TurisMALL
powered by

Stiai ca?

Ion Heliade Radulescu este primul scriitor roman caruia i s-a ridicat o statuie.

Statuia a fost realizata din marmura de Carrara de catre sculptorul italian Ettore Ferrari si dezvelita la data de 21 noiembrie 1880.

Statuia lui Heliade Radulescu a fost amplasata in Piata Universitatii din Bucuresti si este inscrisa in Lista monumentelor istorice
Compozitorul german Brahms, considerat de catre multi „succesorul” lui Beethoven, a vizitat Romania in anul 1879. El a fost insotit de catre celebrul violonist al vremii, Joseph Ioachim. Brahms a trecut prin orasele: Timisoara, Arad, Sighisoara, Brasov si Sibiu.
Prima fabrica de autoturisme din Romania a fost construita la Pitesti, iar numele primului autoturism romanesc a fost "Dacia 1100".
Marea Neagra purta in Antichitate denumirea de "Pontus Euxinus".
Cel mai intins lac alpin din tara noastra este Lacul Bucura din Muntii Retezat, ce are o suprafata de 10,8 ha.
Muntele Rarau reprezinta muntele din tara noastra unde au fost descoperiti corali, alge marine, amoniti si alte componente ce acum 140 de milioane de ani intrau in componenta recifelor.
Statiunea Baile Herculane este cea mai veche statiune balneara din Romania.

Se spune că însuși împăratul Traian ar fi ctitorul stațiunii balneare Băile Herculane, după cum arată monezile cu chipul său descoperite în urma săpăturilor. Atestată oficial în 153 d.Hr, Therme Herculis - cum se numea stațiunea balneară pe vremea aceea - a devenit în scurt timp cunoscută în imperiu ca un loc de vindecare și a început să fie frecventată atât de oameni simpli, cât și de aristocrația romană, conducători și generali. Împăratul Marcus Aurelius Antonius a vizitat băile termale Herculis în anul 214, însoţit de mama sa, Iulia Domna.


Zona era locuită în perioada anilor 150 e.n de o populație numeroasă și avea importanță strategică, trimițând cinci delegați la Roma pentru alegerea consulilor:

“Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunostință.”

Aceasta inscripție, consemnată pe o tabulă votivă din anul 153 e.n., este una dintre numeroasele vestigii rămase de pe vremea romanilor, păstrate până în zilele noastre. Apeducte, băi, statui și monede descoperite în urma săpăturilor arată cum Therme Herculis era o sursă de ape sacre cu puteri vindecătoare, căreia romanii sosiți in Dacia ii creaseră un adevărat cult, sub semnul lui Hercules.

au trecut prin momente de glorie în care regi și conducători de imperii, de la antichitate până în secolul trecut, să le frecventeze și să le considere “cea mai frumoasă stațiune de pe continent”.

De la împăratul Traian, împăratul Marcus Aurelius Antonius, care vizitează stațiunea în anul 214, pana la Francisc I al Austriei, Franz Iosef și Prințesa Sissi, Carol 1 al României și Alexandru I, regele Serbiei, toți au venit în căutarea efectelor miraculoase ale apelor termale din izvoarele minerale ale Băilor Herculane.
Cele mai calde izvoare de apa termala din Romaia se gasesc in statiunea Baile Herculane. Aici temperatura apei depaseste 55 grade Celsius.
Marcel Proust a scris cea mai lunga fraza care s-a publicat vreodată

Pe langă faptul că a scris cel mai lung roman ce s-a publicat vreodată, Proust a scris și cea mai lungă frază care s-a tipărit vreodată, aceasta din urmă apărând, evident, în lucrarea sa, „În căutarea timpului pierdut”. Fraza are 847 de cuvinte!

Unii savanți spun că această frază a fost inspirată de frica pe care Proust o trăia în fața morții: dacă se oprea din scris, ar fi putut muri și nu ar mai fi fost niciodată capabil să continue.
Pictorul roman care a excelat in prezentarea florilor este Stefan Luchian (1868 - 1916).

A fost supranumit "poetul plastic al florilor", fiind considerat de criticii de arta ca un continuator al lui Nicolae Grigorescu. Stefan Luchian s-a diferentiat fata de mentorul sau N. Grigorescu atat printr-un realism al tratarii tematicii sociale, printr-o cromatica plina de stralucire, cat și prin modernitatea rezultata din experimentarea tehnicilor grafice de care a dat dovada.

