TurisMALL
powered by

Stiai ca?

Capitala aflata la cea mai mare altitudine (intre 3.250 si 4.100 m) este La Paz, capitala administrativa a Boliviei.
Cel mai mare canion submarin este canionul Esperance, aflat in Australia de Vest (1800 m). Latimea sa este de 32 km.
Cel mai adanc canion terestru (cel mai adanc canion din lume) este Canionul Yarlung Tsangpo situat in Tibet, China (5045 m sau 5590 m).

Canionul Yarlung Tsangpo se intinde de la Muntele sacru Kailash pana la raul Brahmaputra, in nordul Indiei.

Canionul Yarlung Tsangpo are o lungime de 241 km, croindu-si drum prin estul Muntilor Himalaya, iar raul care strabate canionul este denumit si "Everestul raurilor".
Primul canal tunel navigabil din Europa si din lume este Tunelul Malpas, situat in comuna Nissan-lez-Ensérune, Franta.

Tunelul are 165 metri lungime, 6,7 metri latime și 8,2 metri inaltime.

Canalul a fost excavat in anul 1679 sub dealul Ensérune in Hérault, la comanda inginerului sef Pierre-Paul Riquet.
Cel mai mare canal - tunel (navigabil) din lume este Canalul tunel Rove (Franta), ce are aproximativ 7,2 km lungime si 22 m latime.

Canalul Rove a fost construit intre anii 1912-1927, fiind deschis in 1927. Acesta lega Marsilia de raul Rhone.

Tunelul a fost inchis in 1963, din cauza faptului ca o sectiune a sa s-a prabusit.
Canalul Sfantul Laurentiu reprezinta cel mai lung canal fluvio-maritim artificial. A fost numit astfel dupa raul Sfantul Laurentiu.

Canalul Sfantul Laurentiu permite navelor sa calatoreasca de la Oceanul Atlantic la Marile Lacuri, pana la Lacul Superior. Canalul are o lungime de 304 km intre Port Weller si Montreal.
Canalul Suez este caracterizat de doua superlative geografice: este cel mai lung canal maritim si canalul cu cel mai mare trafic naval.

Canalul Suez este situat in Egipt, la vest de Peninsula Sinai, intre orasele Port Said (Būr Sa''īd) la Marea Mediterana și Suez (al-Suways) la Marea Rosie. Are 163 km lungime si o latime de 300 m in cel mai îngust punct.

Canalul Suez permite trecerea in ambele directii a navelor intre Europa și Asia, fara a mai fi necesara inconjurarea Africii pe la vest. Inainte de deschiderea canalului in 1869, marfurile erau uneori transportate intre Marea Mediterana si Marea Rosie pe pamant.

Canalul nu detine ecluze, deoarece nu exista diferente de inaltimi. Permite trecerea navelor cu deplasament de pana la 150.000 de tone. In anul 1991, de exemplu, au fost inregistrate aproximativ 18.300 parcurgeri ale canalului, cu un tonaj total de 426 milioane de tone.
Marele Canal din China reprezinta cel mai vechi si cel mai mare canal artificial de navigatie din lume. Incepe de la Beijing, el trece prin Tianjin și provinciile Hebei, Shandong, Jiangsu si Zhejiang la orasul Hangzhou.

Marele Canal detine portiuni ce dateaza din secolul al V-lea i.Hr., insa alte diferite sectiuni dateaza si din in timpul dinastiei Sui (581-618 d.Hr.).

Marele Canal are o lungime de 1776 km si o inaltime maxima de 42 m, intalnita in munții din Shandong.

Cu ajutorul Marelui Canal, centrele urbane din China au inregistrat o crestere economica de-a lungul timpului (in toate perioadele de la dinastia Sui pana in prezent).
Canalul Panama reprezinta canalul cu cel mai mare sistem de ecluze. Canalul Panama face legatura intre Golful Panama din cadrul Oceanului Pacific cu Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic. Lungimea totala de la canalul de intrare in Pacific pana la ieșirea in Atlantic este de 76,9 km.

Sistemul de ecluze reprezinta cea mai impresionanta parte a canalului. Sectiunile ecluzelor detin o latime de 33,53 metri si o lungime utilizabila de 304,8 metri.

In cadrul ecluzei apa are o adancime variabila, cea mai mica adancime fiind de 12,55 metri in partea sudica a ecluzelor Pedro Miguel. Aceste dimensiuni determina dimensiunea maxima a navelor care pot tranzita canalul; aceasta marime este cunoscuta sub numele de Panamax.

