Ce trebuie sa stii despre orasul legendar Troia

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Ce trebuie sa stii despre orasul legendar Troia


Troia este un oraș legendar situat astăzi în Turcia, în Tevfikiye. Acest oraș antic a devenit cunoscut din cauza Războiului Troian, un război mitologic descris de Homer în Iliada.
În acel război au luptat nu doar oameni, ci și zeii Olimpului au avut un rol semnificativ, dictând atât evenimente precursoare ale acestui război, cât și evenimente care au influențat efectiv soarta de pe câmpul de luptă.
Îți propun astfel în acest articol o incursiune în povestea orașului Troia, o incursiune în care elementele de istorie se combină cu cele de mitologie.

Cum a fost fondată Troia
Deși Troia este localizată în Asia Mică de astăzi, mai exact în Turcia, în poveștile antice Troia este o cetate care are puternice elemente grecești.
Povestea cetății Troia începe cu Zeus și Electra, care au zămislit un fiu, pe Dardanus. Potrivit legendei, Dardanus este cel care a întemeiat cetatea Troiei, deși el era un arcadian.
Legenda Troiei a inspirat multe domenii inclusiv până în zilele noastre. S-au făcut capodopere cinematografice pe baza acestei povești, dar eroii din Troia apar chiar și în sloturi video, un exemplu fiind slotul Age of Troy care a devenit unul dintre cele mai populare jocuri ca la aparate de pe internet.
Tradiția romană afirmă însă că Dardanus era de origine romană și ar fi ajuns în Asia Mică din insula Samothrace.
Dardanus s-a căsătorit cu fiica lui Teucrus, o căpetenie din Troia, iar mai târziu a fondat cetatea Dardania, cetate ce a fost condusă ulterior de Aeneas.
După ce Dardanus a trecut în neființă, cetatea a fost preluată de nepotul lui, Tros, iar noul conducător a decis să numească cetatea Troia, după numele său, locuitorii numindu-se troieni.
Zeus, Poseidon și Apollo au contribuit cu diverse materiale de construcție și cu forța de muncă necesară pentru a ridica zidurile Troiei, precum și fortificațiile din perimetrul cetății. Poseidon s-a supărat la un moment dat pentru că n-ar fi fost plătit, inundând cetatea.

Prima cucerire a Troiei
Cu o generație înaintea Marelui Război Troian descris de Homer în Iliada, opera sa, eroul Heracles este cel care a cucerit cetatea Troiei, o cetate considerată de necucerit.
Heracles i-a ucis pe toți nobilii din cetate și pe fiii acestora, cu excepția tânărului Priam, ce avea să devină ulterior Rege al Troiei, inclusiv pe perioada Marelui Război.
Se spune despre Priam că ar fi fost un rege înțelept, dar că a avut zeci de copii, deși este foarte puțin probabil. Dintre fiii lui Priam, doi îi erau cei mai dragi: Hector, care a devenit Prinț al Troiei și Paris, cel de la dragostea căruia a pornit Războiul Troian.

Troia din perspectiva lui Homer
Troia este descrisă în mai multe opere ale civilizației antice, însă două sunt lucrările mari, de referință, Iliada și Odiseea, ambele ale lui Homer.
Se spune că Marele Război Troian ar fi pornit de la faptul că soția lui Menelau, fratele lui Agamemnon, conducătorul ținuturilor grecești, ar fi fost răpită de Paris.
Într-o seară, pe când prinții Troiei erau invitați la curtea lui Agamemnon pentru a consolida o pace durabilă între greci și troieni, Paris a fost fermecat de frumusețea răpitoare a Elenei, soția lui Menelau.
De altfel, nu este primul care a căzut în mrejele frumoasei prințese.Elena a avut peste 100 de pețitori din toate colțurile regatului, iar ea l-a ales dintre toți pe Menelau.
Elena și Paris hotărăsc să fugă la ascunzișul nopții, Paris o ascunde pe Elena pe vaporul troian, iar pe drumul de întoarcere, prințul Hector, fratele lui Paris, descoperă acest lucru și realizează că gestul fratelui său este o declarație de război.
Agamemnon era de mult timp cu ochii ațintiți asupra Troiei, însă înlăuntrul său era o luptă și nu era convins dacă merită sau nu să încerce să cucerească această veche cetate.
Fratele său, Menelaus, rănit în orgoliu și în demnitate, a venit de îndată la Agamemnon și i-a cerut să ridice o armata formată din toate steagurile aliate grecești și să pornească război împotriva Troiei pentru gestul ofensator pe care tânărul prinț l-a făcut.
Războiul troian se leagă și de destinul unui semizeu, Ahile. Legenda spune că acesta ar fi fost scăldat de mama sa în râul Styx, cel care despărțea lumea viilor de cea a morților. În timp ce îl scălda pentru a-i oferi nemurirea, mama sa l-a ținut de călcâi, de unde a apărut și singură vulnerabilitate a marelui războinic.
Înainte de a porni în campania din Troia, Ahile a fost avertizat că dacă pleacă acolo, lumea își va aminti pe veci numele lui, însă nu va pleca viu din acea înfruntare, lucru care s-a și întâmplat.
Un simbol aparte se leagă de războiul Troiei - calul troian, un simbol care până astăzi reprezintă înșelătoria și dorința de a manipula.
Văzând că nu au șanse de reușită în cucerirea Troiei, grecii s-au prefăcut că se retrag, lăsând în urmă o ofrandă, un cal uriaș din lemn. Înăuntrul calului erau însă cei mai buni războinici greci.
Troienii au ales să introducă acel cal uriaș în cetate, iar noaptea, când sărbătoreau, grecii din cal au deschis porțile cetății și astfel a pierit Troia, una din cele mai mari cetăți antice.

Cercetări arheologice ale Troiei
În 1998, situl arheologic al Troiei din Turcia de astăzi a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Au avut loc mai multe campanii de excavare și s-au identificat parțial limitele exterioare ale vechii cetăți, dar există și până azi anumite contradicții de ordin istoric între cercetători.


30

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Piata de Craciun din Berlin
In preajma Craciunului, Berlinul stralucește in mii de luminițe, ca într-o poveste magica, in car..
Malta  |  Italia  |  Belgia  |  Spania  |  Germania  |  Cehia  | 
Stiai ca?
Cel dintai dintre praznicele imparatesti cu data schimbatoare, din cursul anului bisericesc, este Duminica Stalparilor sau a Floriilor, numita in popor si Floriile, cu o saptamana inainte de Pasti (du... Premiile Nobel se acorda numai in urmatoarele domenii: fizica, chimie, psihologie sau medicina, literatura si pace. Banca Nationala a Suediei (cea maiveche banca centrala din lume) a instituit, in mem...
Dictionar turistic
Rezervare - Turistul sau agentia de turism retine un loc de cazare, un bilet de avion sau un pachet turistic pana la achitarea integrala a serviciului ales.
7 recomandari