TurisMALL
powered by

Top 10 locuri de vizitat in Polonia


POLONIA

1. Palatul Wilanow, VarsoviaLocalizat in districtul Wilanow in capitala Poloniei, Palatul Wilanov este cunoscut ca si Versailles-ul polonez. Castelul a fost construit in secolul XVII in timpul domniei faimosului Jan Sobieski III si a fost reconstruit de cateva ori dupa aceea. Palatul Wilanow este un exemplu bun de arta baroca, dar este de asemenea o cladire cu traditionale ornamente poloneze. Palatul are o gradina uimitoare si un interior select care sunt la dispozitia publicului pentru pllimbari. Palatul Wilanow este un obiectiv ce nu trebuie ratat deoarece promoveaza spiritul polonez.

2. Palatul Culturii si Stiintei, VarsoviaPalatul Culturii si Stiintei este cu siguranta cea mai controversata cladire din Varsovia. Initial, zgarie-norul a fost un dar de la Stalin catre poporul polonez, o parte din el considerandu-l si in ziua de azi un simbol al influentei sovietice. Totusi, aceasta este cea mai inalta cladire din Polonia, iar terasa de la etajul 30 ofera o panorama superba asupra partii vechi a orasului Varsovia. Cladirea a fost construita in intregime de catre arhitecti si muncitori sovietici, dar care au incorporat si elemente traditionale poloneze. Astazi te poti bucura de diverse expozitii si activitati in Palatul Culturii si Stiintei.

3. Castelul Regal, VarsoviaMaretia Castelului Regal te invita sa vizitezi partea veche a Varsoviei. Fatada cladirii este construita din caramizi si fiecare colt al cladirii are un turn incorporat. Acesta dateaza din secolul XVI, dar a fost reconstruit in secolul XX dupa ce fusese distrus in al 2-lea Razboi Mondial. Astazi este parte a patrimoniului mondial UNESCO si este principala atractie a partii vechi a Varsoviei. Nu trebuie sa ratati apartamentele regale, casa Parlamentului, camerele dinastiei Jagiellon si colectia Lanckoronski. Explorati regalitatea Poloniei!

4. Eagles Nests Landscape ParkParcul Eagles Nests Landscape este localizat intre orasele: Cracovia, Wielun si Censtohova chiar in inima muntilor Jura. Aceasta zona este cunoscuta pentru numeroasele sale castele gotice, construite pe culmi muntoase inalte ceea ce a dat si numele de “Cuib de vultur”. Drumul de-a lungul Parcului este unul din cele mai populare, deoarece ofera o priveliste incredibila asupra naturii, dar si asupra castelelor din Evul Mediu. Castelele au fost construite pentru a proteja orasul Cracovia de invadatori, iar unele dintre ele nu sunt prea bine conservate. Daca esti in cautarea aventurii si a istoriei – acesta este locul perfect.

5. Castelul MalborkCastelul Marlbork este localizat de-a lungul raului Nogat si a fost construit in secolul XV. Ordinul Teutonic al Cruciatilor a pus bazele castelului, precum si ale orasului din apropiere. L-au denumit Marienburg in onoarea Fecioarei Maria care era ocrotitoarea lor. Castelul Marlbork este cel mai mare castel din lume, cu fatade gotice si zone inconjuratoare magnifice. Cladirea este fortificata de cateva ziduri defensive; castelul insusi este impartit in 3: partea de sus, de mijloc si de jos, care sunt separate de turnuri si santuri. Castelul are multe de oferit, de la cladirile sale din caramida pana la natura inconjuratoare.

6. Mina de sare WieliczkaMina de sare Wieliczka este localizata in apropierea orasului Cracovia si este o mina ce atrage prin numeroasele aventuri ce le poate oferi turistului. Aceasta a servit furnizarii de sare inca din secolul XIII. Copiii si-au facut un obicei din a sculpa si desena in mina, existand chiar si cateva capele cu altare, dar inainte de a ajunge la acestea vei fi inconjurat de numeroase statui din sare de marime naturala. Multe din creatiile clasice, precum Cina cea de Taina, de Leonardo DaVinci au fost cioplite in rocile de sare. Mina ofera aventura si o experienta de nedescris care nu poate fi ratata.

7. Manastirea Jasna Gora, CzestochowaManastirea Jasna Gora este probabil cel mai popular loc pentru pelerini din Polonia, deoarece aici se afla Madona Neagra. Icoana este considerata a fi miraculoasa deoarece legenda spune ca a fost pictata de catre Luca insusi. Desi stiinta a demonstrat contrariul, Madona Neagra este considerata un simbol al credintei si sperantei pentru polonezi. Papa Ioan Paul al 2-lea a donat betelia pe care a purtat-o in timpul incercarii asasinarii sale de la manastire, iar acum sta langa icoana. Exista in imprejurimi numeroase locuri ce pot fi vizitate.

8. Gradina Saski, VarsoviaGradina Saski este un loc minunat pentru plimbari incantatoare, admirand mintea umana si frumusetea naturii. Gradina este localizata in centrul Varsoviei si reprezinta un parc public inca din secolul XVIII. Gradina Saski a fost construita ca parte a Axei Saxone – un grup de gradini si castele ce ajung la raul Vistula. Gradina a fost o prima reflectie a stilului baroc, dar mai tarziu a fost reconstruita in stilul romantic al parcurilor englezesti. Gradina Saski are numeroase iazuri, banci, copaci si flori frumoase.

9. Piata Principala, CracoviaPiata principala este inima centrului vechi al Cracoviei. Se intinde pe mai mult de 40 000 mp ceea ce o face cea mai mare piata medievala din Europa. Construita in secolul XIII, piata a fost distrusa de cateva ori, dar a fost reconstruita, fiind un simbol al orasului. Astazi numerosi artisti de strada si muzicieni se manifesta aici; de asemenea evenimente diferite au loc aici zi si noapte. Piata este inconjurata de Turnul Primariei, Cloth Hall si biserica Sf. Wojciech – toate fiind obiective demne de a fi vizitate. Nu rata o excursie in timp chiar aici in centrul Cracoviei.

10. Primaria din GdanskPrimaria din Gdansk este o cladire superba localizata in centrul orasului. Cladirea a servit ca sediu al administratiei orasului inca de la constructia sa din secolul XIV. Apoi a fost si casa astronomului Johannes Hevelius. Nu ar trebui sa ratati si Red Hall care este bijuteria cladirii, construita atat in stil gotic cat si renascentist. Alte parti ce nu ar trebui ratate sunt Winter Hall si Fireplace Hall. In afara de Primarie ar trebui sa vizitati si Fantana lui Neptun – simbolul orasului Gdansk.

Sursa articol


16276

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Vara Romana
"Estate romana" sau "Vara Romana" se sarbatoreste inca din anii '70. Este un termen care defineste o..
Stiai ca?
Un oras din Romania imita chiar semnul hollywoodian: orasul Brasov. In anul 2004 pe Masivul Tampa, la poalele caruia se intinde orasul Brasov, au fost instalate faimoasele litere de inspiratie holl... Republica Dominicana poarta denumirea de "Mica Spanie"....
Dictionar turistic
Belvedere - Constructie, platforma sau terasa pozitionata pe un loc inalt de unde se poate admira o priveliste superba.
7 recomandari