Cum sa ai o casa de vacanta eficienta energetic - 3 solutii smart

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cum sa ai o casa de vacanta eficienta energetic - 3 solutii smart


Tocmai ți-ai îndeplinit visul și ai achiziționat o casă de vacanță? Probabil începi să te gândești la modalitățile prin care o poți face cât mai eficientă din toate punctele de vedere. Cel mai simplu este să începi prin a te asigura că ai o casă de vacanță eficientă din punct de vedere energetic. Pentru a-ți veni în ajutor, în cele ce urmează îți prezentăm 3 soluții smart pe care le poți pune în practică fără efort prea mare.

Alege un sistem de izolație eficient
Potrivit Energy Policy Group (EPG), think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, o locuință slab izolată va pierde următoarele procente de căldură:

- 35% prin pereți;
- 25% prin acoperiș;
- 15% prin podea;
- 25% prin uși și ferestre.

Aceste cifre se traduc printr-o risipă de energie considerabilă. De aceea, primul pas spre o casă de vacanță eficientă din punct de vedere energetic este izolația punctelor problematice. Izolatia casei o va transforma într-un loc cald, confortabil și eficient din punct de vedere economic. Vei economisi resurse într-un mod inteligent, fără a face vreun compromis.

Optează pentru ferestre bine izolate și etanșe
Așa cum am menționat deja, prin uși și ferestre se pierde aproximativ 25% din căldură. De aceea, a doua soluție smart pentru a avea o casă de vacanță eficientă energetic este schimbarea ferestrelor. Conform EPG, un geam clasic, adică o singură foaie de sticlă, pierde de 4 ori mai multă energie decât un geam termopan. Astfel, este indicat să alegi ferestre din PVC cu geamuri termopan având trei foi de sticlă. Acestea au puterea de a reduce pierderile de căldură cu 70%.

Tot legat de ferestre, este important să menționăm și etanșeizarea acestora. O fereastră montată corect și etanșă îți va permite să faci economie la energie și să ai un confort termic ridicat. În cazul în care momentan nu poți schimba ferestrele, poți încerca să le etanșezi cu ajutorul unor chedere și garnituri. De asemenea, poți utiliza și alte trucuri pentru a reduce pierderile de căldură de la ferestre:

- perne cilindrice, anti-curent;
- perdele și draperii mai groase;
- storuri și obloane exterioare.

Un alt truc legat de economisirea resurselor este folosirea draperiilor. Astfel, pe timpul verii acoperă ferestrele cu ele, pentru a păstra o temperatură mai scăzută, iar în sezonul rece, pe timpul zilei, permite razelor soarelui să intre în locuință.

Folosește sisteme de iluminat cu becuri LED
Nu puteam să nu menționăm și iluminatul casei de vacanță. Pentru a consuma energie în mod eficient și pentru a te bucura de o lumină excelentă, ar fi bine să înlocuiești toate becurile din casă și celelalte sisteme de iluminat cu LED-uri. Potrivit EPG, un bec incandescent consumă de aproape 6 ori mai multă energie decât un bec LED. Astfel, dacă vei înlocui toate becurile din casa de vacanță, poți reduce cu până la 80% consumul de energie utilizată pentru iluminat.

Înlocuirea becurilor nu este singurul truc când vine vorba despre iluminat. Iată ce mai poți face pentru a consuma energie în mod inteligent:
- instalează întrerupătoare care îți permit să reglezi intensitatea luminii;
- înlocuiește lămpile care au mai multe ramificații cu unele simple, ce au maximum două becuri LED, care luminează eficient;
- pentru zonele de lectură sau de lucru, utilizează lămpi detașabile, astfel economisind energia necesară luminării întregii camere;
- când pleci dintr-o cameră, chiar și pentru câteva minute, stinge becurile.

Așadar, dacă pui în practică aceste trei soluții smart, te poți bucura de o casă de vacanță eficientă din punct de vedere energetic, cu foarte puțin efort.

Sursa foto: Shutterstock


674

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul catalan - Barcelona
“Bon Nadal i Felic Any Nou” in catalana sau “Feliz Navidad y Prospero Ano Nuevo” in spaniola..
Stiai ca?
In Cuba se inregistreaza cei mai multi morti loviti de fulgere?... Circa 10 % din totalul rezervelor de petrol de pe Glob se gasesc in Kuwait....
Dictionar turistic
All inclusive (AI) - Pachet turistic oferit de hoteluri (in special cele din Turcia) care include toate cele 3 mese ale zilei, gustari si bauturi. Mesele sunt servite pe principiul bufetului suedez, in felul acesta turistii putand sa isi umple farfuria de cate ori doresc. Bauturile oferite de hotelieri sunt: apa plata si minerala, ceai, cafea, suc de fructe natural, sucuri cu acid, apa tonica, cappuccino, espresso, ciocolata calda, ceai, bere, vin local, bauturi alcoolice locale, gin, vodka, coniac, lichior; In pachetele All Inclusive intra si urmatoarele servicii: Internet, sala de fitness, aerobic, sauna, biliard, cinema, volei, baschet, mini fotbal, minigolf, teren de tenis, umbrele, sezlonguri, prosoape de plaja, jocuri de societate, canoe, animatie, mini club, seif. In general nu sunt incluse: bauturi importate, doctor, spalatorie, restaurant a la Carte, masaj, minibar, toate sporturile cu combustibil, scufundari, coafor, solar, jaccuzzi.
7 recomandari