Drumetiile la munte - o placere care uneste milioane de oameni de pe intreaga planeta. Muntele parca iti reincarca bateriile, spun ei, si inclinam sa le dam dreptate, pentru ca aerul proaspat mirosul de cetina, florile de camp si trilurile pasarilor sunt tot atatea miracole pentru omul modern. Cum facem, insa, ca drumetiile sa ramana lipsite de incidente neplacute?
1. Evalueaza-ti fortele
Daca gafai din greu cand urci pana la etajul 1 cu sacosele cu cumparaturi, probabil ca traseele de drumetie pe care ar trebui sa le alegi sunt cele usoare, cu diferenta relativ mica de nivel. Daca tocmai ai trecut printr-o serie de investigatii imagistice la nivelul genunchiului ca sa afli de ce te doare si urmezi un curs de fizioterapie, probabil ca ar fi bine sa consulti specialistul despre oportunitatea unei asemenea iesiri. Daca iesirea are loc intr-un grup, intelept ar fi sa evaluati abilitatile si rezistenta la efort ale celui mai fragil dintre voi si sa va adaptati la acestea.
2. Echipeaza-te corespunzator
Din pacate, in epoca in care magazinele cu produse sportive la preturi accesibile au impanzit intreaga tara, Salvamontul inca ofera rapoarte despre grupuri de turisti neechipati sau echipati necorespunzator, care au pornit pe diverse trasee montane in slapi, sandale sau adidasi.
Una dintre conditiile obligatorii pentru drumetiile la munte sunt bocancii sau incaltamintea de trekking. Tricoul tehnic, jacheta tehnica, haina de ploaie special conceputa pentru trekking sunt alte cateva accesorii vestimentare care nu ar trebui sa lipseasca din bagajul unui drumet constiincios si responsabil.
Vremea este foarte schimbatoare la munte, prin urmare rucsacul de drumetie trebuie sa contina alternative care sa te fereasca de hipotermie, chiar daca pe traseu va prinde o ploaie cu gheata.
3. Informeaza-te in legatura cu traseul
O drumetie reusita presupune un nivel minim de informare in legatura cu traseul ales: durata acestuia, diferenta de nivel, eventualele dificultati si provocari intalnite pe drum, elemente care te pot intarzia. Întotdeauna, timpul petrecut pe traseu trebuie dublat - pentru ca de cele mai multe ori vei reveni la locul din care ati plecat - si e bine sa mai adaugi la acesta o marja de eroare de 1 - 2 ore pentru diverse popasuri neprevazute, mai ales atunci cand grupul este unul neomogen, sau exista si copii in el.
Evita sa te prinda noaptea pe munte - vizibilitatea este mult redusa, chiar daca esti echipat cu lumina, iar panica creste semnificativ si determina luarea de decizii neinspirate. Iar de aici pana la un accident nu mai e decat un pas.
4. Foloseste bete de trekking
Da, stiu, cand erai copil, foloseati cate un bat adunat de prin padure. Oricum ai da-o, tot betele de trekking sunt mai bune: au o alta aderenta si se infig bine in pamant, sunt mai usoare si mai confortabile, nu lasa aschii si sunt reglabile pe lungime astfel incat sa se adapteze perfect inaltimii drumetului.
Utilizarea betelor de trekking scade semnificativ riscul alunecarilor si cazaturilor, al intinderilor musculare, entorselor si fracturilor. Asa ca nu le uita acasa!
5. Protejeaza-te impotriva animalelor mari si mici
Nu e foarte clar daca o intalnire neprevazuta cu ursul are efecte mai neplacute decat o intalnire cu o capusa, dar daca le poti evita pe amandoua, cu atat mai bine.
Repelentele impotriva insectelor iti fac ziua mai placuta, caci tin la distanta tot felul de zburatoare agasante - unele dintre ele transmitatoare de diverse boli.
Daca drumetia se desfasoara intr-o zona in care se stie ca exista ursi, e de preferat ca grupul sa se deplaseze zgomotos, sa vorbiti suficient de tare intre voi si sa nu va abateti de la traseu. Majoritatea ursilor prefera sa pastreze distanta, daca sunt avertizati din timp de prezenta omului in zona.
Daca va intalniti cu Mos Martin pe neasteptate, eventual la zmeuris, e de dorit sa va retrageti incet, fara sa fugiti si fara sa il priviti direct - gest care este considerat o provocare de multe dintre speciile de animale. Chiar si asa, un spray cu piper nu strica, daca il ai la indemana.
Pentru a avertiza animalele in legatura cu prezenta voastra in zona, fluierele pot fi de asemenea utile. De altfel, fluierul nu ar trebui sa lipseasca din bagajul unui drumet, fiind un excelent mijloc de localizare si de a cere ajutor in cazul unei urgente.
Cu pregatirile adecvate, drumetia pe munte este o aventura sigura care te imbogateste sufleteste. Dar daca pornesti la drum nepregatit, se poate transforma rapid, printr-o succesiune de ghinioane, intr-un cosmar.
Sursa foto: www.pexels.com
Last minute
Early Booking
Sejur
Cazare
Circuite
Croaziere
Agentii de turism
Bilete avion
Excursii de o zi