TurisMALL
powered by

De ce sa pornesti in jurul lumii


Ca sa dai cu rutina de pamant. Sa o spargi in mii de bucatele. Praf si pulbere sa se aleaga de ea.

In momentul in care trebuie sa ne conformam unui program, inevitabil plonjam in rutina, pentru ca salveaza timp. De ce sa mancam o salata extraordinara de fructe si sa facem gimnastica sus pe bloc ca sa dam binete soarelui, daca sorbitul rapid al unei cafele in baie, in dormitor si in hol in drum spre usa reuseste sa ne trezeasca. Cat de cat.

Atingem punctul A-B-C si C-A-B uitand de restul… alfabetului.

Cand pornesti intr-o calatorie in jurul lumii totul se schimba. Nu mai e nimic la locul pe care il stii. Esti intr-o continua descoperire si simturile tale iau o gura de aer proaspat. Iti descoperi noi reactii la oameni, situatii si locuri. Odata ce revii acasa o sa iti bei cafeaua in noul stil descoperit in locul X. Ai apasat butonul de Reset.

Uita de materialism. Daca pleci in jurul lumii, si nu esti un Speedy Gonzalez, probabil vei petrece mai mult de un weekend, mai mult de o saptamana. Asta inseamna ca va trebui sa te rezumi la strictul necesar pentru bagaj. Si mai inseamna ca in drumul tau va trebui mai mult sa acumulezi din priviri, din senzatii, in poze, in trairi, in dialoguri cu oamenii, in lecturi despre istoria locului si mici souvenir-uri. Uita de sesiunile hard-core de shopping in marile capitale si de plasele doldora de haine si alte cele, la promotie. Vrei sa iti imbogatesti viata nu sifonierul. Satisfactia va fi garantata.

De ce ne place ceea ce ne place, in cele 24 de ore, 24 de ani si inca 24 de ani de viata? Motive ar putea fi destule, insa printre ele se strecoara cu siguranta unul anume: pentru ca a fost la indemana si ne-am obisnuit. Mai degraba iti place gemul de capsuni de la alimentara din colt decat salata de portocale cu masline servita pe o tersa insorita din Italia. Odata ce pornesti la drum, vei fi asaltat de atat de multe optiuni incat o sa te ia ameteala. Vei fi surprins cate lucrui noi vei invata. Poate ti se vor schimba gusturile, preferintele.

Avem noi o mare hiba. Sa fin consecventi. Daca am ajuns sa fim vazuti drept timizi in anumite grupuri, tindem sa ne comportam asa. Cand pleci intr-o astfel de calatorie ai ocazia sa incerci altceva. Nimeni nu te stie. Experimenteaza felul tau de a redeveni. In sensul bun. Esti timid, mergi cu curaj. Iti place sa fii in centrul atentiei? Mai stai locului. Descopera-i pe altii.

Cand pleci la drum in jurul lumii, pornesti sa descoperi oameni. Suntem diferiti. Foarte diferiti. Insa cand vine vorba de legat prietenii, ajungem sa vorbim aceeasi limba. O excursie in jurul lumii nu te va scuti de tot felul de situatii in care sigur vei da fie peste ignoranta unora fie peste ajutorul si sustinerea altora. O masa calda, o indrumare la rascruce de drumuri, o conversatie placuta la o cafea ca sa nu te simti singur.

Mare parte din felul in care ne comportam ne este dictat de mediul in care traim, mai degraba decat de alegerile noastre libere. Oricum nu stam sa analizam daca facem asta si cealalta pentru ca asa vrem sau ca asa suntem setati. Facem pentru ca… Atitudinile noastre despre alcool, sex, cata piele lasam la vedere, despre cumparaturile de weekend, ceremonii religioase… intra intr-un nou proces de remodelare atunci cand plecam in jurul lumii. Prima noastra reactie cand dam peste alt fel de gandire si manifestare este sa credem ca respectivii oameni sunt fie prea traditionalisti sau prea libertini. Nu exista raspuns corect. Inveti sa fii maleabil.

Vei gasi ca pe alocuri, lucrurile stau mai prost decat la tine acasa. Vei vedea ca oamenii poate nu sunt atat de zambitori cum o arata documentarele de calatorie. Sau ca altii o duc extraordinar de bine si stiu cum sa se bucure de viata si sa conserve ce au in jurul lor. Vei invata si ca o minte deschisa te poate apropia nesperat de mult de felul de gandire al unor culturi complet diferite. Si ca te vei putea bucura de lucruri la care nici nu ai gandit ca iti pot aduce zambetul pe buze.

Odata reintors acasa vei vedea totul cu alti ochi. Chiar si propriul pat. :)

Calatoreste cu mintea deschisa.


3370

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Mikulas, Vanoce, Silvestr - Praga
Sarbatorile de Craciun, Mikulas, Vanoce, Silvestr sunt prilej de petrecere pentru locuitorii Cehiei...
Italia  |  Franta  |  Germania  |  Belgia  |  Cehia  |  Malta  | 
Stiai ca?
Luxemburghezii sunt considerati cei mai bogati cetateni ai lumii si cei mai generosi, totodata?... Liban se mai numeste si "Tara cedrilor" si "Perla Mediteranei"....
Dictionar turistic
Pasaport - Passport - Document oficial eliberat de o tara cetatenilor sai dandu-le dreptul sa calatoreasca in alt stat si de a se intoarce in tara de resedinta.
7 recomandari