TurisMALL
powered by

11 minuni de gheata ale lumii


In regiunile polare si in alte zone reci exista formatiuni de gheata, zapada si apa neobisnuite si unice, iar unele dintre ele atat de frumoase incat iti iau respiratia. Cele mai multe dintre aceste minuni ale naturii pot fi vizitate doar de oameni de stiinta si aventurieri, cei care sunt gata pentru eforturi semnificative fizice si financiare. Din cauza volatilitatii lor si locatiei, aceste formatiuni pot fi vazute doar in anumite perioade ale anului.

1. Raul Albastru, Groenlanda



Acest rau din Groenlanda poate fi considerat un rai pentru cei care practica caiac-canoe. Topirea Ghetarului Petermann umple zonele joase cu superbele ape albastre. Modelul de umplere al albiei difera in functie de sezon, astfel raul isi poate schimba forma. Culoarea vibranta de albastru provine de la namolul glaciar.

2. Cascadele glaciare din Svalbard, Norvegia



Svalbard, care inseamna "coastele reci", reprezinta un arhipelag din Oceanul Arctic si partea cea mai nordica a Norvegiei, precum si a Europei. Acesta este situat la aproximativ 650 de kilometri nord de Europa continentala, respectiv la jumatatea distantei dintre Norvegia continentala si Polul Nord. In ciuda faptului ca Svalbard este atat de aproape de Polul Nord, acolo este relativ cald, datorita efectului de incalzire a Golfului Stream, ceea ce il face locuibil. De fapt, Svalbard este regiunea cea mai nordica de pe planeta, locuita permanent. Insulele Svalbard acopera o suprafata totala de 62,050 kilometri patrati, iar aproape 60% dintre acestea sunt acoperite de ghetari. Gigantul ghetar Brasvellbreen este situat pe insula Nordaustlandet, a doua insula ca marime din arhipelag, care se intinde pe aproximativ 200 de kilometri. Muchia de 20 de metri a acestui ghetar este intersectata de sute de cascade. Aceste cascade pot fi vazute doar in lunile mai calde.

3. Pestera de Cristal, Islanda



Aceasta pestera de gheata este rezultatul eroziunii glaciare – ploaia si apa provenita din topirea ghetarilor sunt canalizate in rauri care intra in ghetari prin fisurile acestora. Cascada formeaza o gaura in ghetar, in timp ce apa se scurge spre altitudini mai joase, formand o serie lunga de pesteri de gheata. Micile sedimente din apa, impreuna cu sedimentele aduse de vant ii ofera acesteia o culoare inchisa, in timp ce partea de sus a pesterii este albastra. Pestera este accesibila printr-o intrare de 7 metri, situata pe tarm. Pesterile de gheata sunt in general instabile si se pot prabusi in orice moment. Ele sunt sigure numai iarna, atunci cand temperaturile sunt scazute, iar gheata nu se topeste. Chiar si asa, s-ar putea auzi sunete de spargere in interior. Acest zgomot se produce deoarece pestera este in miscare impreuna cu ghetarul in sine. De fiecare data cand ghetarul se misca, chiar si un milimetru, un sunet puternic poate fi auzit.

4. Ghetarul Briksdal, Norvegia



Briksdalsbreen sau Briksdal este un ghetar considerat ca fiind cel mai accesibil si cel mai bine cunoscut din Parcul National Jostedalsbreen, Norvegia. Briksdalsbreen se termina intr-un lac glaciar mic, Briksdalsbrevatnet, care se afla la 346 de metri deasupra nivelului marii. Vizitatorii din intreaga lume vin pentru a vedea ghetarul Briksdalsbreen, atat de frumos situat in proximitatea unei cascade si a unor varfuri inalte. Cu echipament adecvat si ghizi experti, vizitatorii pot lua parte la o excursie absolut sigura, dar incredibil de incitanta.

5. Canionul Birthday, Groenlanda



Canionul Birthday este sculptat de apa provenita din topirea ghetarilor si masoara 45 de metri adancime. Liniile de pe peretii canionului arata straturile de gheata si zapada depuse de-a lungul anilor.

6. Ghetarul “Piciorul Elefantului”, Groenlanda



Acest ghetar unic este situat intr-o locatie geografica uimitoare pe coasta de nord-est a Groenlandei.

