Hotelurile, pensiunile si restaurantele au fost printre cele mai afectate afaceri din cauza pandemiei, mai ales din cauza restrictiilor implementate de autoritati, care le-au obligat sa functioneze la capacitate redusa sau chiar le-au inchis temporar.
Potrivit Federatiei Patronatelor din Industria Ospitalitatii, in 2020, primul an al pandemiei de coronavirus, HoReCa a avut pierderi de aproape 800 de milioane de euro.
Desi 2022 a insemnat o revenire in forta fata de de 2021, din pacate asteptarile hotelierilor au fost mult mai mari fata de numarul turistilor care le-a trecut pragul in perioada Pastelui, a minivacantelor de Paste si de Rusalii. In acest context, daca esti antreprenor in industria ospitalitatii, ai nevoie de o strategie de atragere a clientilor, mai ales daca unitatea ta primeste si vouchere de vacanta, asadar o oportunitate de a avea si mai multa activitate si, implicit, profit.
In acest articol vei gasi cateva recomandari pentru a te asigura ca businessul tau va fi pe profit inaintea si in timpul sezonului estival.
Conditii premium de cazare
Chiar daca nu ai facut vreodata rabat de la calitate in ceea ce priveste conditiile de cazare, precum si cele din spatiile comune, cum ar fi cel destinat servirii, e necesar sa te asiguri ca toata lumea e multumita.
Este important sa actualizezi conditiile oferite, prin servicii de o calitate superioara fata de cele din trecut. Asigura-te de ca exista cate un aparat aer conditionat functional in fiecare camera, pe langa cele din holuri, restaurant, bucatarie, bar. De asemenea, acorda o atentie deosebita obiectelor sanitare, usilor, saltelelor, aceste adevarate „calcaie ale lui Ahile” ale oricarei unitati HoReCa, in ideea ca acestea se strica cel mai repede, uneori chiar si atunci cand stau in stand by.
Cazare child friendly
Un mare plus pentru pensiune ar fi ca aceasta sa aiba conditii prietenoase cu copii, daca e posibil. In acest sens, poti achizitiona cel putin cinci patuturi textile pliabile, sa amenajezi o baie in care sa fie posibila schimbarea scutecelor, restaurantul sa fie dotat cu masute speciale pentru cei mici. De asemenea, afara poti amenaja un spatiu special pentru copii, de tip parc de joaca, in care sa instalezi un tobogan, cateva leagane, o trambulina, eventual o piscina cu bile colorate.
Bucatarie locala
Daca e vorba de o pensiune la munte, in Delta Dunarii sau la mare, cu siguranta poti oferi turistilor specialitati culinare locale. Acestea vor fi cu atat mai apreciate de turisti, daca bucatarul le va oferi retetele, precum si cateva „secrete”. O zacusca de hribi sau de pastrav, o scrumbie cu mujdei, tarte cu fructe, o inghetata, dulceturi din fructe de padure, toate acestea nu sunt mancaruri „de zi cu zi”.
Tocmai de aceea, turistii vor fi mai mult decat incantati daca vor fi rasfatati cu toate acestea, mai ales daca vor sa incerce ceva nou din bucataria locala.
Tinand seama de aceste recomandari, exista toate sansele ca afacerea ta sa mearga foarte bine, sa atraga ca un magnet turistii, mai ales daca nu vei omite si importanta promovarii serviciilor, atat offline, dar mai ales online, pe platforme specializate si agregatoare de oferte.
Sursa foto: Pexels.com
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi