Ce este SPF-ul si de ce este important

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Ce este SPF-ul si de ce este important


Cremele de protecție solară sunt cea mai bună metodă de a proteja pielea împotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete, iar cea mai importantă mențiune pe care aceste produse o au pe ambalaj are legătură cu SPF, a cărui valoare variază între limite relativ largi. Așadar, ce este SPF și la ce folosește?

Ce este SPF-ul?
SPF este prescurtarea pentru Solar Protection Factor - Factor de Protecție Solară. Valoarea care însoțește SPF indică nivelul de protecție al cremei împotriva radiațiilor de tip UVB. De asemenea, un produs de protecție solară de calitate trebuie să menționeze dacă include și filtru pentru radiațiile de tip UVA [2].

Conform Food and Drug Administration (FDA), utilizarea regulată a unei creme de protecție solară cu SPF minim 15 contribuie la prevenirea cancerului de piele, mai ales dacă este folosită în combinație cu îmbrăcăminte adecvată și ochelari de soare [3].

Utilizarea cremei de protecție solară nu elimină necesitatea consultului dermatologic periodic, așadar fă anual o programare la dermato-venerologie pentru dermatoscopie.
SPF este considerat o unitate de măsură științifică și se calculează prin împărțirea dozei de radiații necesară pentru apariția arsurilor cutanate cu, respectiv fără crema de protecție. De pildă, o cremă de protecție cu SPF 15 face ca intervalul de timp necesar pentru apariția arsurilor solare să crească de 15 ori [1].

Care este nivelul de protecție oferit de SPF?
Deși nu este folosit ca sistem de referință oficial, nivelul de protecție oferit de crema de protecție solară poate fi cuantificat și astfel:
- Protecție redusă: SPF mai mic de 15;
- Protecție medie: SPF este cuprins între 15 și 29;
- Protecție ridicată: SPF între 30 și 49;
- Protecție foarte ridicată: SPF minim 50 [1].

Un alt mod de exprimare a nivelului de protecție oferit de crema solară este următorul:
- SPF 15 blochează aproximativ 93% din totalul radiațiilor UVB;
- SPF 30 blochează aproximativ 97% din totalul radiațiilor UVB,
- SPF 50 blochează aproximativ 98% din totalul radiațiilor UVB [3].

Cât timp mă pot expune la soare dacă folosesc cremă SPF 50?
Este greșit să presupui că o cremă cu SPF foarte mare, aplicată dimineața, te va proteja pentru tot restul zilei. Există și alți factori care au impact asupra gradului de protecție de care poți beneficia:
- Condițiile meteo;
- Momentul zilei;
- Tipul de piele;
- Modul în care e aplicată crema;
- Cantitatea de cremă folosită [1].

De pildă, testele de laborator sunt efectuate folosindu-se 2 mg cremă pe fiecare cm pătrat de piele. În realitate, majoritatea persoanelor folosesc doar 25 - 50% din cantitatea recomandată [1].

Mai mult decât atât, efectul cremei de protecție solară se reduce după aproximativ 2 ore, moment în care se recomandă reaplicarea [2].

Spectrul de acțiune al cremelor de protecție solară
Crema de protecție solară contribuie la protejarea pielii împotriva radiațiilor UVB și ar trebui să ofere protecție și împotriva radiațiilor UVA. UVB determină înroșirea pielii, în timp ce UVA nu au un efect vizibil imediat.

Din păcate, UVA se asociază cu îmbătrânirea ca urmare a expunerii la soare și cu apariția ridurilor. Atât UVA, cât și UVB cresc riscul de apariție a cancerului de piele [2].

Toate cremele de protecție solară blochează radiațiile UVB, dar acest lucru nu oferă nici o garanție împotriva efectului asupra UVA. De aceea, atunci când cumperi un nou produs este important să verifici dacă este unul cu spectru larg.

Nivelul de protecție depinde de corectitudinea aplicării
Modul în care crema protejează împotriva radiațiilor ultraviolete depinde de felul în care este folosită. Nici un SPF aplicat dimineață nu oferă protecție până seara, într-o zi însorită de vară. În continuare, câteva sfaturi practice care îți pot fi de ajutor:
- Pentru un adult de dimensiuni medii este necesară utilizarea unei cantități de cremă echivalentă cu conținutul unui shot;
- Crema de protecție solară trebuie întinsă cît mai uniform pe zonele de piele expusă;
Evitarea soarelui între 10:00 și 16:00 este indicată, indiferent de crema de protecție folosită;
- Crema trebuie aplicată cu 15 - 20 minute înainte de expunerea la soare;
- Crema trebuie reaplicată la fiecare 2 ore;
- În apă, crema trebuie reaplicată la aproximativ 40 minute;
- Radiațiile UV pătrund în apă până la o adâncime de aproximativ 1 metru;
- Expunerea la UV continuă și când stai la umbră;
- Zonele puternic împădurite oferă o protecție suficientă [1].

Necesitatea protecției depinde de indicele UV
- Indicele UV face parte din informațiile transmise de meteorologi, pe care le găsești pe diversele aplicații meteo. Astfel:
- Indicele UV între 0 și 2 nu impune nici un fel de precauții;
- Indicele UV între 3 și 7 recomandă utilizarea cremei de protecție solară, a unei pălării și petrecerea orelor de prânz la umbră;
- Indicele UV 8 impune utilizarea cremei de protecție solară, a unei pălării și petrecerea orelor de prânz la umbră.

Având la îndemână atât de multe instrumente de protecție împotriva radiațiilor nocive ale soarelui, ar fi păcat să crești riscurile pentru sănătatea proprie uitând să le folosești. Ai grijă de tine!

Bibliografie
1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/306838#the-uv-index
2. https://www.fda.gov/about-fda/center-drug-evaluation-and-research-cder/sun-protection-factor-spf#:~:text=SPF%20is%20a%20measure%20of,produce%20sunburn%20on%20unprotected%20skin.
3. https://www.fda.gov/drugs/understanding-over-counter-medicines/sunscreen-how-help-protect-your-skin-sun

Sursă foto: www.pexels.com


31

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul Fotografiei - Roma (Fotografia - Festival Internazionale di Roma)
Roma gazduieste in muzee, galerii, spatii publice si private mostre de fotografie, in fiecare an cu ..
Stiai ca?
Traian Vuia – inventatorul primului avion (n. 17/30 august 1872, Surducu Mic, judeţul Timiş - d. 2 septembrie 1950) a fost un inventator român, pionier al aviaţiei la nivel internaţional, me... Un cameleon orb este perfect capabil sa-si schimbe culoarea in concordanta cu mediul înconjurator?...
Dictionar turistic
Concierge - Angajatul unui hotel care poate fi gasit la receptie si ofera turistilor informatii si intermediaza servicii ca: rezervari la restaurant, limuzine, recomandari cluburi de noapte, rezerva bilete la evenimente speciale. In hotelurile de lux, se asteapta ca un concierge sa indeplineasca cele mai ciudate cereri ale turistilor.
7 recomandari