TurisMALL
powered by

Taj Mahal, dragostea unui imparat


AGRA

In lume sunt multe cladiri si constructii pe care trebuie sa le vedem macar o data in viata, dar putine impresioneaza in atat de multe feluri cum o face Taj Mahal-ul. Este o minune a arhitecturii, a simetriei si a detaliilor, un simbol al pasiunii si dragostei care sfideaza trecerea timpului si probabil cel mai frumos lucru facut de om.

Marele poet din Bengal, Rabindranath Tagore, spunea despre Taj Mahal ca este „o lacrima pe obrazul eternitatii”, Rudyard Kipling afirma ca este „intruchiparea tuturor lucrurilor pure”, in timp ce creatorul sau, imparatul Shah Jahan, spune ca „face Soarele si Luna sa verse lacrimi din ochii lor”.

Taj Mahal a fost construit de imparatul Shah Jahan in memoria sotiei sale, Mumtaz Mahal, care a murit la nasterea celui de-al 14-lea copil, in 1631. Se spune ca imparatul a fost atat de devastat, incat parul i-a albit peste noapte si, disperat de moartea ei, a infiintat un consiliu al celor mai buni arhitecti care sa construiasca mausoleul.

Inainte sa moara, Mumtaz i-a cerut sotului ei să-i construiască un mormant, dar el a construit Paradisul asa cum este descris in Coran: o gradina luxurianta, impartita simetric de canale cu apa si inconjurata de un zid. Taj Mahalul devine astfel si un simbol al rasplatii care il asteapta pe credincios dupa moarte.

Pentru cladirea principala ar fi avut nevoie de opt ani, dar intregul complex a fost construit in 22 de ani si terminat in 1653. In total au lucrat la el 20.000 de oameni adusi din India si Asia Centrala. Au fost adusi specialisti inclusiv din Europa pentru a lucra marmura si pentru a face impresionantele decoratiuni cu pietre pretioase incrustate.

Toate acestea transforma mausoleul intr-o adevarata bijuterie care isi schimba culoarea de la o ora la alta si de la un anotimp la altul, astfel ca nu arata niciodata la fel. Daca in serile cu luna plina marmura si pietrele pretioase il fac sa straluceasca, la răsărit întreg ansamblul pare roz, iar seara alb-galbui. De fapt, se spune ca schimbarea culorilor simbolizeaza starea de spirit a femeilor.

In functie de aceste momente ale zilei trebuie stabilita si vizita la Taj Mahal. Unii prefera linistea diminetii, in timp ce altii vor sa il vada in lumina apusului. Este impresionant, insa, si in lumina de la pranz, cand marmura lui este mai alba decat orice altceva. Totusi, soarele amiezii e greu de suportat, iar picioarele goale sigur nu vor rezista pe marmura incandescenta. Dar in gradinile luxuriante poti sta ore intregi la umbra copacilor in care si-au facut cuiburi si papagalii.

Vei avea, totusi, ocazia sa admiri cea mai frumoasa cladire a lumii in mai multe momente ale zilei deoarece vei avea nevoie de cateva ore bune pentru a te plimba prin tot complexul. Trebuie sa vezi mausoleul din orice unghi al gradinii si reflectat in lungul bazin cu apa, ca sa nu mai spunem de toate detaliile, versetele din Coran si basoreliefurile care te vor face sa pierzi notiunea timpului. Daca soarele si caldura iti vor permite, cu siguranta vei ramane fascinat la baza mausoleului si te vei gandi ca l-ai vazut toata viata in poze, dar nu ti-ai imaginat niciodata ca este atat de mare.

Un alt loc in care poti merge sa admiri Taj Mahalul este malul raului Yamuna, in spatele complexului. Pe malul de nord sunt gunoaie si bivoli, ceea ce va face ca experienta sa fie unica, dar daca stai pe malul sudic la apus vei avea probabil cel mai linistit moment din intreaga excursie in India. Poti merge, de asemenea, pe acoperisul unui hotel, unde sunt amenajate cafenele si restaurante, sau la Agra Fort si sa il vezi asa cum l-a vazut imparatul Shah Jahan in ultimii ani de viata, cand era tinut prizonier aici.

Daca ajungi la Agra, trebuie sa te astepti la multa agitatie pana vei reusi sa intri in oaza de liniste. Haosul si saracia orasului indian ajung pana la zidurile de la Taj Mahal si toata lumea te va striga sa iti vanda ceva si sa iti ofere un pret bun.

Nici intrarea nu se face usor. Dupa ce vei plati un bilet de 750 de rupii – mai scump decat toate biletele platite la un loc in timpul calatorie in India – trebuie sa lasi intr-un dulapior toate obiectele pe care le ai la tine.

Nu ai voie sa intri decat cu sticla de apa, aparatul de fotografiat si banii din buzunar. Barbatii si femeile stau la cozi diferite pentru a fi perchezitionati, proces care poate dura foarte mult timp. E foarte posibil sa fii nervos cand vei reusi sa intri, dar vei uita totul in momentul in care vei trece in sfarsit pe sub poarta imensa de gresie rosie si vei vedea in fata ochilor imaginea pe care o stii dintotdeauna.


4111

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Paris Plage
Anual, timp de o luna (de la mijlocul lunii iulie pana la mijlocul lui august) Parisul devine statiu..
Austria  |  Italia  |  Ungaria  |  Malta  |  Cehia  |  Olanda  | 
Stiai ca?
Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China? Copilul lor s-a nascut in anul 1910.... Exista forme de viata sub platosa de gheata care acopera Antarctica. Cercetatorii au demonstrat ca sub calota, la o temperatura de 1,9 grade Celsius traieste un adevarat "popor" acvatic. Int...
Dictionar turistic
Early booking - Prin intermediul acestui program, turistii beneficiaza de o reducere de cel mult 30% daca platesc integral pachetul turistic. Ofertele sunt valabile pe o perioada determinata, cu cel putin 6 luni inainte de data plecarii.
7 recomandari