TurisMALL
powered by

15 faimoase epave din intreaga lume


Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca exista mai mult de 3 milioane de epave pe fundul oceanului. Totusi, epavele pot fi gasite si pe plajele pustii, in mijlocul oceanului, in zonele cu acces restrictionat, pe insulele nelocuite sau in alte locuri indepartate si necivilizate. Prin urmare, aceasta este o lista dedicata epavelor, care sunt inca vizibile pe plajele din intreaga lume.

1. Epava Dimitrios, GreciaDimitrios este o celebra epava din Grecia datorita locatiei sale, pe o plaja de nisip usor accesibila de langa Gythio. Exista multe zvonuri despre originile navei si modul in care aceasta a fost blocata pe plaja. Cele mai multe se refera faptul ca nava a fost folosita pentru a transporta tigari intre Turcia si Italia.

2. Epava SS Ayrfield, AustraliaSS Ayrfield a fost o nava din otel de 1140 de tone cu o lungime de 79 de metri. Nava a fost construita in Marea Britanie in anul 1911 si inregistrata la Sydney in anul 1912. Aceasta a fost achizitionata de catre guvernul Comunitatii Natiunilor si utilizata pentru a transporta provizii catre trupele americane stationate in regiunea Pacificului, in timpul celui de al doilea razboi mondial.

3. Epava Eduard Bohlen, NamibiaBohlen Eduard a fost o nava care a esuat in largul coastei Skeleton Coast al Namibiei pe 5 septembrie 1909. In prezent, aceasta se afla in nisip la un sfert de mila de tarm. A fost o nava de marfa de 2272 tone, cu o lungime de 95 de metri. In septembrie 1909, vasul a pornit in ceata groasa si a esuat in Golful Conception, in timp ce naviga pe o cursa de la Swakopmund la Golful Table. Aceasta epava este considerata simbolul pustietatii coastei Namibiei. Ramasitele sale ruginite se afla partial ingropate in nisip.

4. Epava din apropierea Vila Nova de Milfontes, PortugaliaPe plaja frumoasa din Vila Nova de Milfontes, Portugalia se afla epava unui remorcher. Localnicii spun ca aceasta nava olandeza a esuat in timp ce echipajul incerca sa scape de Garda de Coasta. Membrii echipajului nu au vrut sa fie prinsi, pentru ca remorcher-ul a fost folosit pentru a transporta marfuri.

5. Epava Panagiotis, GreciaPanagiotis este o epava situata in nisipurile albe ale unui golfulet de pe coasta Zakynthos (Zante), care se afla printre cele mai sudice insule ale marii Ionice din Grecia. Locul unde se afla epava, este o atractie turistica de prim rang, situata pe partea de nord-vest a insulei, cu mii de vizitatori in fiecare an. Ea a fost construita in Scotia in anul 1937 si distrusa in anul 1980, in timp ce, probabil, transporta tigari de contrabanda, echipajul fiind urmarit de marina greaca.

6. Epava La Famille Express, Insulele Turks si CaicosLa Famille Express este o epava foarte ruginita, care s-a blocat pe bancul de nisip din insulele Turks si Caicos in urma cu mult timp. Nava se afla la aproximativ 2 metri in apa. Are scari improvizate care permit accesul la intreaga nava.

7. Epava Loullia, EgiptLoullia a fost un cargobot din Panama, construit in Suedia si lansat in anul 1952. La o cursa de la Aqaba la Suez cu balast, Loullia a navigat cu viteza mare spre Reciful Gordon din Stramtoarea Tiran, la 29 septembrie 1981. Din motive de siguranta echipajul navei a abandonat nava patru zile mai tarziu, iar in prezent epava se afla deasupra recifului.

8. Nava de lupta Murmansk, NorvegiaNava de lupta Murmansk a fost o nava militara rusa, care a esuat in anul 1994. Vasul de razboi are o lungime de 200 de metri, iar epava acestuia se afla chiar in fata digului de la Sorvaer, care a devenit treptat un punct de reper. Nava a avut un design special, o combinatie intre un submarin si un vas de razboi.

9. Epava din raul Surinam, SurinamAceasta epava a fost o nava din otel cu far, felinare si galerie. In anul 1911 nava a pornit din Olanda spre Surinam. Turnul de lumina a fost adaugat dupa sosirea sa in Surinam. In prezent, nava este parasita in Fort Amsterdam, Surinam.

10. Epava Protector, AustraliaProtector a fost o canoniera plata de fier, comandata si cumparata de catre guvernul australian in anul 1884, avand drept scop apararea coastei locale impotriva posibilelor atacuri ale rusilor din anii 1870. In anul 1943, Protector a fost rechizitionata pentru serviciul de razboi de catre armata Statelor Unite ale Americii. In timp ce naviga spre Noua Guinee, nava a fost deteriorata intr-o coliziune cu un remorcher, iar astfel a ramas abandonata.

11. Epava World Discoverer, Insulele SolomonAscunsa intr-un golf al Insulelor Solomon, epava construita de catre germani pentru Liberian Cruise, treptat rugineste. Nimic nu este mai fascinant la aceasta nava decat povestea sa de naufragiu. Construit in anul 1974, vasul si-a servit cu credinta proprietarii mai bine de 25 de ani. In aprilie 2000, nava a lovit un recif necunoscut, chiar langa Insulele Solomon, din Oceanul Pacific. Capitanul a solicitat asistenta prin radio, iar inainte de toate toti pasagerii au fost transferati in cea mai apropiata localitate cu ajutorul feriboturilor locale. Capitanul Oliver Kruess a reusit sa aduca nava in apropiere Golfului Roderick, acolo unde se afla si in prezent.

12. Epava din Olympia, GreciaAceasta epava este situata intr-un mic golf numit Livero, din insula greceasca Amorgos. Nava a esuat aici, in anul 1979, provenind din Cipru, totusi fara nici o pierdere umana. O barca remorcher Steaua Matsas a incercat, fara succes, sa scoata nava Olympia din golf, iar de atunci aceasta epava face parte din istoria insulei.

13. Epava Gallant Lady, BahamasFosta magnifica nava Gallant Lady sta pasnic pe un tarm stancos, in sudul paradisului din Bahamas. In urma cu decenii vasul naviga din orasul Belize, iar echipajul a lovit malul datorita furtunilor. In prezent, tot ce a mai ramas din nava este un schelet de otel ruginit.

14. Epava Maheno, AustraliaMaheno este cea mai faimosa epava dintre epavele din Insulele Fraser, care a devenit o atractie turistica si un punct de reper. Construita in anul 1905, Maheno a fost unul dintre primele vase cu aburi pe turbine. Nava efectua rute regulate intre Sydney si Auckland, pana cand aceasta a fost declarata ca o nava spital din Europa, in timpul Primului Razboi Mondial. In anul 1935, ea si sora ei, nava Oonah au fost vandute in Japonia pentru resturi. Cand au ajuns la Queensland Waters, o furtuna ciclonica a rupt lantul de remorcare, iar Maheno a plutit in deriva, pana pe plaja Insulelor Fraser.

15. Cabo de Santa Maria, Capul VerdeCabo de Santa Maria este un cargobot distrus in anul 1968 pe insula Boa Vista. Ruinele din Cabo de Santa Maria, au devenit un simbol al Boa Vista si o sursa de inspiratie pentru pictori, fotografi, scriitori.

Bonus: Epava SS America, Insulele Canare, SpaniaSS America a fost un vapor de linie construit in anul 1940, proiectat de arhitectul naval William Francis Gibbs. Dupa cariera sa lunga si stralucitoare de vas de lux, acesta a fost distrus la Fuerteventura in anul 1994. In aprilie 2007, in cele din urma epava s-a rupt in doua si a inceput sa se scufunde.

Sursa articolYour text to link...


12313

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Carnavalul din Madrid (Madrid Carnival)
In fiecare an, la sfarsitul lui februarie/inceputul lui martie, Madridul sarbatoreste prin petreceri..
Stiai ca?
Un elefant poate sa bea intr-o zi pana la 120 litri de apa.... In perioada Renasterii tarzii in Italia existau trei mari artisti, ca Leonardo da Vinci, Michelangelo sau Rafael, consideratii ulterior "genii supreme"? Tot in aceasta perioada a aparut s...
Dictionar turistic
teleschi - Instalatie mecanica de transport pe cablu, formata dintr-un cablu cu o miscare continua, de care se prinde schiorul si care ii permite acestuia urcarea fara efort a unei pante inzapezite prin tractare.
7 recomandari