Mila 23, un colt de Rai in inima Deltei Dunarii

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Mila 23, un colt de Rai in inima Deltei Dunarii


DELTA DUNARII

O destinatie de vis pentru iubitorii Deltei Dunarii, sau pentru cei ce doresc sa o descopere in toata splendoarea ei, este satul pescaresc Mila 23 ce creioneaza perfect specificul satului lipovenesc, indragit pentru arhitectura traditionala a locuintelor detinute de rusii lipoveni din Dobrogea. Desi satul are aproximativ 450 de locuitori, aici vei descoperii oameni primitori, pescari iscusiti si bucatarese ce gatesc cu drag, si din mainile carora ies preparate locale delicioase, dupa retete pastrate din generatie in generatie.



Scurt istoric al Satului Mila 23
Sapaturile arheologice si descoperirile specialistilor francezi, au scos la iveala artefacte datand din perioada culturii Gumelnita, mai precis din perioada 4.400 - 4.300 I.Hr. In urma studiilor ce au urmat, s-a dovedit ca principala ocupatie a locuitorilor din zona era agricultura si cresterea animalelor.
Mila 23 a fost un punct foarte important pentru navigatie, reprezentand un loc de popas pentru corabiile si barcile ce se aflau pe drumul dintre Sulina si Tulcea. Denumirea pe care o poarta satul are o insemnatate navala, indicand distanta de la Sulina pana la locatia in care se afla acesta.
Pe timpuri, cand barcile se deplasau cu ajutorul vaslelor, satul se afla la jumatatea drumului dintre Tulcea si Sulina, reprezentand in acelasi timp distanta pe care o puteau vasli o zi intreaga pescarii ce doreau sa ajunga in Tulcea.
Dupa anul 1980 cand au avut loc desecari uriase in zona Pardina - Stipoc, pescarii ramasi s-au retras catre Mila 23 si au inceput sa isi construiasca case impreuna cu vechii locuitori ai acestui sat, pe o platforma inaltata artificial. Astfel, satul si-a schimbat locatia, si anume pe malul drept al Dunarii Vechi.

Fauna, traditii si cultura
Iubitorii de birdwatching (observarea pasarilor) aleg sa isi petreaca vacantele in Mila 23 pentru a putea pleca in expeditiile organizate in zona Rosca-Buhaiova, unde se afla cea mai mare colonie de pelicani din Europa. Zonele din imprejurimi ofera spectacole unice la fiecare apus sau rasarit de soare, timp in care isi fac aparitia si stolurile de cormorani si egrete. O excursie de neuitat la Mila 23 puteti sa faceti alaturi de “echipa exploreaza delta dunarii”.
Satul este renumit si pentru faptul ca este un loc de intalnire al pescarilor. Aici au loc partide autentice de pescuit, iar localnicii, fiind cei mai iscusiti in maiestria pescariei, stiu care sunt cele mai bune zone.
O excursie in Delta Dunarii va poate aduce mai aproape de fauna locala, avand ocazia sa explorati salbaticia linistita de la apus de soare, dar si sa observati cum totul se pune in miscare intr-un zumzet calm la rasarit de soare. Peisajul este completat de gingasia si mireasma nuferilor, cele mai frumoase flori din Delta Dunarii.
Locuitorii satului sunt oameni primitori si calzi, ce ofera turistilor experiente unice si relaxante pe toata perioada sederii acestora. Bucataria traditionala va asteapta cu preparate din pestele prins de pescarii locali, si gatite de rusii lipoveni ce pastreaza retetele stravechi.
De asemenea, locul a fost facut faimos cu ajutorul canotistilor si a caiatistilor care in anii ’60 au adus premii si medalii olimpice pentru Romania. Printre acestia se numara si Ivan Patzaichin, un simbol respectat in Mila 23 datorita efortului si muncii cu care a reusit sa aduca renume patriei.
Tot aici vei putea vizita Schitul Sf. Antonie de la Stipoc (cunoscuta si sub numele de Schitul Sfantul Atanasie sau Biserica cu Solzi), ce este unica manastire din Rezervatia Deltei Dunarii. Lacasul de cult este situata in zona Grindului Stipoc, la jumatatea drumului dintre Mila 23 si Localitatea Chilia.
Singura modalitate de a ajunge la manastire este pe apa, iar biserca de lemn adaposteste sculpturi autentice, realizate manual de mesterii suceveni, precum si icoane foarte vechi, fiind un punct de atractie al zonei.

Lacurile din imprejurimi
O excursie in Delta Dunarii, mai ales in Mila 23, te aduce aproape de foarte multe lacuri pe care le poti vizta si explora cu barca, printre care se numara lacurile Fortuna, Trei Iezere, Bogdaproste, Ligheanca sau Radacinos. Aici poti descoperii frumusetea naturii salbatice, impreuna cu fauna acesteia si cu plante spectaculoase pe care le poti vedea numai in zona Deltei.
Satul Mila 23 este un punct central al triunghiului ce s-a format dintre cele trei brate ale Dunarii, devenind si un punct de plecare in traseele turistilor ce doresc sa aiba parte de o excursie in Delta Dunarii, pentru a afla obiceiurile locale, si pentru a invata arta pescuitului direct de la localnici.
Pe langa plimbarile organizate cu barca, tursitii pot fi invitati la partide de pescuit veritabile, care alaturi de capturi impresionante, sa le aduca si peisaje memorabile dintr-un colt de Rai. Chiar si cei mai exigenti si pretentiosi turisti vor ramane uimiti de frumusetea locului.
Daca iti doresti sa mananci celebrul bors lipovenesc sau peste prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, gatite direct din captura locala, alege o excursie in Delta Dunarii care sa inceapa cu satul Mila 23. Nu vei regreta alegerea facuta!





331

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Mikulas, Vanoce, Silvestr - Praga
Sarbatorile de Craciun, Mikulas, Vanoce, Silvestr sunt prilej de petrecere pentru locuitorii Cehiei...
Romania  |  Italia  |  Germania  |  Austria  |  Spania  |  Belgia  | 
Stiai ca?
Cele mai bogate tari din lume conform Global Finance Magazine, din mai 2019, in funcție de PIB-ul pe cap de locuitor (PPC) sunt: 1. Qatar - 129.726 $/locuitor 2. Macao - 122.201 $/ locuitor 3. ... Dumitru Brumarescu este inventatorul aeroplanului cu decolare verticala, a salvatorului de pe submarine, a cuplajului automat la vagoanele de cale ferata si a masinii de taiat stuful. ...
Dictionar turistic
Cicloturism - Turism practicat cu bicicleta; deosebirea dintre cicloturism si ciclism este ca primul exclude competitiile sportive.
7 recomandari