Cum te pregatesti pentru concediu ca sa ai o vacanta linistita

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Cum te pregatesti pentru concediu ca sa ai o vacanta linistita


Oricat de entuziast am fi la gandul ca pleci in vacanta, pregatirile pot fi stresante, mai ales daca le faci pe ultima suta de metri. Ca sa fii sigur ca nu pleci la drum fara lucruri esentiale pentru reusita concediului, cum ar fi actele ori banii, si ca sa eviti surprizele neplacute odata ajuns la destinatie, este bine sa iti iei unele masuri de precautie.

De la modul in care iti organizezi bugetul, pana la rezervarile pe care le faci pentru cazare si pentru vizitarea obiectivelor turistice, un plan bine pus la punct si din timp te poate salva de situatii dificile. In cele ce urmeaza, iti propunem un mic ghid in acest sens.

Pregateste-ti bagajul cu cateva zile inainte

Cand vine vorba de bagaj, este bine sa iti faci o lista cu ce ai de luat cu tine, ca sa nu uiti ceva important acasa, cum ar fi periuta de dinti electrica ce iti asigura dantura mai curata, intr-un timp mult mai rapid decat periajul manual. O poti lua cu tine in tocul de calatorie pentru un transport mai usor. Apoi, din valiza nu ar trebui sa-ti lipseasca trusa medicala, cu antipiretice, analgezice, plasturi sau medicamente pentru problemele gastrointestinale.

Este recomandat sa urmaresti prognoza meteo, ca sa stii cam ce tinute sa alegi si sa ai intotdeauna o pereche de adidasi, pantofi si pantaloni in plus, ca sa ai de schimb pentru orice eventualitate. Desigur, te gandesti ca gasesti si la fata locului daca este cazul, dar de ce sa cheltui in plus si sa alergi prin magazine atunci cand ai o urgenta, cand poti sa te asiguri de acasa?

Verifica-ti actele si rezervarile

Un lucru foarte important inainte de a pleca la drum este sa-ti mai verifici o data actele (sa fie valabile, nedeteriorate) si rezervarile. Da un telefon la hotel, pensiune sau la persoana care te va gazdui, ca sa te asiguri ca totul este in regula in ceea ce priveste cazarea. Verifica datele si orele de pe rezervarile facute pentru zboruri sau curse de legatura si organizeaza-te in asa fel incat sa ajungi din timp la aeroport sau la locul de intalnire pentru a lua autocarul.

In ceea ce priveste intrarile la obiectivele turistice, tine cont daca ai anumite ore in care poti sa faci tururi cu ghid sau daca ai rezervat un bilet cu „skip the line” si nu trebuie sa stai la coada. Toate aceste lucruri te ajuta sa folosesti eficient timpul pe care il ai la dispozitie si sa nu ratezi experiente la care ai visat mult timp.

Asigura-te ca ai organizat un buget eficient

O regula de aur atunci cand te pregatesti pentru concediu este sa-ti construiesti un buget care sa-ti permita sa faci lucrurile pe care ti le-ai dorit, fara sa ramai fara bani la jumatatea vacantei sau sa faci cheltuieli mult mai mari decat ai estimat. Pentru aceasta insa ar fi indicat sa tii cont de anumite aspecte cum ar fi sa faci rezervarile la cazare, avion si la obiectivele turistice din timp. Poti prinde promotii cu preturi accesibile, asa ca nu cheltui toti banii odata, ci in functie de momentul la care faci bookingul. In acest fel te asiguri ca nu vei sta la cozi si nu vei plati sume in plus pentru anumite servicii.

Apoi, este important sa te documentezi despre costurile privind transportul in comun, transferul de la aeroport la hotel, in cazul in care calatoresti cu avionul, sa vezi ce preturi se practica la restaurante, terase sau cat te-ar costa mancarea stradala. Toate aceste lucruri te ajuta sa faci estimari realiste ale bugetului. Retine, insa, ca intotdeauna paza buna trece primejdia rea, asa ca nu pleca la drum fara sa ai o rezerva de bani pentru situatii de urgenta.

Lasa-ti casa in conditii de siguranta

Ca sa fii sigur ca atunci cand te intorci acasa vei gasi locuinta asa cum ai lasat-o, vorbeste cu un vecin de incredere sa o supravegheze in perioada in care esti plecat. E suficient sa se uite din cand in cand la incuietoare, sa stranga pliantele cu anunturi publicitare si sa-ti ridice corespondenta din cutia de scrisori.

In plus, nu pleca la drum fara sa lasi o dublura a cheii de la intrare unui vecin sau unei rude care poate interveni intr-o situatie de urgenta, cum ar fi o teava sparta. In acest sens, ai grija sa inchizi alimentarea cu apa si cu gaz, iar daca ai centrala termica, inchide-o. Nu conteaza ca esti plecat doar cateva zile, din motive de siguranta, este recomandat sa procedezi asa.

Asigura-te ca dupa concediu mai ai cateva zile de vacanta

Poate suna ciudat ca dupa o vacanta sa mai ai cateva zile de concediu, dar studiile psihologice au demonstrat ca este o necesitate, nu un moft. Imagineaza-ti ca te duci sa vezi un spectacol si la sfarsit deja simti ca in mintea ta se produce un contrast puternic intre placerea a ceea ce „a fost” si senzatia mai putin placuta a ceea ce „este”.

Prin urmare, inainte de a te intoarce la serviciu sau la activitatile de rutina, ai nevoie de o scurta perioada de tranzitie, de trei-patru zile. Acest lucru e valabil mai ales atunci cand vacanta a fost o experienta de neuitat, in locuri in care nu ai mai fost si ai descoperit culturi, oameni si povesti care te-au impresionat. Asigura-te inainte de a pleca in concediu ca dupa ce te intorci mai ai cateva zile libere.

Atunci cand pleci in vacanta este bine sa o planifici din timp, astfel incat sa eviti situatiile neplacute odata ce ai ajuns la destinatie. Pregatirile pentru concediu nu se rezuma doar la a face bagajul, la a te asigura ca actele sunt in regula si ai un buget suficient pentru a face ceea ce iti doresti, ci presupun si o organizare a zilelor care vin dupa ce vacanta s-a incheiat.

Sursa foto: Shutterstock


538

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Roma vazuta cu gust
Evenimentul "Roma vazuta cu gust" reprezinta o initiativa speciala a Primariei, care pe tot parcursu..
Spania  |  Belgia  |  Austria  |  Grecia  |  Cehia  |  Italia  | 
Stiai ca?
In Indonezia se gasesc cele mai multe specii de mamifere din lume, dar si cele mai multe specii de mamifere pe cale de disparitie?... Indonezia este cea mai mare tara arhipelag din lume, detinand 17.508 de insule (6.000 dintre insule sunt nelocuite). Este denumita si "Salba de smaralde a Ecuatorului". ...
Dictionar turistic
Turism uval (viticol) - Forma de turism specializata pe vizitarea zonelor viticole, excursii la crame, degustari de vin, etc.
7 recomandari