Nu ne gândim prea des la acest aspect, din păcate, dar calitatea aerului din locuinţă are un impact mare asupra stării noastre de bine, dar şi asupra structurii casei. Și, desigur, când vorbim de calitatea aerului, umiditatea joacă un rol esențial.
În mod ideal, aerul din locuinţă nu trebuie să fie nici prea uscat, nici prea umed. Dar de unde știi dacă nivelul de umiditate din casă este în regulă sau nu? Şi dacă este prea mare, ce poţi face? Iată câteva sugestii la îndemână!
Recunoaște semnele unei case prea umede
Când nivelul de umiditate a aerului ajunge la 70% sau depăşeşte acest prag, efectele asupra locuințelor încep să îşi facă simţită prezenţa.
Următoarele semne ar trebui să te alerteze și să te încurajeze să acționezi fără întârziere: vopsea decojită, tapet dezlipit, coroziunea obiectelor metalice, umflarea tâmplăriei din lemn, deteriorarea pereților și rosturilor, condens pe interiorul ferestrelor, pete pe pereți și tavane, apariția mucegaiului, mușchiului și a altor forme de ciupercă etc.
Dacă ai observat deja astfel de probleme, trebuie neapărat să foloseşti un dezumidificator adaptat dimensiunii locuinţei tale.
Măsoară nivelul de umiditate
Măsurarea nivelului de umiditate din casă trebuie făcută în mod frecvent. Pentru a face acest lucru, poți apela la un sistem de senzori care îţi spun cu acurateţe care este umiditatea aerului din casă sau apartament. Așa cum funcţionează un termometru pentru temperatură, aceşti senzori îţi comunică nivelul de umiditate de la interior. Avantajul este că poți verifica periodic calitatea aerului, pentru a garanta confortul zilnic pentru întreaga familie.
Îmbunătăţeşte izolaţia
Umiditatea excesivă în casă poate crea probleme care necesită adesea lucrări de izolare. Nu ezita să apelezi la un profesionist care să îţi spună tot ce ar trebui făcut, astfel încât să rezolvi problema.
În unele cazuri este recomandată izolarea termică a pereților, inclusiv pe interior. Poate că este o lucrare de anvergură şi preţurile pot fi destul de mari, însă este o investiţie pe care o faci pentru a te bucura de confort pe termen lung. Umiditatea poate avea inclusiv consecinţe asupra sănătăţii tale şi mai ales a celor mici, aşa că, făcând o astfel de lucrare, protejezi şi sănătatea întregii familii.
Ameliorează sistemul de ventilaţie
Pentru a elimina umiditatea din locuinţa ta și pentru a preveni acumularea acesteia, o ventilație eficientă este esențială. O ameliorare a funcţionării sistemului de ventilaţie este de foarte multe ori recomandată pentru a avea un nivel optim de umiditate a aerului din casă. De cele mai multe ori, instalarea ventilației mecanice controlate este o soluţie eficientă, mai ales pentru încăperile unde nu există ferestre sau aerul nu circulă.
Atenţie la detalii
Atunci când vorbim despre o umiditate prea ridicată, fiecare detaliu contează. Unul dintre cele mai relevante se referă la locul în care usuci rufele. În mod ideal, acestea ar trebui puse la uscat în aer liber, la soare sau pe balcon, însă mai ales în timpul sezonului rece mulţi dintre noi le usucă în casă, lângă calorifer.
Totuşi, rufele proaspăt spălate sunt și o sursă majoră de umiditate: pe măsură ce se usucă, apa pe care o conțin se evaporă și se așază pe pereții din jur. Prin urmare, atunci când pui rufe la uscat în interior, încearcă să faci acest lucru într-un loc bine ventilat sau foloseşte un dezumidificator în camera respectivă.
Aşadar, pentru confortul şi sănătatea ta şi a familiei tale, este important să menţii în casă un anumit nivel al umidităţii. Dacă observi că acesta nu este optim, inspiră-te din soluţiile propuse mai sus pentru a acţiona cât mai rapid posibil.
Sursa foto: Pexels.com
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi