ca lider al circuitului. Halep a încheiat anii 2017 și 2018 pe primul loc în lume în clasamentul WTA. Halep a câștigat turneele de Grand Slam de la Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019), pierzând anterior alte trei finale: două la Roland Garros (2014, 2017) și una la Australian Open (2018). A disputat și finala Turneului Campionilor (2014). De-a lungul carierei a câștigat 23 de titluri WTA la simplu și a disputat 18 finale, fiind cea mai titrată jucătoare de tenis din istoria României. A fost desemnată „Jucătoarea Anului 2018” de WTA, de asemenea și „Cea Mai Populară Jucătoare” în 2014 și respectiv 2015 dar și „Favorita Fanilor” la simplu în 2017, 2018 și 2019.[6] În decembrie 2018, Halep a fost aleasă de ESPN cel mai dominant jucător de tenis al anului în lume figurând în topul The Dominant 20 pe locul 9 înaintea unor alți mari sportivi ai planetei, ca Novak Djokovic, Lewis Hamilton sau LeBron James.

Dintre personliatile feminine de exceptie ale Romaniei merita amintite si: Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Ștefania Mărăcineanu (18/30 iunie 1882, București – 15 august 1944, București) - Chimistă și fiziciană română recunoscută internațional, ce a formulat teorii despre radioactivitate, radioactivitatea artificială și procedeul de declanșare artificială a ploii, Hermina Walch-Kaminski(5 octombrie 1864, București – 19 mai 1946, București) - prima femeie din România care și-a obținut un doctorat în medicină și prima româncă absolventă a două facultăți, Florica Bagdasar (24 ianuarie 1901, Monastir – 19 decembrie 1978, București), Ministerul Sănătății a dat, în 1946, prima femeie ministru din România, sotia neurochirurgului Dimitrie Bagdasar, Anca Petrescu - (n. 20 martie 1949, Sighișoara, Mureș, România – d. 30 octombrie 2013, București, România), arhitect, autor unic al proiectului Casa Poporului, actualmente Palatului Parlamentului, precum și al altor proiecte în Cuba, SUA, Franța, Maroc etc. A fost membră al ordinului arhitecților români și ordinului arhitecților francezi, Hariclea Darclée - una dintre cele mai cunoscute soprane din România, Regina Elisabeta a Romaniei - Prima regina a Romaniei, cunoscuta si sub pseudonimul literar Carmen Sylva. Aceasta a facut numeroase campanii publicitare in strainatate despre tara sa adoptiva. O concretizare a campaniilor Majestatii Sale o reprezinta si oprirea faimosul tren Orient Expres in gara din Sinaia. Regina Maria a Romaniei - principesă de coroană și a doua regină a României, soție a regelui Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. A fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Regatului Unit. A urmărit constant întărirea legăturilor dintre România și Marea Britanie, dovedind reale calități diplomatice în susținerea și apărarea intereselor României. a fost o iubitoare și o colecționară de artă, susținând o serie de personalități artistice și literare cu burse și bani. Este autoarea unor interesante scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii. A cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima să fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reședinței din Balcic. După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima Reginei a fost mutată la Bran.

Sursa foto:
Banca Nationala a Romaniei: https://www.bnr.ro/Conferința-de-presa---Lansarea-bancnotei-de-20-Lei-23454.aspx


183

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fetes de Nuit
Fetes de Nuit reprezinta un spectacol extraordinar de sunet si lumina care se desfasoara anual, in w..
Stiai ca?
Prima persoana care a afirmat ca galaxia noastra este formata din stele a fost filozoful grec Democrit (460-370 i.Hr), insa cel care a observat discul galactic, dar si numeroase stele cu ajutorul tele... Laos se mai numeste si "Tara celor un million de elefanti"....
Dictionar turistic
Sejur - Vacanta, concediu pe care cineva il petrece (cu concursul unei organizatii turistice) intr-o statiune, pe un itinerar turistic etc.
7 recomandari