Facand referire la tehnica picturii, Luchian afirma: „... Natura nu trebuie s-o imiți, nici să o copiezi, trebuie sa lucrezi in felul ei... Cum se poate lucra in felul ei? Sa stii să observi, asta-i cheia... Natura iți da povete, cand te pricepi sa observi. Noi, artistii, privim cu ochiul, dar lucram cu sufletul.” (Vasile Dragut: Stefan Luchian, Editura Meridiane, Bucuresti, 1968, cop. 3)
La Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti se afla cateva picturi celebre.

Nu doar in tari importante ale lumii precum Franta, Marea Britanie sau Italia poti admira picturi celebre, si in Romania poti contempla tablouri valoroase ale unor mari pictori. Chiar in centrul Bucureştiului poti vizita Galeria de Arta Europeană a Muzeului National de Arta al Romaniei.

Salile Muzeului National de Arta al Romaniei sau fostul Palat Regal aflat pe Calea Victoriei iti oferă șansa să admiri picturi de Tintoretto, El Greco, Rubens, Sisley, Brueghel, Rembrandt și alte nume mari ale artei europene.

Haman implorand iertare Esterei - 1665 de
Rembrandt - Aceasta pictura se afla in prezent la Muzeul National de Arta al Romaniei si constituie pandantul tabloului Intoarcerea fiului risipitor de la Muzeul Ermitaj. Compozitia monumentala inspirata din Cartea Esterei din Vechiul Testament impresioneaza prin compozitia dramatica. Amplasand cele trei personaje in diagonala - Estera, Ahasverus, Haman - Rembrand sugereaza triumful reginei care contrasteaza puternic cu clar-obscurul din fundal.

Bunavestire, de Jacopo Tintoretto (1518-1594), a făcut parte, cândva, din colecţia lui Constantin Esarcu, ingeniosul om politic și diplomat care a făcut posibilă construirea Ateneului. Fecioara Maria este reprezentată ca o tânără aristocrată venețiană, cu decolteul și părul acoperite de un văl transparent de mătase. Acțiunea e plasată în interiorul unui palat, un decor tipic pentru Veneția acelor vremuri.

Închinarea păstorilor, de El Greco (1541-1614), a fost, înainte de a intra în colecția personală a regelui Carol I, parte componentă a altarului principal al bisericii Colegiului „Întrupării” din Madrid. Terminată în 1600, lucrarea este considerată cea mai complexă dintre operele pictorului cretan. Știai că El Greco apare și el printre personajele acestui tablou, într-un autoportret?

Portretul Giovannei Spinola Pavese, de Peter Paul Rubens (1577-1640). Ai remarcat gulerul înfoiat pe care-l poartă tânăra din tablou? O astfel de piesă vestimentară era purtată mai ales de nobili, ca să marcheze separarea dintre trup, inferior minții și sufletului, și cap. Gulerul era făcut din metri întregi de dantelă sau pânză atent și migălos încrețită.

Ciclul Anotimpurilor, de Peter Brueghel cel Tânăr (1564 -1638). Știai că cele patru tablouri, Primăvara, Vara, Toamna și Iarna, au fost pictate având la bază desenele lui Peter Brueghel cel Bătrân? Fiul său i-a moștenit nu doar atelierul, ci și talentul, așa că tablourile au fost preluate și lucrate respectând maniera artistului inițial. Privește-le cu atenție și de fiecare dată vei descoperi câte un detaliu inedit care vorbește despre felul în care trecerea anotimpurilor marca viața oamenilor de odinioară.
In pictura cu aceeasi denumire, Gioconda (Mona Lisa) nu poarta nici o bijuterie.

Când Mona Lisa a ajuns pentru prima oară la Luvru, în 1815, a primit o mulţime de scrisori de dragoste şi de flori de la admiratori. Are chiar şi cutie poştală proprie.

Pictura este mică, doar 77 x 53 cm

Lucrarea lui Leonardo da Vinci a fost pictată pe lemn de plop, nu a fost nici semnată, nici datată.

Totuși, cercetătorii susțin că da Vinci și-ar fi trecut inițialele chiar în interiorul ochiului drept al Giocondei.

La Luvru, camera în care se află Mona Lisa are anumite particularităţi. Aici tavanul din sticlă permite o lumină naturală şi un mic spot, pus lângă tablou, reflectă culorile vopselelor originale ale lui da Vinci.

Mona Lisa a fost dusă în America, la cererea lui Jackie Kennedy. Tabloul a fost expus la Galeria Naţională de Artă din Washington D.C. şi apoi la Muzeul Metropolitan al Artelor din New York City.

Când Mona Lisa s-a întors la Luvru, după ce a fost furată, a fost întâmpinată de francezi, care au aplaudat în stradă.

Mona Lisa a fost ținta mai multor atacuri. În 1956, un bărbat a aruncat acid pe pictură. În 1974, un alt atacator a aruncat vopsea pe pictură, iar în 2009, asupra tabloului a fost aruncată o ceaşcă de cafea.

În anul 2005, un grup de cercetători ar fi descoperit ”compoziția” zambetului misterios al Mona Lisei. Acesta este : 83% fericire, 9% dispreț, 6% frică și 2% mânie, mai puțin de 1% neutralitate și… 0% surprindere.

Deși era un tablou deja cunoscut și apreciat, adevărata faimă a picturii lui Leonardo da Vinci a luat amploare în momentul în care tabloul a fost furat din Muzeul Luvru.

Gioconda sau Mona Lisa este cel mai cunoscut și cel mai valoros tablou din lume.

Desi nu poate fi cumparata sau vanduta, The Guinness World Records menționează însă pictura lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, ca fiind pictura care a fost asigurată la cea mai mare valoare monetară în istorie. Gioconda a fost asigurată în 14 decembrie 1962 pentru suma record de 100 de milioane de dolari. Potrivit specialiștilor, dacă s-ar lua în calcul inflația precum și alte considerente financiare, valoarea monetară în anul 2004 ar fi fost echivalentul a aproximativ 628 de milioane de dolari americani.
Cea mai celebra "cina" din istorie a fost pictata de catre Leonardo da Vinci (1452 -1519): "Cina cea de taina". O alta lucrare celebra a sa este "Mona Lisa" (Gioconda).
Lui Leonardo da Vinci i se datoreaza o importanta inventie aeronautica - parasuta.
Leonardo da Vinci si-a desenat schitele inainte de aparitia creionului. Marele pictor a lucrat cu niste betisoare de metal inmuiate in pasta argiloasa.
Michelangelo incepe sa picteze Capela Sixtina la 70 de ani.
Leonardo, geniul care nu a terminat niciuna dintre lucrarile sale

Cel mai multilateral geniu al Renasterii italiene a fost Leonardo da Vinci.
El a reprezentat o adevarata intruchipare a conceptului de geniu creator din perioada de apogeu a Renasterii. S-a nascut la Anchiano / Vinci (langa Florenta) in 1452 si a murit in 1519 in castelul Cloux din Franta. A fost pictor, arhitect, sculptor, muzician, poet, chimist, anatomist, fizician, literat si inginer. De atfel, Leonardo este considerat cel mai mare inginer al tuturor timpurilor. Printre inventiile sale se numara:costumul de scafandru, colacul de salvare, mitraliera, tancul, planorul, helicopterul, parasuta, automobilul, submarinul, orologiul hidraulic, scara extensibila, o pompa cu aburi, etc. in clipele libere isi lua paleta si penelul si picta:Cina cea de taina, Sfantul Ioan Botezatorul sau surasul Mona Lisei.

Singurul mare neajuns al acestui geniu universal era ca intretinea in el o vesnica neliniste. De abia se apuca sa inalte o uriasa statuie ecvestra si o lasa balta, fiindca ii venea in minte constructia unui nou tip de tun de asediu. Si acesta, abia inceput, se vedea parasit pentru incercarea unui amestec care sa inlocuiasca pictura in ulei, pe care o raspandisera flamanzi. impins mereu de geniul sau neobosit, Leonardo da Vinci n-a dus niciodata pana la sfarsit nimic din ceea ce isi propuse sa faca. Nici tabloul Mona Lisa nu a facut exceptie. Leonardo a trait 67 de ani, dar productia lui artistica este redusa, chiar si fata de a acelor artisti care au murit de tineri.
Ia romaneasca a reprezentat o nesfarsita sursa de inspiratie in diferite domenii, precum pictura sau moda.

Primul care a facut ia romaneasca cunoscuta in intreaga lume, acest vesmant romanesc fiind ulterior sursa de inspiratie pentru marile case de moda, a fost pictorul Henri Matisse, care a aflat de aceasta de la prietenul roman, pictorul Theodor Pallady.

Henri Matisse a fost fascinat de simplitatea si eleganta straiului popular romanesc, asa cum reiese si din binecunoscuta pictura „La blouse roumaine”.

