Culorile din locuinta: cum le alegi si cum te influenteaza

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Culorile din locuinta: cum le alegi si cum te influenteaza


Numeroase studii din domeniul psihologiei ne arata cum culorile au un impact real asupra starii noastre de spirit, dar si asupra fizicului. De exemplu, unele culori pot ridica tensiunea arteriala, creste rata metabolismului sau pot obosi ochii, in timp ce alte culori te pot ajuta sa te relaxezi si sa iti reincarci bateriile. De aceea, alegerea schemei de culori pentru locuinta ta este o operatiune importanta nu numai pentru estetica designului, ci si pentru atmosfera pe care o va crea in casa si efectele acesteia asupra ta.

Atunci cand alegi culorile in care iti vei decora locuinta, cel mai simplu este sa pornesti de la paletele care iti plac. Multi proprietari de locuinte fac greseala de a incepe prin alegerea unui design, ceea ce le limiteaza apoi optiunile cand vine vorba despre schema de culori. Spre exemplu, un design shabby chic, cu accente romantice, presupune utilizarea unor tonuri neutre de bej, roz, alb si gri deschis, insa daca preferi culorile mai puternice, iti va fi destul de greu sa le integrezi in acest tip de design. Pe de alta parte, atunci cand incepi prin alegerea unei culori preferate in jurul careia sa contruiesti intreaga schema de nuante potrivite, ai garantia ca designul final se va potrivi stilului si personalitatii tale.

Cum alegem, asadar, culorile potrivite pentru locuintele noastre? Specialistii in design interior sunt de parere ca nu ar trebui sa ignoram nici efectul pe care unele culori il au asupra noastra, nici tipul de locuinta pe care il amenajam sau locul in care traim. Spre exemplu, un apartament in Bucuresti se va preta unui stil de design modern, cu accente urbane sau industriale, in care tonurile calde de rosu sau portocaliu se pot impleti cu lemn negru sau caramida, pentru a crea o atmosfera cat mai confortabila.

Pe de alta parte, daca ai pus ochii pe unul din numeroasele apartamente de vanzare in Brasov, poti lua in calcul o schema de culori care sa aminteasca de natura, cu mult verde, galben, lemn clasic, pentru a pune in scena un design rustic clasic, care sa aminteasca de stilul de amenajare al cabanelor de munte.

La fel de importanta este si proportia in care folosesti culorile. De exemplu, un living decorat in nuante puternice de rosu poate fi temperat prin adaugarea unor elemente bej, albe si negre, insa poate fi amplificat daca alaturi alte culori puternice, precum galben sau portocaliu. De aceea, atunci cand decorezi, este bine sa stii care este efectul pe care fiecare culoare il poate avea, astfel incat sa obtii potentialul maxim al incaperii pe care o amenajezi:

Rosul simbolizeaza dragostea, pasiunea si curajul. Este o culoare care emana caldura si atrage atentia, avand un puternic impact asupra emotiilor noastre. Designerii prefera sa foloseasca aceasta culoare in amenajarea livingurilor, mai ales daca vrei ca aceasta incapere sa te incarce cu energie si sa iti trezeasca cheful de viata.

Portocaliul stimuleaza apetitul si este o culoare vesela, simbolizand cunoasterea, generozitatea si loialitatea. Nuantele calde de portocaliu iti pot revitaliza mintea si trupul, fiind potrivite atat pentru decorarea livingurilor, dar si pentru a bucatariilor, mai ales daca esti un gurmand care adora sa deguste preparatele pe care le gateste.

Galbenul este o culoare potrivita pentru incaperile care duc lipsa de lumina naturala, intrucat aceasta culoare poate revitaliza aspectul camerei. Pentru ca vorbim despre o nuanta tare, galbenul este mai degraba potrivit pentru incaperile de mici dimensiuni sau pentru apartamente, inspirand caldura si veselie.

Verdele este o culoare odihnitoare, care iti ajuta ochii sa se relaxeze si iti reaminteste de natura. Simbolizand prospetimea si abundenta, verdele este potrivit pentru decorul dormitoarelor, dar si pentru living, daca vrei sa obtii o atmosfera potrivita pentru relaxare. Si baile decorate in tonuri de verde pot avea un efect terapeutic asupra mintii, fiind o alegere potrivita chiar si pentru baile in care nu ai prea mult spatiu la dispozitie.

Albastrul emana confort si serenitate, fiind culoarea cerului si a apei, ceea ce inseamna ca, folosit in designul locuintei tale, poate aduce un plus de calm. Albastrul este o alegere populara si pentru amenajarea baii, deoarece culoarea este asociata cu cea a apei. Exista numeroase nuante de albastru pe care le poti folosi pentru a-ti pune locuinta in valoare, de la cele pale, cu aspect relaxant, la albastrul regal care exprima lux si se potriveste si unui design mai sofisticat.

Violetul este o culoare perfecta pentru decorarea dormitorului, nuantele sale exprimand adeseori pasiune, senzualitate si lux.

Rozul este culoarea romanticilor si a optimistilor si are puterea de a aduce o nota de pace si confort oricarui design, mai ales daca vorbim despre nuantele delicate. Rozul aprins are un efect opus, fiind o culoare care te incarca de energie si te poate revitaliza la finalul unei saptamani obositoare.

Alb/ negru - Negrul este o culoare care exprima putere si control, dar pusa in contextul unui design modern, poate crea un decor intim, cu aspect luxos. Pe de alta parte, albul este preferat de cei mai multi pentru zugraveala peretilor, fiind mai usor de intretinut pe termen lung, intrucat nu va trebui sa refaci de fiecare data culoarea cand vrei sa reimprospatezi aspectul peretilor. Ambele culori sunt usor de integrat in combinatii cu alte nuante si au capacitatea de a tempera o culoare puternica, precum rosul, galbenul sau portocaliul.

Nuantele neutre precum bejul sau griul sunt perfecte pentru a crea un decor relaxant, odihnitor pentru ochi si au avantajul ca pot fi evidentiate doar cu ajutorul catorva elemente colorate mai puternic. Spre exemplu, un living decorat in tonuri calde de bej poate fi scos din anonimat cu ajutorul unui tablou viu colorat sau a unor perne decorative in nuante puternice.

Tine cont ca atunci cand decorezi un spatiu nu ar trebui sa incluzi mai mult de trei culori, inclusiv nuantele neutre. Culorile trebuie sa se completeze frumos intre ele si sa nu concureze pentru atentie in cadrul designului, iar rezultatul final sa fie unul cat mai potrivit spatiului, dar si personalitatii tale.

Sursa foto:Pixabay from Pexels


1629

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul Fotografiei - Roma (Fotografia - Festival Internazionale di Roma)
Roma gazduieste in muzee, galerii, spatii publice si private mostre de fotografie, in fiecare an cu ..
Stiai ca?
Vulcanul care a facut cele mai multe victime este Tambora din Indonezia: Eruptia vulcanului Tambora din anul 1815 a ridicat o coloana de cenusa de 44 km inaltime. 10 000 oameni au murit din cauza erup... "Scartaitul" zapezii nu este altceva decat zgomotul sfaramarii cristalelor de zapada; desi fiecare cristal produce un sunet imperceptibil pentru urechea noastra, cand se cumuleaza milioane d...
Dictionar turistic
tabara - Asezare temporara situata in aer liber, dotata cu mijloace sumare de cazare, destinata tinerilor (elevi, studenti, sportivi) aflati in vacanta sau la pregatire sportiva.
7 recomandari