10 motive pentru care sa vizitezi si sa iubesti Bucovina (Cele mai frumoase obiective turistice din Bucovina)

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

10 motive pentru care sa vizitezi si sa iubesti Bucovina (Cele mai frumoase obiective turistice din Bucovina)


Bucovina este un taram sacru, binecuvantat, a carui frumusete si unicitate nu pot fi trecute cu vederea de catre turistii care aleg "sa-i calce pragul".

Aceasta "sacralitate" nu provine doar din multitudinea manastirilor si bisericilor de lemn din zona, ci si din peisajele pitoresti, in care timpul parca a stat in loc sau din traditiile pastrate de veacuri de catre oamenii locului.

Desi Bucovina a fost denumita „Elveția Orientului” sau „Europa in miniatura”, deoarece inglobeaza o multitudine de gupuri etnice, noua ne-ar placea sa credem ca denumirea provine de la toate celelalte caracteristici ale sale: Istorie, cultura, traditii, peisaje, toate se intalnesc in acelasi loc pentru a forma intregul denumit "Bucovina".

Bucovina se mandreste cu faptul ca a fost prima destinatie din Romania premiata cu premiul "Marul de Aur", aceasta zona fiind una dintre cele mai vizitate din tara noastra. Marul de Aur (La Pomme d Or) reprezinta echivalentul premiului Oscar in turism. Premiul a fost acordat mai exact Manastirii Moldovita in anul 1975, festivitatea de premiere avand loc pe 26 aprilie 1975 chiar la manastire. La Pomme d Or reprezinta un premiu pentru excelenta in industria turismului acordat de Federatia Internationala a ziaristilor si scriitorilor de turism, FIJET. Premiul se decerneaza anual unei organizatii, unei locatii sau unei persoane pentru recunoasterea eforturilor superioare in promovarea si cresterea nivelului de turism.

Iata o lista cu 10 motive care va vor face sa indragiti si sa vizitati Bucovina, sperand ca acest taram de basm sa va ramana in suflet, astfel incat sa reveniti acolo ori de cate ori veti avea ocazia.

1. Manastirile si bisericile de lemn din Bucovina
Toata lumea a auzit de manastirile din Bucovina, aflate pe lista patrimoniului UNESCO, care, daca am sta sa ne gandim, puse impreuna, ca intr-un puzzle, se completeaza, alcatuind un mozaic cromatic: Manastirea Voronet cu binecunoscutul "albastru de Voronet", "galbenul de Moldovita", "verdele si rosul de Sucevita", "verdele de Arbore".

2. Peisaje de vis
Bucovina are peisaje de vis, a caror contemplare va taie respiratia. Va recomand ca in periplul vostru la manastirile din Bucovina sa vizitati si zonele inconjuratoare. Manastirile Sucevita, Moldovita, Voronet sau Putna au imprejurimi de o frumusete aparte. De asemenea, exista si alte localitati montane foarte frumoase precum: Pojorata, Valea Putnei, Fundu Moldovei, Iacobeni, Dorna Arini, Dorna Candrenilor. Pe langa acestea, in culoarul depresionar Vatra Dornei - Campulung Moldovenesc - Gura Humorului se afla orasele omonime, care merita vizitate.

Daca sunteti in cautare de locuri uimitoare trebuie sa siti ca Bucovina are peste 20 de rezervatii naturale: floristice, forestiere, geologice si mixte. Nu trebuie sa ratati Rezervatia 12 Apostoli din Parcul Natural Calimani. Va puteti cauta cazare in Vatra Dornei, iar apoi sa va indreptati 28 km spre satul Gura Haitii, comuna Saru Dornei. Aceasta rezervatie se intinde pe o suprafata de 200 ha, reprezentand un complex de roci eruptive cu figuri zoomorfe si antropomorfe formate prin eroziunea unor roci vulcanice.

Puteti face si o excursie la Rezervatia Tinovul Mare din Poiana Stampei, aflata la 20 km de statiunea Vatra Dornei. Va puteti plimba prin padurea de pini pe un pod lung de 1 km, admirand imprejurimile.

3. Paduri de poveste si codrii seculari nesfarsiti
Un alt motiv pentru care sa vizitati Bucovina este acela ca aici veti intalni paduri nesfarsite de foioase si conifere in care puteti poposi pentru a asculta ciripitul pasarilor sau freamatul frunzelor. Poate ca unii dintre voi nu stiu ca peste 52% din suprafata judetului Suceava (judet care se suprapune in totalitate cu regiunea Bucovinei de pe teritoriul Romaniei) este acoperita cu paduri. Padurile Bucovinei reprezinta circa 7% din potentialul silvic al Romaniei, judetul Suceava ocupand locul I pe tara, din punct de vedere al suprafetei impadurite. Nu intamplator denumirea de Bucovina provine de la termenul slav "buk", ce inseamna "fag", regiunea fiind cunoscuta si sub denumirea de "Tara Fagilor".

Dintre padurile protejate prin lege in cadrul unor rezervatii forestiere din Bucovina (judetul Suceava) amintim: Rezervatia Forestiera Codrul Secular Slatioara de pe versantul estic al Masivului Rarau, Rezervatia Forestiera Codrul Secular Giumalau de pe versantul vestic al Masivului Giumalau, Rezervatia Forestiera Padurea de Fagi de la Dragomirna, Codrul Secular Loben (zona Moldovita), Jnepenisul cu Pinus Cembra - Calimani (zona Vatra Dornei), Padurea Crujana (Patrauti), Padurea Rososa (zona Moldovita), Padurea Voivodeasa (zona Sucevita), zona Padurea Zamostea - Lunca (zona zamostea).

