Alege ce drumetie vrei sa faci in functie de nivelul de intensitate si pregatirea ta

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Alege ce drumetie vrei sa faci in functie de nivelul de intensitate si pregatirea ta


Sunt atât de multe trasee și idei de drumeții, încât parcă nu știi cum să faci selecția. Totuși, nu acesta este cel mai important aspect, ci nivelul de intensitate al drumeției, respectiv nivelul de pregătire pe care îl ai. Abia apoi, în funcție de aceste detalii, poti alege drumeția potrivită pentru tine.

Drumeție lejeră
Drumeția lejeră, care se apropie cumva de ideea de plimbare, este punctul de plecare pentru toți cei care aspiră, poate, la drumeții „pe bune”. Practic, de aici începe pregătirea și, de ce nu, dorința de a urca, la un moment dat, pe un vârf montan important. Desigur, nu trebuie să urmărești neapărat acest scop.

Așadar, drumeția lejeră, cel mai adesea printr-o pădure sau pe un deal cu o altitudine de sub 600 m, este o idee foarte bună pentru a te plimba într-un weekend, cu un echipament minim, pe care poate deja îl ai în garderobă.

Este o bună oportunitate să-ți cunoști nivelul de pregătire fizică și rezistența la efort. Totodată, poate vrei să scapi de anumite kilograme, să te dezmorțești după zilele petrecute la birou sau să te distrezi cu gașca de prieteni în natură.

Drumeție cu intensitate variată
Drumeția cu intensitate variată deja capătă alte culmi și perspective. De cele mai multe ori, vorbim aici de o drumeție pe munte, care poate fi ușoară, medie sau dificilă.

Fie că este o drumeție scurtă, de o zi, fie că este una care se intinde pe mai multe zile, bocancii cu talpă aderentă și suport pentru gleznă, îmbrăcămintea respirabilă, pe mai multe straturi, și alte accesorii de soare sau ploaie, precum bandana sau pelerina, trebuie să fie în planul de tău pregătire.

Prin urmare, pe munte echipamentul devine absolut necesar. De exemplu, dacă te gândești la o drumeție de o zi, ar trebui să mai ai în vedere și un rucsac pentru drumetie adecvat, câteva alimente care să-ți asigure energia necesară și să te asiguri că ai o sursă de lumină, în cazul în care te prinde seara pe traseul de întoarcere.

Cel mai bine, alege trasee comune și cât mai puțin complicate. Dacă nu ești sigur de traseu, fiind începător, sau de o anumită decizie pe care vrei să o iei pe acel traseu, cel mai bine întreabă alți munțomani întâlniți pe potecile montane. Reține, nu pierde marcajul, iar dacă l-ai pierdut, întoarce-te înapoi.

În contextul în care pregătești o drumeție pe mai multe zile, atunci lista se mărește și mai poți include multe alte lucruri, precum sac de dormit, cort, conserve, kit de supraviețuire, trusă medicală, etc. La astfel de drumeții contează foarte mult planificarea și experiența acumulată pe munte. Urmărește starea vremii, asigură-te că ai un ceas funcțional, o hartă și o busolă la îndemână.

Drumeție ca pelerinaj
Drumeția ca pelerinaj este ceva nou pentru țara noastră, însă are rădăcini foarte vechi. Altfel spus, este o călătorie inițiatică, care combină mai multe trepte și forme de relief. În trecut, pelerinii mergeau pe jos sute de kilometri pentru a ajunge în locurile sfinte situate la diferite altitudini, unele chiar mari, de peste 2000 m.

O drumeție ca aceasta este ideală pentru meditație, anduranță, mâncare locală și cazare pe la diverse gazde primitoare din localitățile tranzitate. După cum ți-ai dat bine seama, nu este pentru oricine, însă poate tu te identifici cu acest tip de drumeție.

Cel mai popular exemplu din străinătate este El Camino de Santiago, care are peste 800 km lungime. Din 2018, putem vorbi și în România de proiectul Via Transilvanica, ce are ca idee întocmai drumeția ca pelerinaj.

În concluzie, sunt drumeții pentru oricine își dorește asta. Ține cont de cele de mai sus și pornește să explorezi locuri și peisaje frumoase!

Sursa foto: Pexels


248

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Vara Romana
"Estate romana" sau "Vara Romana" se sarbatoreste inca din anii '70. Este un termen care defineste o..
Stiai ca?
In Chile se obisnuieste ca vinul sa fie turnat cu mana dreapta.... Stiati ca posta de pe meleagurile noastre a fost pentru prima data amintita in Evul Mediu? A fost înfiintată pentru a transmite poruncile domnului in teritoriul stapanit. “Postasii” de atunci fo...
Dictionar turistic
Bilet cu bucla deschisa - Bilet dus-intors care da posibilitatea calatorului de a efectua la intoarcere un alt traseu decat la dus, punctele de plecare si de sosire fiind fixate la dorinta sa, in intelegere cu transportatorul.
7 recomandari