TurisMALL
powered by

Cele mai celebre turnuri din lume


PARIS

Turnurile au fost construite inca din vremuri preistorice. Zidurile anticului Jericho, unul dintre primele orase inconjurate de ziduri construit, au fost completate de un turn din piatra. Sute de ani mai tarziu, turnurile s-au transformat in locuri de observatie, care se ofere siguranta cetatilor. In ultimele 2 milenii, au fost construite tot felul de turnuri care includeau clopote, ceasuri sau minarete.

Minaretul din Jam, Afganistan



Aflat intr-o zona parasita din vestul Afganistanului, Minaretul din Jam a fost construit in secolul XII, ca parte a unei moschee. Moscheea a fost distrusa de o inundatie, iar situl din zona a fost demolat de armatele mongole. Pe langa aceste aspecte daunatoare si o clima nefavorabila, este un miracol ca minaretul din Jam, cu 65 metri inaltime, inca este in picioare.

Turnul Belem, Lisabona



Turnul Belem a fost construit la inceputul secolului XVI, ca parte a sistemului defensiv care apara orasul Lisabona. Turnul a fost punctul de pornire pentru multi navigatori care veneau aici pentru a descoperi noi rute maritime.

Qutb Minar, India



Qutb Minar a fost comandata de Qutb al-Din Aybak, primul conducator musulman al Indiei, in anul 1193. Qutb al-Din Aybak a vrut ca noua constructie sa depaseasca Minaretul din Jam, insa la moartea sa, doar baza fusese realizata. Succesorii sai au continuat constructia, iar ultimul etaj a fost finalizat in 1386. Minaretul are 72 metri inaltime si 379 de trepte.

Cele 3 pagode, China



Cele 3 pagode se afla la 1.5 km de orasul antic Dali si sunt una dintre cel mai bine conservate structuri buddhiste din China. Desi au indurat catastrofe naturale sau cauzate de om, turnurile au fost construite de regele Quan Fengyou, cea mai inalta fiind ridicate intre anii 824 – 840 d.Hr. Pagoda din mijloc au 69.6 metri inaltime si este una dintre cele mai inalte din China. Celelalte 2 pagode au fost construite un secol mai mai tarziu si au o inaltime de 42.19 metri.

Turnul CN, Canada



Aflata in centrul orasului Toronto, Turnul CN este cel mai faimos simbol al Canadei. Turnul de comunicatii a fost construit intre anii 1973 – 1976 de compania de cai ferate Canadian National si are o inaltime de 553.33 metri. Timp de 30 ani, Turnul CN a fost cea mai inalta cladire din lume, pana a fost surclasata de Burf Khalifa.

Minaretul Spirala, Irak



Minaretul Spirala sau Minaretul Malwiya face parte din Marea Moscheea a Samarrei din Irac. Moscheea este una dintre cele mai marin din lume, iar minaretul a fost conectat cu aceasta printr-un pod. Turnul a fost construit intre 848 – 852 din gresie si este unic intre minareturi datorita designului format din spirale conice. Minaretul Spirala are 52 metri inaltime, iar in 2005 insurgentii au distrus partea de sus a turnului.

Turnurile din San Gimignano, Italia



Supranumit si Manhattan medieval, San Gimignano este un sat din Toscana, faimos pentru cele 14 turnuri din piatra. In perioada de glorie, San Gimignano avea peste 70 de turnuri construite pentru a apara orasul de atacurile inamicilor. Dupa ce orasul a fost devastat de ciuma in 1348, puterea San Gimignano a palit, reusind astfel sa conserve o parte din faimoasele turnuri.

Big Ben, Anglia



Cu peste 150 de ani de la constructia sa, Turnul Big Ben este unul dintre simbolurile Londrei. Numele turnului nu provine la ceasul in sine, ci la clopotul de 13 tone care se afla in interior. Numele Bell vine de la primul om care a comandat un clopot, Sir Benjamin Hall.

Turnul din Pisa, Italia



Faimosul Turn din Pisa a fost construit intr-o perioada indelungata, de 177 ani. Curand dupa inceperea constructiei din 1173, turnul a inceput sa se scufunde din cauza fundatiei prost realizate. Proiectul a fost abandonat timp de un secol, urmand sa fie finalizat in a doua parte a secolului XIV. Din 2001, accesul in Turnul din Pisa este din nou permis turistilor care au vointa sa urce 296 de trepte.

Turnul Eiffel, Franta



Un simbol incontestabil al Parisului, Turnul Eiffel a fost inaltat in 1889, cu ocazia Expozitiei Universale, fiind opera arhitectului Gustave Eiffel. Cu o inaltime de 320 metri, Turnul a fost pana in 1931 cea mai inalta cladire din lume, cand l-a depasit Empire State Building din New York. Intre primul nivel, aflat la o inaltime de 57 m si al doilea nivel, aflat la o inaltime de 115 m sunt exact 700 de trepte. Cei care urca pana la primul nivel se pot odihni in restaurantul Altitudinea 95, iar cei care se aventureaza si mai sus, pot manca la restaurantul Jules Verne. Panorama este cu adevarat uluitoare si merita cu prisosinta tot efortul depus.

Sursa articol


8100

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul - Valetta
Maltezii sunt un popor foarte credincios, astfel incat Sarbatoarea Nasterii Domnului ocupa un loc ex..
Belgia  |  Malta  |  Austria  |  Cehia  |  Romania  |  Franta  | 
Stiai ca?
Greutatea tuturor furnicilor de pe Terra este mai mare decat greutatea tuturor oamenilor. Furnicile traiesc pe Pamant de peste 100 de milioane de ani, fiind considerata specia care a evoluat si s-a... Cea mai inalta cascada din Europa este Ormeli din Norvegia....
Dictionar turistic
Talazoterapie - Marine cure - Tratarea unor boli prin actiunea marii sau a climatului marin.
7 recomandari