TurisMALL
powered by

Top 10 orase fantoma


SUA

Orasele fantoma sunt fascinante deoarece pastreaza o parte din sufletul comunitatilor care le-au populat si care au avut intotdeauna o poveste de spus. Povestile lor nu sunt prea fericite, dar acum ne place sa le descoperim deoarece motivele pentru care orasele au fost abandonate nu sunt de ignorat.

1. Bodie, CaliforniaCel mai faimos dintre toate orasele fantoma ale SUA este Bodie din California. Acest oras a fost candva unul infloritor, datorita minelor din apropiere care au adus aici oameni din toate colturile tarii. Cu toate acestea, nimic nu dureaza la infinit, iar in cazul lui Bodie totul s-a terminat mai repede decat se astepta: inceputul sfarsitului a venit la una din mine cand treptat, oamenii au inceput sa paraseasca orasul. Incendiul care a avut loc in 1932 a devastat centrul orasului de afaceri, pecetluind credinta acestui oras.

2. San Zhi, TaiwanSan Zhi este un oras construit pe un concept foarte innovator iar designul sau minunat a facut acest oras fantoma faimos peste tot in lume. Cu toate acestea, datorita unui numar de accidente care au avut loc in timpul construirii orasului dar si din cauza lipsei de fonduri, dezvoltarea proiectului a fost oprita. Astazi, orasul este nelocuit si abandonat.

3. Varosha, CipruOdata, acesta zona a fost recunoscuta peste tot in lume ca fiind o destinatie turistica de lux. Totul s-a schimbat in 1974, cand turcii au invadat Ciprul. Ei au transformat acest colt de rai intr-o fortareata si au interzis accesul locuitorilor care au fugit in timpul atacului. Astazi, se numara printre orasele fantoma ale lumii.

4. Gunkajima, JaponiaUn alt oras care s-a dezvoltat intr-o zona miniera este Gunkajima din Japonia. Insula a fost cumparata de catre Mitsubishi in scopul de a scoate carbunii din mare, pe la sfarsitul secolului al 19-lea. Astfel, a aparut necesitatea adaposturilor pentru muncitori si orasul s-a dezvoltat incetul cu incetul. Orasul a devenit destul de populat cu 1931 de oameni/hectar in 1959, dar cand s-a descoperit o alternativa la carbuni, a fost evident ca intreaga zona va muri. Este evident ce s-a intamplat iar astazi, locul este de mult uitat.

5. Balestrino, ItaliaAcesta este unul dintre orasele fantoma ale Europei si, de asemenea, unul dintre cele mai mari secrete ale Italiei: nimeni nu stie cand a fost construit si nu exista niciun indiciu cu privire la motivul pentru care a fost abandonat. Balestrino refuza sa-si dezvaluie misterele, desi exista unele dovezi care arata ca, cel mai probabil, un dezastru natural care a avut loc in urma cu aproximativ 60 de ani, a facut ca acest oras sa fie nelocuibil.

6. Katoli World, TaiwanKatoli World a fost unul dintre cele mai de succes parcuri de distractii din zona. A fost renumit mai ales pentru rollercoasterele sale. De ce a fost abandonat? Problema a fost ca in 1999 a avut loc un cutremur foarte puternic. Mii de oameni au murit iar parcul a fost deteriorat atat de mult incat nu ar fi putut fi redeschis nici pana in ziua de astazi. S-au inchis portile pentru totdeauna.

7. Centralia, PennsylvaniaAcest oras a fost o alta victima a inchiderii minelor care erau principala sursa de venit a locuitorilor. Asa cum s-a intamplat si in alte cazuri, acest oras nu ar fi putut sa supravietuiasca, deoarece nu a existat nicio alta industrie in zona. Ba chiar mai rau, a existat o explozie la un depozit subteran de carbune, iar rezultatele acesteia nu s-au putut vedea multi ani la rand din cauza monoxidului de carbon din aer care oricum a inbolnavit foarte multi oameni. Astfel, locuitorii din oras, au fost mutati cand situatia a devenit insuportabila.

8. Yashima, JaponiaUn oras cu o istorie bogata, Yashima a fost locul unei batalii celebre, care a avut loc in 1185, in timpul razboiului Gepenei. Cunoscut, de asemenea, pentru templul sau, locul a fost dezvoltat in anii ’80 ca o destinatie turistica: au fost facute investitii pentru construirea hotelurilor, magazinelor si a altor facilitati turistice, dar dintr-o data, toata lumea a realizat ca zona, din cauza privelistei cu excavatiile de roca, nu arata cum si-ar dori turistii si prin urmare totul a fost abandonat.

9. Pripyat, UcrainaEste surprinzator faptul că un oras de 50.000 de oameni ar putea fi abandonat in intregime? Este, dar numai in cazul in care nu stiti ca acest oras este situat in nordul Ucrainei, in zona de alienare. Intreaga populatie a Pripyat a lucrat la Cernobil. Cu siguranta pana acum, nimeni nu are nevoie de nici o explicatie suplimentara de ce acest oras s-a transformat intr-un oras-fantoma!

10. Craco, ItaliaAcest frumos oras, care a fost odata locuit de 2000 de persoane, este acum unul dintre orasele fantoma ale lumii, iar acest lucru se datoreaza unei serii de nenorociri, incepand cu razboiul, conditiile precare agricole si terminand cu o serie de cutremure, care au convins toata lumea ca era timpul sa-si gaseasca un loc mai bun pentru a trai.

Sursa

Articol tradus si adaptat de Georgiana Velea


7461

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul international de Muzica - Toamna Pragheza  (Prague Autumn International Music Festival)
Acest festival are loc in fiecare an in luna septembrie. Evenimentul, care dateaza inca din 1991, se..
Stiai ca?
Lacul Titicaca din muntii Anzi este cel mai inalt lac navigabil din lume pentru vase de mare tonaj.... Premiile Nobel au fost create de savantul si omul de afaceri suedez Alfred Nobel –inventatorul dinamitei – care, in testamentul sau, a cerut ca veniturile imensei sale averi sa fie oferite in fiec...
Dictionar turistic
Asociatie de turism - Organizatie oficiala guvernamentala sau neguvernamentala, specializata sau nu, care are ca obect de activitate promovarea turismului pe plan local, regional, national; favorizeaza punerea in valoare si conservarea patrimoniului turistic. Asociatiile de turism pot constitui federatii, extinzandu-si actiunea lor in cadru national si international.
7 recomandari