In padurile din zona Bucovinei (pe raza judetului Suceava) sunt 71 de fonduri cinegetice. In cursul anului 2018, in urma evaluarii efectivelor de vanat, la cervide (cerbi, caprioare) au rezultat peste 4.300 de exemplare, la capriori 6.485 de exemplare, precum si 3.840 de mistreti. Cea mai mare populatie de animale salbatice este cea de iepuri – 28.175 de exemplare. Tot in padurile Bucovinei se gasesc in libertate animale precum ursul, lupul, cocoşul de munte sau rasul.

4. Muzee ale Oualor Incondeiate
In cazul in care sunteti curiosi sa aflati: in Bucovina exista nu unul, ci trei Muzee ala Oualor Incondeiate: unul in comuna Vama, altul in Moldovita si altul in satul Ciocanesti. Muzeul Oului de la Vama detine o colectie impresionanta de 7000 de oua (cu o vechime de pana la 100 de ani) din 82 de tari ale lumii, inclusiv din Romania. Pe langa ouale obisnuite, exista si oua din ceramica, sticla, lemn, piatra sau portelan. Acestea sunt pictate, respectand diferite tematici: exista oua cu motive religioase, florale, cu aplicatii etc. Muzeul Oualor "Lucia Condrea" din Moldovita cuprinde peste 11000 de exponate, fiind considerat Cel mai mare muzeu cu oua decorate din lume.

5. Asezari pitoresti
Pastratoare a traditiilor de sute de ani, Bucovina are sate reprezentative, adevarate "muzee in aer liber". Iata cateva sate si orase traditionale bucovinene, care par a spune povesti autentice despre istoria si cultura locurilor:
- Satul Ciocanesti: La Ciocanesti veti gasi un element ce nu apare in nici o alta parte a tarii: peretii caselor sunt decorati cu motive traditionale inspirate din modelele broderiilor de pe costumele populare. Aici puteti ajunge mergand pe DN17 Suceava - Ciocanesti. Satul se afla la peste 100 km de Suceava, la 26 km de Vatra Dornei si 35 Km de Campulung Moldovenesc.
- Satul Marginea: Este unic in Europa, fiind renumit datorita faptului ca aici se realizeaza vase din ceramica neagra, denumita si "Ceramica de Marginea". Acest tip de olarit exista aici de sute de ani. In zona se ajunge pe DN 17 A Suceava - Marginea. Satul se afla la 8 km de Radauti si 48 km de Suceava.
- Vatra Dornei: Orasul Vatra Dornei isi merita cu prisosinta denumirea de "Perla Bucovinei", fiind recunoscuta pentru frumusetea sa, dar si a zonei inconjuratoare. Statiunea este renumita si pentru traseele turistice, partiile de ski, dar si pentru potentialul balnear, avand izvoare termale, mofete de saruri, sau namolul de turba din zona Poiana Stampei. Notabil este si faptul ca, Vatra Dornei este una dintre localitatile cu cel mai pur aer din Romania.

6. Ceramica de Marginea
Ceramica de Marginea este un tip de ceramica intalnit in tara noastra doar in zona Bucovinei, pe raza comunei Marginea (judetul Suceava). Se caracterizeaza atat prin culoarea neagra, care se obtine dupa ardere, ca urmare a utilizarii unei tehnologii preistorice, cat si prin ornamentele realizate printr-o tehnica specifica si care pastreaza forme traditionale. Ceramica de culoare neagra este marturie a originii dacice. Tehnologia de productie prin care se obtine Ceramica de Marginea apartine culturii Horodistea - Floresti (perioada cea mai infloritoare a ceramicii negre geto-dacice). Activitatea de olarit din zona a cunoscut o dezvoltare puternica in secolele XII-XV. In Marginea inceputul olaritului este stabilit de catre istorici in jurul anului 1500. Inainte ca regimul comunist sa fie instaurat in Romania,
in Marginea existau în jur de 60 de ateliere de olari. Si formele vaselor sunt de asemenea stravechi, in Ceramica Neagra de Marginea fiind realizate: oale mari, strachini, ulcele și ulcioare, platouri, obiecte de decor. Ceramica neagra de Marginea reprezinta o marca binecunoscuta in intreaga lume, alte centre de ceramica neagra aflandu-se in America de Sud si in statul Mexic.

Sursa Foto: Nicu Farcas - Wikipedia


83

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Mikulas, Vanoce, Silvestr - Praga
Sarbatorile de Craciun, Mikulas, Vanoce, Silvestr sunt prilej de petrecere pentru locuitorii Cehiei...
Spania  |  Belgia  |  Austria  |  Cehia  |  Franta  |  Germania  | 
Stiai ca?
Rusia a fost numita si "Maica Rusie".... Pictorul roman care a excelat in prezentarea florilor este Stefan Luchian (1868 - 1916). A fost supranumit "poetul plastic al florilor", fiind considerat de criticii de arta ca un continu...
Dictionar turistic
Excursie - Calatorie de o singura zi unde se viziteaza diferite atractii turistice, fara a petrece noaptea la un hotel sau pensiune.
7 recomandari