Trei sfaturi pentru a-ti revitaliza sistemul nervos

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Trei sfaturi pentru a-ti revitaliza sistemul nervos


Cei mai mulți dintre noi estimăm că sistemul nostru nervos funcționează corect, în pofida unor semnale pe care acesta ni le transmite şi care ar trebui luate în considerare.

Iritabilitatea, scăderea acuității mentale, oboseala prelungită și apariţia diferitelor tipuri de dureri (de la migrene la cele de stomac) sunt doar câteva simptome pe care le-ai putea experimenta atunci când sistemul nervos nu operează la capacitatea sa optimă.

Dacă te întrebi ce poţi face pentru a contracara aceste simptome, dar şi cum îţi poţi menține sistemul nervos sănătos, iată trei sfaturi pe care le poţi pune în aplicare chiar de astăzi:

1. Consumă mai mulţi nutrienţi de calitate
Pentru ca nervii să trimită impulsuri electrice în mod corect, au nevoie de anumite minerale, proteine și vitamine. Din fericire, acești nutrienți pot fi luaţi din alimentaţie, iar unele dintre produsele pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta sunt delicioase. Printre aceşti nutrienţi se numără:

- Triptofanul. Ciocolata neagra este bogată în triptofan, un aminoacid care acţionează ca un neurotransmiţător, adică o substanța care transfera un semnal de la o terminaţie nervoasă la alta.
- Calciul și potasiul. Aceste minerale reglează impulsurile electrice generate și transmise de nervi. Când nervii încep să declanșeze impulsuri necontrolate vorbim deja de afecţiuni serioase ale sistemului nervos. Bananele, portocalele, rodiile și prunele uscate sunt surse bune de potasiu, în timp ce laptele, verdețurile și ouăle sunt surse bogate de calciu.
- Vitamina B. Vitaminele B1, B2 și B6 ajută nervii să trimită impulsuri de la creier către corp. Puteți obține vitaminele B din proteine precum cele din carnea de pește sau de pasăre, ouă și produse lactate. Spanacul, fasolea și mazărea conţin, de asemenea, vitamine B.

2. Fă mişcare
Când eşti foarte stresat din cauza serviciului, a relațiilor personale sau a diferitelor probleme, nivelul cortizolului (hormonul stresului) din organism creşte semnificativ. Când este produs în mod constant, cortizolul afectează sistemul nervos şi implicit reflexele, concentrarea și memoria. O modalitate foarte bună şi la îndemână de a ţine stresul sub control este să faci mişcare, chiar şi numai 20 sau 30 de minute pe zi.

Înotul este o activitate relaxantă pentru sistemul nervos, care lucrează toţi muşchii, dar nu afectează articulaţiile. Nu ai nevoie decât de un sort de baie sau de un costum de baie şi o cască şi eşti pregătit de antrenament. Studiile au demonstrat că înotul, practicat în mod frecvent, îmbunătățește memoria, funcția cognitivă, răspunsul imunitar și starea de spirit. Înotul poate ajuta, în plus, la repararea daunelor cauzate de stres și la crearea de noi conexiuni neuronale în creier.

De asemenea, yoga poate fi o practică utilă. Pe lângă întinderile pe care le presupun diferitele poziţii, exercițiile de respirație și tehnicile de relaxare activează partea sistemului nervos care este responsabilă de ritmul cardiac. Ca urmare, nivelul de cortizol scade. Practicarea regulată a exerciţiilor de yoga poate ajuta la menținerea unui nivel scăzut de cortizol, ceea ce va îmbunătăți sănătatea sistemului nervos.

3. Îmbunătăţeşte-ţi stilul de viaţă
Sănătatea sistemului nervos depinde foarte mult de stilul tău de viaţă, aşa că fii pregătit să faci câteva schimbări dacă vrei să te simţi mai dinamic.

În primul rând, renunţă la fumat şi limitează cât de mult se poate consumul de alcool. Alcoolul inhibă funcţionarea sistemului nervos, adică încetinește activitatea creierului. Consumat în cantităţi mari sau în mod frecvent, îți poate schimba starea de spirit, comportamentul și autocontrolul. Poate cauza probleme de memorie și de concentrare.

În al doilea rând, încearcă să delimitezi viaţa profesională de cea personală, astfel încât să te asiguri că ai suficient timp liber pentru pasiunile tale, dar şi pentru a petrece momente de relaxare cu familia sau prietenii.

Se știe că îmbrățișările sau apropierea fizică de persoanele care ne sunt dragi eliberează endorfine și oxitocină, cunoscută și sub numele de „hormonul iubirii”. Cu cât petreci mai mult timp cu oamenii pe care îi iubeşti, cu atât este mai probabil să te simți mai calm şi mai liniştit.

În ultimul rând, dar la fel de important, este să te asiguri că dormi suficient. Şapte-opt ore de somn sunt suficiente pentru ca sistemul tău nervos să funcţioneze la capacitate maximă. Ca să te asiguri că beneficiezi de un somn de calitate, consumă cina cu trei ore înainte să te bagi în pat, evită alcoolul, ciocolata sau cafeaua după ora 17.00 şi fă-ţi timp pentru un moment de relaxare savurând un ceai de muşeţel, verbină sau tei sau citind o carte.

Calitatea vieţii tale de zi cu zi este influenţată semnificativ de sănătatea sistemului tău nervos. Pentru a te asigura că acesta funcţionează la parametri optimi, ia în considerare sfaturile de mai sus şi adaptează-ţi în consecinţă stilul de viaţă.

Sursa foto: pexels.com


197

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului in Grecia
Adormirea Maicii Domnului reprezinta in calendarul ortodox a doua mare sarbatoare dupa Paste. In..
Stiai ca?
Balonul Mihai Bravul a reprezentat primul aparat de zbor al Romaniei.... Cel mai inalt vulcan activ peste nivelul marii este vulcanul Cotopaxi din Ecuador: Avand o inaltime de 5911 m, Cotopaxi a erupt de 50 ori din 1738. Ultima eruptie cunoscuta a avut loc in anul 1904, ia...
Dictionar turistic
Turism intern - Forma de turism care ofera pachete turistice pentru vizitarea unui oras sau a unei zone turistice din tara de resedinta a agentiei de voiaj.
7 recomandari