Ti-a fost anulat zborul? Iata ce trebuie sa faci pentru a primi compensatie

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Ti-a fost anulat zborul? Iata ce trebuie sa faci pentru a primi compensatie


Atunci când te pregătești să călătorești trebuie să îți cunoști foarte bine drepturile, în special cele legate de transport. Anularea zborurilor este un eveniment rar întâlnit, însă acesta poate să se întâmple. Evident, anularea unui zbor nu poate fi evitat. Însă, în această situație poți să ceri o compensație pentru un zbor anulat. Prin urmare, este important să știi care sunt drepturile tale în această situație și cea mai simplă metodă de a cere o compensație.
 
În cazul anulării zborului, compania de transport aerian îți va pune la dispoziție trei variante de răspuns. În funcție de nevoile tale, ar trebui să alegi una dintre ele. Prima este să rambursarea biletului de zbor. Dacă nu ai plecat încă din punctul inițial, atunci este cea mai bună opțiune. A doua opțiune este redirecționarea la aceeași destinație în cel mai scurt timp. În cazul în care pleci din București spre Bali, unde ai plătit deja cazarea pentru vacanță, aceasta este cea mai bună opțiune, deoarece te vei putea bucura în continuare de vacanță. Iar a treia variantă, este oferirea pasagerului opțiunea de a alege o dată viitoare când să reia zborul în aceleași condiții. La această variantă poți opta, spre exemplu, dacă faci un city-break București – Madrid cu WizzAir, pierderile nu ar fi foarte mari pentru tine.
 
Dacă alegi redirecționarea către aceeași destinație în cel mai scurt timp, compania aeriană este obligată să îți pună la dispoziție mese și băuturi răcoritoare pe durata așteptării, cazare dacă trebuie să aștepți o noapte dar și transportul spre aceasta. De asemenea, mai ai dreptul al două apeluri telefonice, faxuri sau e-mailuri.
 
În ce condiții poți cere despăgubire pentru un zbor anulat?

Chiar dacă compania aeriană îți pune la dispoziție mai multe opțiuni și intermediază un transfer lin către un alt zbor, tot ai dreptul să ceri o despăgubire pentru zbirul inițial anulat. Există anumite condiții care trebuie îndeplinite pentru a putea cere o despăgubire de zbor. Acestea sunt:
 
• Compania nu a anunțat pasagerii cu două săptămâni înainte de efectuarea zborului că acesta va fi anulat
• Zborul a fost anulat din cauza unor circumstanțe extraordinare
 
Condițiile meteo nefavorabile, norii de cenușă vulcanică și defectarea echipamentului nu intră sub incidența regulamentului CE 261.2004. Prin urmare, dacă cursa București – Roma de la KLM a fost anulată din cauza unei furtuni de zăpadă, atunci nu poți cere despăgubire, ci doar recompensarea biletului de avion sau redirecționarea.
 
Ai dreptul la compensație?
 
Dacă îndeplinești condițiile de mai sus, atunci ai dreptul la o despăgubire pentru anularea zborului. Trebuie să știi că aceasta se calculează în funcție de distanța între punctul de plecare și cel de destinație, după cum urmează:
 
• 250 de euro pentru o cursă de mai puțin de 1500 de kilometri cum ar fi una București – Iași cu Blue Air
• 400 de euro pentru o cursă între 1500 și 3500 de kilometri precum zborul Lufthansa București – Belin
• 400 de euro pentru o cursă de peste 3500 în spațiul european precum Madrid – București – Helsinki cu WizzAir și KLM.
• 600 de euro pentru o cursă de peste 3500 de euro în afara spațiului european precum cursa Amsterdam – Beijing ci British Airways.
Trebuie să știi că pentru a te califica pentru o compensație pentru zbor anulat, cursa aeriană ar trebui să plece de pe teritoriul UE, să aterizeze pe teritoriul Uniunii sau să fie operată de o companie europeană pentru a putea intra sub incidența regulamentului european.
 
Cum soliciți o compensație pentru un zbor anulat?
 
Având în vedere că nu este foarte clar din punct de vedere legislativ care sunt situațiile în care companiile aeriene trebuie să ofere despăgubiri pentru zboruri clienților, este indicat să depui o cerere de compensație dacă ai avut parte de un astfel de eveniment nefericit. Sau mai simplu, apelează la serviciile AirAdvisor. Compania specializată în recuperări de despăgubiri pentru zboruri întârziate și anulate, cu este 30.000 de cazuri soluționate la activ, cunoaște foarte bine toate tertipurile legale pe care companiile aviatice le folosesc. Prin urmare, dacă vrei să obții o despăgubire pentru anularea zborului rapid și ușor, completează formularul de compensație de pe site-ul companiei. Acesta durează doar trei minute, mult mai puțin decât întocmirea birocrației necesare pentru a fi depusă la compania aeriană.


47

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Roma vazuta cu gust
Evenimentul "Roma vazuta cu gust" reprezinta o initiativa speciala a Primariei, care pe tot parcursu..
Stiai ca?
Egiptenii credeau ca faraonii sunt Dumnezeu?... Romania reprezinta una dintre primele tari din lume in ceea ce priveste numarul si diversitatea pesterilor. Pana in prezent se stie de existenta unui numar de peste 12.000 de pesteri in tara....
Dictionar turistic
Obiectiv turistic - Un element pitoresc al naturii sau o realizare a geniului uman care prezinta suficient interes pentru a determina deplasarea in scopul strict al vizitarii acestuia.
7 recomandari