TurisMALL
powered by

Cunoasteti Lisabona?


LISABONA

Despre Lisabona se spune ca a fost influentata mai mult de coloniile portugheze de peste mari decat de vecinii europeni. Aflata la gura de varsare a raului Tejo in Atlantic, Lisabona este unul dintre putinele orase europene cu iesire la ocean si un loc in care chiar vei simti ca esti la marginea Europei.

Farmecul capitalei portugheze sta in imaginea veche pe care a reusit sa si-o pastreze si in legaturile puternice cu trecutul glorios. Orasul este dominat de palate renovate, biserici impresionante si un castel aflat in cel mai vizibil si inalt punct al orasului, care reflecta mostenirea culturala si rolul crucial jucat de Portugalia in ultimii 900 de ani.

Lisabona a fost ridicata pe sapte coline, iar arhitectura sa face ca orasul sa fie usor de recunoscut si unic in Europa. Imaginea armonioasa a fost construita, insa, abia dupa ce orasul a fost distrus de cutremurul din 1755. Singurele care au supravietuit atunci au fost manastirea Jeronimos, construita in secolul 16, si strazile inghesuite din Alfama.

Cel mai bun mod in care poti descoperi spiritul Lisabonei este o plimbare pe stradutele pavate, laturalnice si inguste care urca si coboara dealurile. Atmosfera este aproape ireala datorita cafenelelor Art Nouveau si a muzicii fado, gen tipic lusitan care descrie cel mai bine sufletul portughez. Inainte sa ajungi la monumente, Lisabona iti mai ofera si locuri special create pe dealuri si turnuri pentru a admira orasul, numite mirandouros.

Principalele zone pe care trebuie sa le vizitezi sunt cartierele Belem, Alfama si Baixa, dar si Bairro Alto sau tarmurile raului Tejo, cunoscute pentru energia si viata de noapte agitata.

Belem este departe de centrul orasului, dar trebuie vazut pentru grupul de monumente importante, printre care manastirea Jeronimos si Turnul Belem de pe malul raului. Tot aici se afla si resedinta prezidentiala, Palacio de Belem, si Centro Cultural de Belem, un muzeu de arta moderna care adaposteste lucrari de Dali, Picasso sau Magritte. De asemenea, pot fi vizitate aici un muzeu de arheologie si unul al marinei, dar si Palacio Nacional de Ajuda, care impodobeste dealul din spatele manastirii. Inainte sa plecati, nu uitati sa va opriti la celebra patiserie a Lisabonei, Pasteis de Belem.

Alfama este cel mai vechi cartier al orasului si este format dintr-un labirint de stradute inguste care au scapat din cutremurul devastator din 1755. Cartierul a fost construit de mauri, care i-au si dat numele Al-Hamma, izvoarele fierbinti in limba araba. Aici va veti putea plimba pe langa cladiri cu fatade acoperite de placi de ceramica, curti interioare ascunse si case pictate in roz, albastru sau galben. Strazile inguste si abrupte coboara pana la malul raului.

Deasupra cartierului se inalta Castelo de Sao Jorge, construit de vizigoti in secolul 5, fortificat de mauri patru secole mai tarziu si folosit ca resedinta regala pana in secolul 16. Modul preferat al turistilor de a ajunge la Castel este tramvaiul galben 28 care urca spre Santa Luzia.

Baixa este centrul capitalei portugheze, construit complet dupa cutremurul din 1755, si inima comerciala a Lisabonei. La ordinul marchizului de Pombal, cartierul a fost reconstruit simplu, geometric, elegant si aerisit pentru a gazdui mestesugarii care locuiau aici. Zona este acum plina de magazine luxoase sau de suveniruri si se poate lua o pauza de cumparaturi la una dintre terasele amenajate pe strazile pietonale. Exista totusi si obiective turistice, printre care Elevador de Santa Justa, un turn neobisnuit din otel inalt de 45 de metri. In varful turnului poti sa bei o cafea in timp ce admiri orasul.

Chiar daca Lisabona trebuie vazuta in timpul plimbarilor pe jos sau cu tramvaiul ori funicularul, merita si o plimbare prin subteran deoarece metroul este o uriasa galerie de arta contemporana, nu doar un mijloc de transport.

Cei care vor sa isi petreaca vacanta la Lisabona mai trebuie sa stie si ca este considerat una dintre cele mai ieftine capitale din Europa.

Important e sa explorezi si sa descoperi Lisabona de dincolo de ghidurile turistice.


6047

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Concert de Craciun la Palatul Imperial Hofburg din Viena
Vienna Hofburg Orchestra. Concert & Orchestra În urmă cu 30 de ani, muzicianul și dirijorul ..
Austria  |  Ungaria  |  Germania  |  Italia  |  Franta  |  Spania  | 
Stiai ca?
Un bizon adult poate avea o greutate de cca. 1.000 de kg.... Horia Hulubei reprezinta primul fizician din lume care a obtinut spectrul razelor X in gaze. El are, de asemenea, contributii importante in fizica neutronilor si studiul reactiilor nucleare. ...
Dictionar turistic
Folclor - Folklore - Totalitatea creatiilor artistice, literare, muzicale, plastice, a obiectelor si traditiilor populare ale unei regiuni sau tari.
7 recomandari