Faimosi designeri straini au introdus ia in colectia lor haute-couture si apoi pe podiumurile de defilare: Yves Saint Laurent (1981), Oscar dela Renta (2000), Jean Paul Gaultier (2006), Emilio Pucci (2011), Tom Ford (2012). Dolce& Gabbana (2012/ 2013, care şi-au avut originea in traditionalele bluze din zona Maramuresului, Oasului si Bucovinei), Carolina Herrera (anul 2013).

Ia romaneasca poate fi admirata si in pictorialul cantaretei Adele pentru revista Vogue.

In anul 2013 o comunitate online romanească denumita "La Blouse Roumaine", a decretat data de 24 iunie, cand este sarbatoarea Sanzienelor, "Ziua Universala a Iei".
Henri Matisse (1869 - 1954), una dintre cele mai de seama personalitati ale picturii moderne, este autorul "Iei romanesti" („La Blouse Roumaine“). Pictura a fost inceputa la Paris si terminata la Nisa, orasul unde se stabilise.

Cand a vazut tabloul in stadiul final, putem cu usurinta presupune ca Matisse a zambit, gandindu-se la reactia faimoaselor sale prietene romance care il inspirasera si care se aflau in Franta: Elvira Popescu, Elena Vacarescu, Anna de Noailles si Martha Bibescu.

Tabloul are un fundal rosu ce incadreaza o tanara care poarta o fusta albastra si o ie (o bluza alba cu insemne populare de o frumusete aparte). Pictura poate fi admirata la Muzeul National de Arta Moderna din Paris.

Matisse a legat o trainica prietenie si cu pictorul roman Theodor Pallady (1871 - 1956).
Uneori dezvoltarea aptitudinilor (insusiri psihice deosebite) se manifesta inca din copilarie. In lucrarile privind biografiile marilor genii ale omenirii se vorbeste adesea despre manifestarile precoce ale unor talente. Iata cateva exemple:
- W. A. Mozart (1756 - 1791), la 4 -5 ani improviza cu multa usurinta la pian motive muzicale, impresionant de reusite, fiind si un interpret neobisnuit de subtil la acea varsta.
- Fr. Chopin (1810 - 1849), un alt copil dotat precoce, a compus prima piesa muzicala la doar 6-7 ani.
- George Enescu (1881 - 1955), marele nostru compozitor si violonist, a compus la 5 ani o lucrare pentru pian si vioara intitulata "Tara romaneasca"
- Gh. Tatarescu (1820 - 1894) stia sa deseneze cu usurinta inca de la 5 - 6 ani. De la copilul Gh. Tatarescu ne-a ramas un interesant caiet pe a carui coperta au fost desenate cu mult umor personajele unui circ ambulant.
- Nicolae Grigorescu (1838 - 1907),la varsta de 12 ani realizase deja un numar mare de picturi cu tematica religioasa.
- Stefan Luchian (1868 - 1916) a desenat intens si cu multa verva inca dinainte de a se inscrie la liceul "Sf. Sava", unde a devenit un fel de "desenator" al clasei, primind "comenzi" de portrete de la colegii sai.
- Jean Alexadru Steriadi (1880 - 1956) era un foarte talentat caricaturist inca din anii adolescentei. Caricaturile lui erau foarte apreciate.
Aptitudinile precoce ale unor copii se manifesta adesea in mai multe directii deodata. Astfel Anatole France (1844 - 1924) desena in copilarie cu deosebita usurinta oameni, case etc. De asemenea Bernard Shaw (1856 - 1950), la varsta de 5 ani a manifestat remarcabile aptitudini muzicale. Ambii s-au dedicat insa la maturitate literaturii.


Pagina 6 din 33:   << < ... 4 5 6 7 ...>   >>  Mergi la pagina:
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fetes de Nuit
Fetes de Nuit reprezinta un spectacol extraordinar de sunet si lumina care se desfasoara anual, in w..
Cehia  |  Franta  |  Ungaria  |  Romania  |  Italia  |  Spania  | 
Stiai ca?
Nilul este cel mai lung fluviu din lume si masoara 6.670 km?... Desertul unde s-a inregistrat cea mai lunga perioada secetoasa este Atacama, unde ploaia a revenit dupa 400 ani? ...
Dictionar turistic
Clasa turist - Tourist class - Serviciu in transporturile maritime si aeriene care asigura pasagerilor prestatiile esentiale facandu-i sa beneficieze de un tarif redus in schimbul cresterii prin amenajari speciale a capacitatii de transport.
7 recomandari