Tinutul Secuiesc - un taram bogat in natura si cultura

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Tinutul Secuiesc - un taram bogat in natura si cultura


SOVATA

Daca te numeri printre turistii care evita in mod constant sa isi planifice un concediu in Tinutul Secuiesc din cauza controverselor etnice, mai gandeste-te. Tinutul Secuiesc sau Tara Secuilor, desfasurat pe parcursul a trei judete, Harghita, Covasna si Mures, te va scoate mai mult ca sigur din rutina zilnica. Vei fi coplesit de numarul obiectivelor turistice, unul mai interesant ca altul si te vei putea convinge personal daca beneficiile statiunilor balneare despre care auzi mereu chiar isi merita reputatia.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa alegi pentru cazare o pensiune rurala, gazduita de o casa traditionala secuiasca si nu un hotel impersonal. Indiferent de judetul pentru care ai optat, aspectul caselor ramane acelasi: colorat si vesel. Gazda va fi cu siguranta bucuroasa si mandra sa iti povesteasca despre modul de viata al secuilor, despre traditiile si obiceiurile neschimbate de ani de zile. Intreab-o care este inscriptia portii de la intrare si o vei cuceri pe loc.

Fiecare casa din Tinutul Secuiesc se remarca prin portile mari, boltite, realizate din doua partii distincte, dar unite de mesterii constructori. Exista o poarta pentru accesul masinilor si una mai mica, pe unde intra persoanele. Portile au urari adresate calatorilor, inscriptionate in limba secuilor, si suna, de exemplu, asa: „Pace musafirului! Binecuvantare drumetului!” sau asa „Daca ale tale intentii-s bune, poarta ti-e deschisa. Altfel, cale batuta.”

Odata cazat, gandeste-te ce vrei sa vizitezi mai intai. In judetul Mures, ai putea incepe cu Cetatea Medievala, un complex desfasurat pe o suprafata de 4,3 hectare, format dintr-o incinta fortificata cu sapte bastioane unite prin ziduri. Peretii construiti din caramida rece inca mai poarta urmele razboaielor. Uitandu-te cu atentie pe strazile pietruite sau la geamurile turnurilor de aparare vei fi convins ca din clipa in clipa te vei intalni cu un cavaler in armura zornaitoare. Ai putea continua apoi cu Templul Israelit sau cu Casa Vlad Dracul, asta daca esti curios sa vezi daca a fost sau nu o sursa de inspiratie pentru Bram Stocker.

Daca iubesti drumetiile montane, trebuie sa vizitezi Parcul National Calimani, Rezervatia de Bujori de stepa si Rezervatia celor 12 apostoli, impresionanta pentru cele 12 figuri de piatra.

Si in judetul Harghita exista nu mai putin de zece atractii turistice majore. Poti incepe cu Lacul Sf. Ana, singurul lac vulcanic din Romania, si apoi poti continua cu Lacul Rosu, un baraj natural. Pe urma ai putea sa te opresti putin la Cheile Bicazului, unde muntele pare ca inghite cerul, la fel ca in basmele copilariei.

In cazul in care nu suferi de claustrofobie si nu ti-e teama de spatiile inchise si racoroase, atunci viziteaza Pesterile din judetul Harghita. Grota Ursilor, Pestera de Gheata, Pestera Sugau si Pestera Meresti ii surprind chiar si pe sceptici - asadar, latura de aventurier din tine va fi mai multa ca sigur incantata de tur.

In ceea ce priveste edificiile construite de om, Biserica Romano Catolica de la Armasani si Complexul Baroc Somuleu merita atentia ta.

Judetul Covasna nu se lasa mai prejos si te invita sa ii descoperi comorile. Statiunea Covasna, Cetatea Zanelor sau Balta Dracului sunt cele mai importante. Vei fi cu siguranta impresionat de Statiunea Covasna, denumita si "statiunea celor 1.000 de izvoare de sanatate", inconjurata de piscuri muntoase tocite. Daca esti un iubitor al miturilor locale, ar fi indicat sa faci o vizita pana la Cetatea Zanelor, construita de daci in varful muntelui si inconjurata de localnici cu legende.

Ai obosit dupa acest tur solicitant al obiectivelor? Atunci cu siguranta ca este cazul sa testezi faima statiunilor balneare si sa te convingi singur daca actiunile terapeutice au sau nu efect asupra ta. Ai de unde alege, caci Tinutul Secuiesc gazduieste nu mai putin de cinci statiuni balneare.

Statiunea Sovata este ideala pentru tratarea bolilor reumatismale, ginecologice si respiratorii, iar Baile Tusnad sunt o destinatie potrivita pentru fiecare sezon. Baile Szejkefürdő sunt preferate de locuitorii din Odorheiul Secuiesc.

Pe lista mai sunt statiunile Covasna si Borsec. Prima ramane cea mai apreciata din tara pentru tratarea afectiunilor cardio-vasculare, iar Borsecul, un simbol al turismului comunist, pierdut in tranzitia spre capitalism, se afla intr-un proces de refacere.

Desi Tinutul Secuiesc starneste controverse din ratiuni ce tin de geografia si istoria zonei, impartindu-i pe localnici in doua tabere, merita sa programezi un concediu aici, pentru ca vei avea ocazia sa vezi locuri unice, protejate de natura si vei putea incerca si o cura balneara.




3387

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul Teatrului de Strada
Acest eveniment are loc anual in luna septembrie. In aceasta perioada actorii teatrului Alfred ve Dv..
Stiai ca?
In opera lui Herodot, Muntele sfant al Dacilor poarta denumirea de Kagaionon. În privinţa locului unde se afla peştera lui Zamolxis, opiniile istoricilor diferă. Vârfurile Gugu şi Godeanu, Sf... Galaxiile sunt de fapt aglomerari foarte mari de stele. Conform astronomilor, Galaxia noastra (Calea Lactee) numara pana la 400 de miliarde de stele de diferite dimensiuni si luminozitati. ...
Dictionar turistic
Statiune turistica - Localitate rurala sau urbana situata intr-o regiune cu un important potential turistic, care dispune de o baza de cazare adecvata ca si de unele dotari speciale. Ea poate fi concomitent statiune balneara, climaterica sau pentru sporturi de iarna.
7 recomandari