7. Valul inghetat, Antarctica



Acest val inghetat unic este situat in Antarctica. A fost descoperit de catre omul de stiinta american Tony Travouillon in anul 2007. Gheata albastra s-a format pe masura ce aceasta a fost comprimata, iar bulele de aer au fost eliminate. Este o dovada convingatoare a faptului ca valul de gheata nu a fost creat instantaneu de la un val de apa. Gheata are o culoare albastra datorita reflexiei lumiii.

8. Iceberg-urile cu dungi, Antarctica



Iceberg-urile cu dungi de culori multiple, inclusiv galben, negru, maro, albastru sunt destul de comune in apele reci din jurul Antarcticii. Iceberg-urile se formeaza atunci cand bucati mari de gheata se desprind din ghetar si intra in mare. Iceberg-urile par albe din cauza micilor bule prinse in gheata si luminii care se imprastie. Dungile albastre sunt create atunci cand o crapatura in gheata este umpluta cu apa, care se topeste si ingheata rapid. Atunci cand apa este bogata in alge, banda poate fi de culoare verde, precum si in alte nuante.

9. Turnurile de gheata de pe Muntele Erebus, Antarctica



Sute de turnuri de gheata, cu inaltimi de maxim 20 de metri, se gasesc in proximitatea Muntiilor Erebus (3.800 m). Vulcanul activ in mod constant este, probabil, singurul loc din Antarctica in cadrul careia focul si gheata se intalnesc, se amesteca si produc ceva unic. In cazul acestor turnuri de gheata, aburul vulcanic ingheata pe partea interioara, cauzand extinderea lor.

10. Cascada inghetata - Fang in Vail, Statele Unite ale Americii



Fang este o cascada situata in apropierea orasului Vail, Colorado. Enormii piloni de gheata formeaza aceasta cascada inghetata doar in iernile reci. Acestia pot masura pana la 50 de metri inaltime, cu o baza de aproximativ 8 metri latime.

11. Penitentes, Chile si Argentina



Penitentes sunt niste uimitoare piroane de gheata formate in mod natural pe campii, la altitudini mari, in special in zonele apropiate muntilor Anzi, care se afla la peste 4000 de metri deasupra nivelului marii. Acesti pironi de gheata sunt numiti penitentes si pot atinge inaltimi variind de la cativa centimetri pana la chiar 5 metri, dand impresia unei paduri de gheata. Oamenii din Anzi considera ca acest fenomen este cauzat de vanturile puternice din regiune, dar vantul a avut doar un rol limitat in modelarea acestor statui frumoase. Observatiile stiintifice recente demonstreaza faptul ca lumina soarelui incalzeste gheata, iar o parte din lumina ramane prinsa in gheata, cauzand aceste deformari. Astfel, acest fenomen duce la topirea inegala a ghetii, iar acele parti care nu s-au topit raman, dand nastere unor forme ciudate, cunoscute sub numele de penitentes.

Sursa


5747

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festival de Otono (Festivalul anual de toamna de la Madrid)
In octombrie, timp de o luna intreaga, Madridul gazduieste Festivalul de Otono (Festivalul anual de ..
Spania  |  Italia  |  Germania  |  Austria  |  Turcia  |  Ungaria  | 
Stiai ca?
In Estonia, daca scapi o bucata de paine pe jos, trebuie sa o saruti inainte de a o arunca la gunoi. In acest fel arati ca respecti traditia coacerii painii.... Venezuela este cunoscuta si sub denumirea de "Tara bunavointei"....
Dictionar turistic
Hamam - Baie turceasca cu abur uscat. Baile turcesti au avut cel mai mare succes in epoca Victoriana, si au reprezentat un factor foarte important in viata oamenilor din Orientul Mijlociu, fiind nu numai un loc de curatare si relaxare, ci si unul de socializare si curatare ritualica, de purificare a sufletului. Baia turceasca ajuta la eliminarea toxinelor din organism prin racirea si incalzirea controlata a sangelui. Hamam-urile dau o stare de bine, de relaxare, dilata porii si lasa o piele mai frumoasa, mai luminoasa si mai elastica. Pentru rezultate maxime baia turceasca este dotata cu sistem acustic si "cer instelat", astfel veti beneficia de melo si cromoterapie. Baile turcesti ajuta si la vindecarea unor boli, cum ar fi afectiunile respiratorii. Din cele mai vechi timpuri si pana acum, hamam-urile au primit numai cuvinte de lauda si pot fi incercate de oricine, la orice varsta.
7 recomandari