TurisMALL
powered by

Curiozitati din lumea larga


Peste tot in lume gasim o multime de curiozitati geografice, geologice, mistere sau anomalii, toate fascinante. Atat de multe incat o lista cu ele ar fi aproape interminabila. Tocmai de aceea le-am luat pe rand si am inceput cu cele mai inedite.

Localitatea cu cel mai mic nume este A si este situata atat in Suedia cat si in Norvegia. In limbile nordice, A inseamna rau.


Cel mai mare oras din lume, din punct de vedere al suprafetei ocupate, este Hulunbuir din Mongolia. Acesta inregistreaza 263 953 km patrati.


Pe locul doi in topul celor mai lungi denumiri geografice se afla un deal din Noua Zeelanda, care se numeste Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu, si are 85 de litere. Numele este de fapt o fraza in limba maori si se traduce “locul unde Tamatea, omul cu genunchi imensi, care sarea, urca si manca munti, cunoscut si ca mancatorul de pamant, canta la fluier pentru aleasa inimii lui.”. Acesta a fost cel mai lung pana de curand, cand numele a fost depasit in lungime de un altul, din Thailanda- Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit.

Marea Alba, din Rusia are cea mai scazuta temperatura din lume, doar –2 grade. In schimb Golful Persic este cel mai cald. Pe timpul verii temperatura apei ajunge la 35.6 grade.


San Marino declara a fi cea mai batrana republica constitutionala din lume – fondata in 301 sub imparatul Diocletian. Constitutia sa redactata in 1600 este cel mai vechi document de acest gen din lume.

Cea mai adanca groapa din lume este Kola Superdeep Borehole din Rusia, a carei adancime este de 12,261 metri. A fost sapata pentru cercetare stiintifica si a daruit descoperiri neasteptate. Printre acestea se numara un depozit consistent de hidrogen.


Marea Sargasso este o regiune din mijlocul Oceanului Atlantic de Nord, inconjurata de curenti oceanici. Este singura mare care nu are coasta. La vest este marginita de Golful Stream, la nord de Curentul Alantic de Nord, la est de Curentul Canarelor iar la sud de Curentul Atlantic Ecuatorial de Nord. Marea este numită după algele sargase care au particularitatea de a pluti acumulandu-se la suprafata.


Polul Nord nu are pamant ci doar gheata. Oceanul Arctic se intinde pe o suprafata de 12 milioane de km patrati de gheata plutitoare, iernile fiind aici cele mai friguroase, de pana la -34 de grade.


12059

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fete de Saint Nicolas - Bruxelles
Fete de Saint Nicolas sau Sarbatoarea Sfantului Nicolae este un eveniment asteptat cu entuziasm de c..
Malta  |  Romania  |  Cehia  |  Germania  |  Belgia  |  Spania  | 
Stiai ca?
La nastere, crevetele este mascul, apoi, pe masură ce creste, devine femela?... Cel mai mare restaurant McDonalds se afla in Beijing, China? Acesta se intinde pe o suprafata de 2,6 kilometri patrati si are nu mai putin de 29 de case de marcat....
Dictionar turistic
Poteca turistica - Drum ingust, de picior, marcat, folosit de catre turisti pentru vizitarea obiectivelor turistice situate de regula in spatiul montan.
7 recomandari