Ecluzele din canal sunt perechi, fiind doua seturi paralele de ecluze in fiecare loc, ceea ce permite trecerea a doua nave in directii opuse simultan. Insa, navele mari nu pot traversa in siguranta pe la Taietura Gaillard. De aceea, in practica traficul naval se desfasoara alternativ, fiind utilizata fiecare "banda" a ecluzelor intr-o singura directie la un moment dat.

Chiar de la deschiderea canalului Panama, acesta a inregistrat un succes enorm, fiind in continuare un element indispensabil al navigatiei internationale. Anual Canalul Panama este traversat de 14 000 de nave, transportand peste 20378 milioane de tone de marfa.
Canalul Kiel este caracterizat de doua superlative geografice, fiind cel mai lat (104 m) si mai adanc (minim 13,7 m) canal din lume.

Canalul Kiel leaga Marea Nordului la Brunsbüttel cu Marea Baltică la Kiel. Se mai numeste Nord-Ostsee-Kanal (adica Canalul Marea Nordului – Marea Baltica), fiind denumit Kaiser-Wilhelm-Kanal pana in 1949.

Este situat in landul german Schleswig-Holstein si are 98,7 km lungime. Prin folosirea Canalului Kiel sunt economisiti aproximativ 460 km, in loc de a naviga în jurul peninsulei Iutlanda.

Canalul a fost construit intre 1887 si 1895, fiind largit în 1907-1914.

Este cea mai frecvent folosita cale navigabila din lume, peste 43.000 de vase traversandu-l in 2007, fara a lua în considerare ambarcatiunile mici (conform site-ului oficial al canalului Kiel).
Lacul de baraj Kariba reprezinta lacul artificial cu cel mai mare volum de apa din lume. Are o capacitate de stocare de 180 km³ si se extinde pe 280 km.

Barajul Kariba este un baraj hidroelectric din bazinul Fluviului Zambezi, intre Zambia si Zimbabwe. Este unul dintre cele mai mari baraje din lume, avand 128 m inaltime si 579 m lungime la coronament.

Barajul Kariba a fost construit intre 1955 si 1959 in prima etapa, fiind finalizat in 1977.

Se intinde pe o suprafata de 5400 km².
Cel mai inalt baraj din lume este Barajul Nurek pe raul Vakhsh, din Tadjikistan, la aproximativ 75 km est de capitala Dusanbe.

Acesta are 304 m inaltime si a fost construit de catre Uniunea Sovietica intre anii 1961 si 1980, fiind dat in folosinta in anul 1980.
Atolul cu cea mai mare suprafata de uscat este reprezentat de Insula Craciunului.

Acesta apartine de Australia si se afla in Oceanul Indian, la 2.360 km Nord-Vest de Perth in Australia de Vest și 500 km la Sud de Jakarta, Indonezia.

Suprafața totala de teren este de 135 km ², cu 138.9 km de coasta.

Are 19 kilometri lungime maxima si 14.5 km latime maxima.
Atolul Kwajalein reprezinta cel mai mare atol de corali, masurat prin aria de apa inchisa. Este parte a Republicii Insulelor Marshall

Are o suprafata de 16,4 km² si este format din 97 insule si insulite.

Cea mai mare insula a atolului este situata la sud si se numeste Insula Kwajalein. Insula este poreclită Kwaj de catre rezidentii de limba engleza din SUA.
Indonezia este cea mai mare tara arhipelag din lume, detinand 17.508 de insule (6.000 dintre insule sunt nelocuite). Este denumita si "Salba de smaralde a Ecuatorului".
Cea mai mare (puternica) anomalie magnetica din lume se afla in Regiunea Kursk (în rusa Курская область, Kurskaia oblast), o regiune din sud-vestul Rusiei, ce este marginita la vest de Ucraina.

Aceasta anomalie magnetica se datoreaza zacamintelor de minereu de fier care se afla in subsol. Bazinul in care exista minereul are 800 km lungime și 200-250 km latime.

Minereurile de fier se afla in general la adancimi cuprinse între 60 și 650 m.
Majoritatea recifelor de corali au intre 5000 si 10 000 de ani, insa cateva ar putea sa se fi dezvoltat chiar in urma cu 50 de milioane de ani.

Coralii se dezvolta optim la tropice, intre 30 grade latitudine nordica si 30 grade latitudine sudica, in acesta zona lumina soarelui fiind puternica tot timpul anului.

Conditiile prielnice dezvoltarii coralilor sunt: apele calde si putin adanci, cu temperaturi cuprinse intre 21 si 29 grade Celsius. Apele trebuie sa fie limpezi, curate, nepoluate, fara sedimente ce pot sufoca coralul sau pot bloca lumina soarelui. Coralii sunt intalniti in ape sarate, unde exista insa un raport constant al concentratiei de sare.

