10 obiective uimitoare de vizitat in Istanbul

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

10 obiective uimitoare de vizitat in Istanbul


ISTANBUL

Locuit de peste 5.000 de ani, capitala a doua mari imperii ale omenirii, cel Otoman si cel Bizantin, orasul Istanbul reuseste sa impresioneze turistii prin cladirile impunatoare, bogat decorate cu motive musulmane, prin aromele gastronomiei turcesti si, mai ales, prin atmosfera de poveste, desprinsa din istorisirile Seherezadei.

Moscheea AlbastraMoscheea Albastra este simbolul orasului Istanbul si unul dintre cele mai renumite lacase de cult din lume. Moscheea poate fi vizitata si ziua si noaptea, insa cea mai impresionanta priveliste o puteti vedea dupa apusul soarelui. Moscheea Albastra a fost construita la porunca sultanului Ahmet I si isi datoreaza numele cantitatii impresionante de faianta albastra care a fost folosita la ridicarea sa. Accesul nu este conditionat de plata unui bilet de intrare, insa este bine sa donati o suma de bani. De asemenea, evitati orele de rugaciune si mergeti sa vizitati Moscheea Albastra dimineata devreme sau dupa pranz.

Hagia SofiaBiserica Sfanta Sofia (Hagia Sofia), o capodopera a arhitecturii bizantine, a fost construita acum mai bine de 1.500 de ani si din pacate nu poate fi admirata in intregime, fara schele, deoarece este supusa unei restaurari ce dureaza de zeci de ani. Merita, in schimb, sa o vedeti seara, pentru ca este magnific luminata. In timpul zilei, o puteti vizita achitand o taxa de intrare de sapte dolari.

Palatul TopkapiPalatul Topkapi, o fosta resedinta a sultanilor este una dintre cele mai magnifice monumente din Istanbul. Impresionanta constructie este formata din mai multe pavilioane organizate in jurul a patru curti interioare. In prima curte se afla o cafenea si un restaurant foarte bun, dar scump, unde turistii pot gusta preparate servite la curtea otomana. In Pavilionul Mantiei Sfinte sunt pastrate cateva dintre cele mai sacre relicve pentru musulmani, ca de pilda fire de par din barba Profetului si doua sabii folosite de acesta in bataliile purtate impotriva necredinciosilor. Biletul de intrare este de sapte dolari la care se adauga alti sapte dolari pentru vizitarea haremului.

Marele BazarCe ar fi o excursia la Istanbul fara o repriza de shopping. Iar cel mai potrivit loc este Marele Bazar. Cu peste 4000 de magazine, Marele Bazaar atrage anual milioane de turisti din intreaga lume. De aici puteti achizitiona bijuterii din aur, covoare si va puteti exersa talentul de negociator. Nu va speriati de turcii care vor incerca sa va bage in magazinele lor. Nu va fac rau; doar incearca sa va convinga sa cumparati de la ei.

Basilica cisternaSub oras se afla o cisterna care este putin cunoscuta turistilor. Constructia antica dateaza din anul 500 d.Hr si a fost construita de imparatul bizantin Justinian I. Principala functie a Basilicii a fost alimentarea palatului si a altor cladiri cu apa. Basilica si-a mentinut functia pentru mai bine de 1.000 ani. Cisterna merita vizitata pentru decoratiunile impresionante si pentru valoarea istorica.

Fortareata Rumeli HisariFortareata Rumeli Hisari este un important monument din Istanbul si se afla pe malul raului Bosfor. Fortareata Rumeli Hisari a fost construita de faimosul Ahmed Cuceritorul in 1452 si este compusa din 3 turnuri principale si alte turnuri mai mici de-a lungul zidului. Scopul castelului era de a preveni invaziile dinspre Constantinopol. In prezent, castelul Rumeli Hisari este gazda Muzeului de Arheologie.

Piata de condimentePiata de condimente este un loc plin de viata si culoare, un loc deosebit pentru shopping si pentru a gusta din aromele locale. Piata de condimente este al doilea bazar din Istanbul, dupa Marele Bazar, si este locul in care veti gasi cea mai mare diversitate de condimente din Istanbul. Piata a fost deschisa in secolul XVII, are 2 nivele si este vizitata de mii de turisti zilnic.

Kiz KulesiKiz Kulesi este cel mai faimos turn din Istanbul. Legenda spune ca in acest turn o tanara printesa a fost inchisa de tatal ei, pentru a impiedica indeplinirea unei profetii. Pe langa acest mit, turnul este interesant si din cauza vechimii: a fost construit in secolul V de atenieni pentru a apara zona de vasele persane. De atunci turnul Kiz Kulesi a avut diferite roluri in timpul Imperiilor Bizantine si Otomane, iar in prezent este un renumit restaurant.

Palatul Dolmabahçe SarayPalatul Dolmabahçe Saray din Istanbul a fost construit in secolul XIX si a fost folosit in scopuri administrative. Arhitectura palatului imbina stilurile europene si otomame. Pe langa bogatiile sale, palatul Dolmabahçe Saray? are un impresionant candelabru din cristal oferit cadou de regina Victoria, carpete turcesti valoroase si covoare din piele de urs vechi de 150 ani, cadou de la tarul Rusiei. Alte atractii ale palatului Dolmabahçe Saray? sunt gradinile luxoare, interioarele opulente si arhitectura frumoasa.

Turnul GalataTurnul Galata din Istanbul este unul dintre simbolurile orasului si a fost construit in secolul XIV, ca parte a sistemului defensiv ce apara cartierul Galata. In prezent, cladirea adaposteste un restaurant, o cafenea si un club de noapte. Turnul Galata ofera o priveliste magnifica asupra zonei istorice a orasului si este locul perfect pentru a va relaxa dupa o lunga zi de vizitat.

Sursa articol


41201

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festival de Otono (Festivalul anual de toamna de la Madrid)
In octombrie, timp de o luna intreaga, Madridul gazduieste Festivalul de Otono (Festivalul anual de ..
Italia  |  Ungaria  |  Belgia  |  Franta  |  Grecia  |  Austria  | 
Stiai ca?
Cel mai mare canion submarin este canionul Esperance, aflat in Australia de Vest (1800 m). Latimea sa este de 32 km.... Egipt este cea mai vizitata tara din Africa, anual atragand peste 10 milioane de turisti din toate colturile lumii?...
Dictionar turistic
Turism de afaceri - Forma de turism practicata de angajati sau alte categorii de persoane, in interes de serviciu, in interiorul sau in afara tarii de resedinta, incluzand participarea la intalniri de afaceri, targuri si expozitii, conferinte si reuniuni.
7 recomandari