Ikigai: arta japoneza a cultivarii bucuriei de a trai

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Ikigai: arta japoneza a cultivarii bucuriei de a trai


Ikigai este o filosofie japoneză care se referă la cultivarea unui stil de viață care pune în valoare tot ceea ce dă sens vieții tale. Însuși termenul ikigai este format din două particule: „iki” care înseamnă „viu” sau „viață”, și gai, care semnifică „beneficiu” sau „merit”.

Dacă ar fi să facem o paralelă cu gândirea europeană, ikigai ar putea fi considerat similar cu termenul francez „raison d’etre” (rațiunea de a fi), traducerea în limba română fiind totuși mai apropiată de expresia „ceea ce dă sens vieții”.

Conceptul ikigai a fost inițial legat de principiile de bază ale medicinei tradiționale japoneze privind sănătatea și echilibrul, însă de-a lungul timpului s-a extins spre zona de stil de viață, sănătate mintală și emoțională și de filosofie privind scopul vieții.

Așadar, pe scurt, ikigai se referă în prezent la o stare de bine susținută de devotamentul față de activitățile care aduc bucurie și un sentiment de împlinire, apropiindu-se de conceptul grecesc „eudaimonia”, care se referă la o viață bine trăită, care duce la cea mai înaltă și mai durabilă formă de fericire.

Dacă ești în căutarea unei filosofii care să-ți orienteze viața într-o nouă direcție, în care să-ți găsești echilibrul interior, ikigai poate fi soluția potrivită. Iată care sunt principiile fundamentale ale conceptului și cum te ajută să-ți regăsești bucuria de a trăi.

Adoptă un ritm de viață mai lent
Într-o lume care se schimbă cu viteza luminii, ikigai propune o soluție radicală: adoptă un ritm mai lent. Potrivit acestei filosofii, de fiecare dată când ne grăbim, calitatea vieții scade. Pentru o viață fericită trebuie să-ţi faci timp să te bucuri de fiecare clipă.

Reconectează-te cu natura
Chiar dacă viața în oraș are avantajele sale, nu trebuie să uităm niciodată că facem parte dintr-un ecosistem complex și că natura a fost și este „acasă”. Ikigai încurajează evadările în natură, fie că e vorba despre o simplă ieșire în parc, fie de un weekend petrecut într-un bungalow în mijlocul naturii.

Înconjoară-te de prieteni
Potrivit ikigai, prietenii sunt cel mai bun medicament pentru suflet. Întâlnirile cu prietenii apropiați, posibilitatea de a le împărtăși emoțiile tale, temerile sau planurile de viitor îți aduc echilibru și susținere pe termen lung.

Zâmbește cât de des poți
O atitudine binevoitoare, zâmbitoare, nu numai că te va ajuta pe tine să te simți mai bine, dar îi va face și pe cei din jurul tău să se simtă mai relaxați și mai deschiși. În unele zile poate fi dificil să găsești motive să zâmbești, dar acelea sunt și momentele în care ai cel mai mult nevoie să-ți amintești care sunt lucrurile care te bucură cu adevărat și să-ți îndrepți atenția către ele.

Fii recunoscător
Ca să ajungi să te bucuri cu adevărat de viață, este important să fii recunoscător pentru tot ce ai, de la familie, la bucuria de a trăi o nouă zi. Privind spre viitor, spre ce ai vrea să realizezi, riști să devii anxios. Rememorând evenimente nefericite din trecut, poți ajunge să te simți deprimat. Recunoștința te ancorează în prezent și te face să conștientizezi cât de multe lucruri minunate există în viața ta.

Menține-te în formă
Potrivit ikigai, grija față de corp este la fel de importantă precum cea față de minte. Aşadar, fii activ și rămâi în formă. Puțină mișcare în fiecare zi poate face o mare diferență pentru starea ta de bine. Masajul sau mersul la saună sunt alte două tipuri de activități care îți pot relaxa corpul și care ajută la detoxifiere și atingerea stării generale de bine.

În căutarea unui stil de viață armonios, care să te ajute să răspunzi provocărilor de zi cu zi, acordând, în același timp, atenție și nevoilor tale emoționale, ikigai poate fi un răspuns. Ține seamă de aspectele menționate mai sus pentru a face primii pași spre o viață care îți aduce mai multă bucurie.

Sursă foto: freepik.com


44

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Carnavalul din Madrid (Madrid Carnival)
In fiecare an, la sfarsitul lui februarie/inceputul lui martie, Madridul sarbatoreste prin petreceri..
Malta  |  Austria  |  Italia  |  Ungaria  |  Germania  |  Turcia  | 
Stiai ca?
"Ferrari" reprezinta un nume de familie des utilizat in Italia, fiind echivalentul numelor de familie "Ionescu" si "Popescu" in Romania.... …in tarile din Asia, ceaiul reprezinta insasi arta de a trai? In timpul Chinei imperiale, ceaiul era considerat indispensabil oricarei ceremonii. In timpul celei de casatorie, de exemplu, ceaiul sim...
Dictionar turistic
Poteca turistica - Drum ingust, de picior, marcat, folosit de catre turisti pentru vizitarea obiectivelor turistice situate de regula in spatiul montan.
7 recomandari