Invitatie de vacanta la mariajul Venetiei cu marea

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Invitatie de vacanta la mariajul Venetiei cu marea


VENETIA

Festa della Sensa reprezinta una dintre cele mai frumoase sarbatori din Venetia, un eveniment care celebreaza “mariajul” orasului cu marea si serbeaza doua momente importante din istoria orasului. Milioane de turisti din intreaga lume isi programeaza o vacanta in Venetia pentru a lua la parte la ceremonie si pentru a se bucura de toate momentele artistice unice, implicate de aceasta.Sensa inseamna “Inaltare” in dialectul vorbit in Venetia, iar Festa della Sensa, sau mai bine zis, Sarbatoarea Inaltarii este un eveniment celebrat de Republica Venetiana, intotdeauna, in ziua in care Mantuitorul Iisus Hristos se Inalta, la 40 de zile dupa Inviere.

Festa della Sensa, un moment unic pentru venetieni, va fi organizat pe data de 5 iunie si cu siguranta nu iti va parea rau daca iti programezi atunci vacanta. Mii de turisti sunt curiosi sa vada cum venetienii serbeaza doua evenimente majore din viata sociala a Republicii. Primul se refera la operatiunea de salvare executata de Dogele Pietro Orseolo al II-lea, un erou pentru localnicii Venetiei.

Pe data de 9 mai, in anul 1000, acesta a intervenit pentru a-i proteja pe locuitorii Dalmatiei, aflati sub amenintarea slava. Al doilea eveniment semnificativ pe care turistii il pot sarbatori, alaturi de venetieni, cu ocazia Festa della Sensa, este semnarea tratatului de pace din 1177. La acea data, Dogele Sebastiano Ziani, Papa Alexandru al III-lea si Imparatul Frederick Barbarossa au cazut de acord sa puna capat neintelegerilor dintre Papalitate si Imperiu. Actul semnat de cei trei a adus pace si mai multa prosperitate venetienilor.

Acestia nu au uitat niciunul dintre cele doua momente istorice si le sarbatoresc, in fiecare an, cu ocazia Festa della Sensa. Tot cu acest prilej, are loc si ritualul care marcheaza “mariajul” orasului cu marea. Practic, orice venetian iti va spune ca Festa della Sensa sarbatoreste relatia speciala pe care o are Venetia cu marea.Ca turist, vei avea ocazia sa intelegi mai bine implicatiile evenimentelor si, mai ales, sa admiri felul in care locuitorii Venetiei au transformat doua momente cheie din istoria lor intr-o sarbatoare iubita de straini. In fiecare an, Dogele se urca pe Bucintoro, propria sa barca, fastuos decorata, navigheaza catre Insula Sant’Elena, si se opreste la Biserica San Pietro di Castello. Aici preotul il asteapta pe o barca aurita ca sa ii poata acorda binecuvantarea.

Pentru a sublinia dominatia Republicii Serenissima asupra marii, Festivalul a inclus si un moment simbolic: dogele arunca in apa un inel de aur. Serenissima sau Most Serene Republic of Venice este numele pe care il avea in trecut provincia Venetiei si pe care l-a purtat timp de 1000 de ani, in intervalul cuprins intre sfarsitul secolului al VII-lea si 1797.

Din 1965, Venetia a introdus un aspect inedit in ceremonia festivalului, noteaza site-ul oficial al evenimentului. Acesta aminteste de un program care depaseste cu mult atat simpla evocare a celor doua evenimente amintite mai sus, cat si granitele statului.
Intitulat Adriatico Gemellaggio, programul uneste metaforic o zona geografica sau un oras care au avut, de-a lungul timpului, relatii cu Venetia istorica. Anul trecut, a fost ales orasul cipriot Larnaca si pentru a marca alegerea, reprezentantiilor din Cipru le-a fost inmanat inelul de aur, simbolul programului.

Pe langa toate acestea, Festivalul este un prilej pentru a atribui premiul “Osella d’Oro della Sensa” organismelor publice, institutiilor si cetatenilor privati care au dat “stralucire” orasului prin intermediul activitatilor prestate.
Ia parte, alaturi de ceilalti turisti, la procesiunea Dogelui pana in Piata San Marco, centrul hartii turistice si “inima” Venetiei. Orasul respira sarbatoarea prin toti porii. Canalele si lagunele sale sunt pline de ambarcatiuni vesele si frumos decorate.Ai grija, insa, ca localnicii stiu sa profite de amploarea evenimentului si cresc pretul pentru o plimbare cu gondola, mai ales daca descopera ca esti un turist in vacanta.
Daca ti se pare pretul solicitat prea mare, in conditiile in care acesta pleaca de la minim 100, 150 de euro, poti urmari, de pe mal, cursele de barci cu vasle sau parada pe apa. In cazul in care te plictisesti, nu uita ca oricand te poti odihni la oricare dintre terasele venetiene, unde poti savura o cafea si o prajitura delicioasa.

Ai mai putea profita si de targul deschis langa Biserica san Nicolo, pe Insula Lido, cu ocazia Festivalului Festa della Sensa si sa iti cumperi suveniruri. Cu toate ca nu are amploarea Carnavalului de la Venetia, Festa della Sensa iti va oferi prilejul sa vezi frumosul oras venetian gatit de sarbatoare.2870

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Sant Joan Festival
Capitala Cataloniei gazduieste unele dintre cele mai vibrante si pline de culoare festivaluri din lu..
Spania  |  Franta  |  Germania  |  Malta  |  Grecia  |  Irlanda  | 
Stiai ca?
Intr-o saptamana, peste 150.000 oameni se plimba pe Rambla, Barcelona?... Un oras din Romania imita chiar semnul hollywoodian: orasul Brasov. In anul 2004 pe Masivul Tampa, la poalele caruia se intinde orasul Brasov, au fost instalate faimoasele litere de inspiratie holl...
Dictionar turistic
Vila - Forma de cazare de capacitate mica, cu cateva nivele, avand un stil arhitectonic particular, integrat armonios in cadrul natural.
7 recomandari