Cand si cum se face autostopul - argumente PRO ai CONTRA pentru calatorii de ocazie

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cand si cum se face autostopul - argumente PRO ai CONTRA pentru calatorii de ocazie


Unii il considera “sport extrem”, bazat pe hazard si noroc. Altii cred ca autostopul este un mod prin care te poti deplasa rapid din pucntul A in punctul B, cu bani putini si in compania unor oameni de la care ai multe lucruri interesante de aflat.

Este autostopul o modalitate sigura de transport sau pericolele pandesc la orice curba, din momentul in care te-ai urcat in masina unui strain? Mai bine te lasam pe tine sa te decizi asupra acestui lucru, prezentandu-ti mai jos care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale unei astfel de calatorii cu masina.

Care sunt avantajele autostopului?
1. Cea mai convenabila modalitate de deplasare
Chiar daca popularitatea autostopului scade de la an la an, inca mai sunt oameni dispusi sa astepte (chiar si ore bune) la marginea drumului, fiind unul dintre cele mai ieftine moduri prin care te poti deplasa pe distante rutiere mici si medii.

In multe tari din Vest, regulile nescrise ale societatii spun ca soferii nu cer bani celor care vor sa mearga dintr-un oras in altul. Se pleaca de la premisa ca nu isi permit un bilet de tren sau de autobuz. In Romania, “cursa cu ocazia” costa.

SFAT: Deci, daca vrei sa mergi din punctul A in punctul B cu masina unui necunoscut, vorbeste inainte de a te urca in masina despre contravaloarea cursei, nu la final.
2. Cunosti oameni si povesti noi de viata

Aventurierii prefera cursele cu autostopul, pentru ca experienta si intuitia ii indreapta catre oameni noi, de la care pot afla sau invata lucruri nestiute. Poti da la fel de bine peste un sofer fara prea multe lucruri interesante de spus, insa nu putine sunt cazurile in care un simplu drum de cateva ore, in masina unui necunoscut, poate fi cea mai tare experienta din acea saptamana.

SFAT: Nu forta nota in cazul in care cel care conduce vrea sa fie atent la drum, sau pur si simplu nu vrea sa iti asculte povestile. Ai netul mereu in buzunar, deci daca discutia incepe mai greu sau se lasa asteptata, nu fii prea insistent in intrebari sau pareri fara sens.

3. Pleci la drum atunci cand vrei
Ne depinzi de Mersul Trenurilor pentru a calatori pe distante mici sau medii. Este un lucru benefic pentru calatorii de ocazie care nu pun mare pret pe organizare si planificare. Insa asta nu inseamna ca la orice ora din zi sau din noapte, masinile vor face coada a te duce acolo unde vrei. Ziua ai mai multe sanse sa fii luat la autostop decat noaptea.

SFAT: Daca timpul este de partea ta, nu astepta seara pentru a pleca. Autostopul este totusi o activitate pusa sub semnul incertitudinii, deci pot trece ore bune pana cand cineva va opri.

Care sunt dezavantajele autostopului?
1. Siguranta autostopistilor este pusa sub semnul intrebarii

Te urci intr-o masina cu “lamai” de incepator lipite pe geamuri?
Este sigura o calatorie cu un sofer strain, in conditii meteorologice nefavorabile?
Cine iti garanteaza ca soferul este suficient de odihnit pentru drum?
Ce se intampla in cazul in care cel de la volan devine agresiv?


SFAT: Gandeste-te bine la toate aceste intrebari de mai sus, pentru ca siguranta ta este mai importanta decat o suma de bani pe care o poti economisi, ca alternativa la un drum cu trenul sau cu autocarul.

2. Anumite distante trebuie facute pe bucati
Cu cat destinatia la care vrei sa ajungi este mai departe de locul plecarii, cu atat sunt sanse mai mari ca tu sa faci tot acest drum pe bucati. Daca ai de mers 15 kilometri pana in cea mai apropiata localitate de orasul tau, sansele sunt de partea ta, mai ales daca drumul de legatura este o artera intens circulata. Insa in cazul in care ai de parcurs o distanta mai mare de 100 de kilometri, cantareste bine ideea cu autostopul!

SFAT: Iti recomandam sa alegi varianta autostopului doar in cazul in ai de parcurs distante mici, de pana in 50 - 100 de kilometri. Pentru distante mai mari, gandeste-te ca nu poti controla absolut deloc variabile precum: numarul de masini schimbate sau timpul efectiv pe care il irosesti pana la destinatie.

3. Oprirea unei masini este o loterie
Si mai ales in cazul in care timpul te preseaza. Daca vrei sa prinzi un avion la timp, in niciun caz nu poti merge pe varianta autostopului. Este o loterie cu care pur si simplu nu vrei sa te legi la cap, mai ales cand poti beneficia de un transport la aeroport avantajos, cu o simpla programare online.

SFAT: Ne te baza pe autostop, mai ales ales atunci cand trebuie sa ajungi la timp intr-un anumit loc, exact ca in exemplul cu transferul la aeroport. Netul este pline optiuni pe care trebuie sa le iei in considerare, mai costisitoare decat metoda “Ia-ma nene!”, insa mult mai sigure ca timp, siguranta si dinamica.

Sursa foto: https://pixabay.com/en/hitchhiker-thumb-hoodie-backpack-691581/


291

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festival de Otono (Festivalul anual de toamna de la Madrid)
In octombrie, timp de o luna intreaga, Madridul gazduieste Festivalul de Otono (Festivalul anual de ..
Stiai ca?
Cele mai inalte animale din lume sunt girafele. Ele pot atinge 6 metri inaltime.... Norvegia este cunoscuta si sub denumirea de "Tara fiordurilor" sau "Tara soarelui de la miezul noptii"....
Dictionar turistic
Bungalow - Un tip de camera oferita de anumite hoteluri de lux. Bungalow-ul este pozitionat intr-o zona mai deosebita, intima, deasupra marii sau intr-o zona cu multa verdeata; ofera privelisti deosebite, are veranda si camere elegante.
7 recomandari