Majoritatea recifelor de corali se afla in apele calde ale Oceaniei.

Colonii de corali:
Indonezia - 51 020 km2
Australia - 48 960 km2
Filipine - 25 060 km2
Papua - Noua Guinee - 13 840 km2

Poluarea, furtunile, schimbarile de temperatura si salinitate ale apei pun in pericol coralii.
Marea Bariera de Corali se intinde pe 2300 km, de-a lungul coastei de nord-est a Australiei, de la varful Peninsulei Capului York pana la nord de Brisbane, in statul Queensland.

Cuprinde peste 3000 de sisteme recifale individuale ce adapostesc multe specii de pesti, moluste, pisici de mare, delfini, reptile. Reciful reprezinta habitatul unor specii pe cale de disparitie precum testoasa mare verde sau dugongul (vaca de mare). Tot aici se gasesc si scoici uriase, a caror varsta poate depasi 120 ani.

In anul 1981 UNESCO a declarat Marea Bariera de Corali sit al Patrimoniului Mondial.
Padurea tropicala umeda acopera 6% din suprafata terestra, dar adaposteste jumatate din speciile de plante si animale pe glob, multe dintre acestea nefiind inca identificate.

Padurile tropicale umede absorb dioxidul de carbon si elibereaza oxigen. Se estimeaza ca peste 40% din oxigenul produs pe pamant provine din aceste spații vegetale, care au fost despadurite la scara mare, acest ecosistem fiind redus rapid ca suprafata in toata lumea.

Padurile tropicale contin multe resurse valoroase precum: cacao, alune, condimente, specii rare de lemn de esenta tare si extracte din plante folosite la fabricarea medicamentelor.

Peste 25% din remediile medicale includ produse provenite din padurile tropicale umede.

Unele dintre cele mai valoroase esente de lemn precum mahonul, santalul, tekul sau lemnul de trandafir cresc in padurile tropicale umede.

Copacii din padurile tropicale umede pot atinge peste 60 m inaltime.

Majoritatea substantelor nutritive din padurile tropicale umede sunt stocate mai ales in vegetatie si mai putin in sol, care este foarte sarac.

Padurea tropicala umeda se caracterizeaza printr-un climat ecuatorial cu un grad ridicat de umiditate.

Media lunara de temperatura aici este cuprinsa intre 20 - 28 grade Celsius.

Mediile totale anuale de precipitatii variaza intre 1500 - 10 000 mm.

Padurea tropicala umeda se intalneste in America de Sud in Bazinul fluviului Amazon, in America Centrala, Antile, Africa (mari suprafețe în bazinul fluviului Congo, pe tarmul Guineei și al Mozambicului, cu mici extinderi in Insula Madagascar). In Asia este raspandita in India, pe tarmurile sudice ale Indochinei, Peninsula Malaca, Malaysia, insulele Sonde, Sumatera, Java, Kalimantan etc. Se intalneste pe suprafete mai reduse si in Noua Guinee și pe țarmurile nordice ale Australiei.

Padurea amazoniana, care acopera circa 7 000 000 km2, reprezinta cea mai extinsa padure tropicala, cu un procent de 20% din totalul padurilor tropicale de pe Glob. Este situata in general in Brazilia, fiind cunoscuta sub numele de "selva" sau"hylea".

Flora padurilor tropicale umede este bogata (peste 20.000 de specii se intalnesc in insulele malaieze și peste 40.000 in Amazonia).

In padurea tropicala umeda cresc numeroase specii de plante precum: palmieri, arborele de cauciuc (Hevea brasiliensis), specii ale genului Coffea, arborele de cacao (Theobroma cacao), mahonul, acaju, liane, orhidee, plante parazite (Rafflesia) etc.

Se estimeaza ca, in decada anilor 90 padurile tropicale umede s-au redus anual cu 58 000 km². Daca in trecut aproximativ14 % din suprafata Pamantului era acoperita de selva, in prezent avem doar 6%, iar in actualul ritm de despadurire se preconizeaza ca in 40 de ani dispare toata selva. Exista insa diferente in estimarea acestor date intre oamenii de stiinta. Unii cercetatori considera ca procesul de crestere rapida a vegetatiei poate schimba statistica. Multi cercetatori considera ca multe specii sunt condamnate la disparitie, fiind foarte posibil ca 50.000 de specii (inclusiv microorganisme) sa dispara, datorita reducerii sau eliminarii spatiului in care erau adaptate să traiasca.

Defrisarea padurilor tropicale umede contribuie la schimbarile climatice.

Aproape jumatate din defrisari s-au inregistrat in padurile tropicale umede in perioada 2000 - 2010.

Brazilia si Indonezia au inregistrat cea mai ridicata rata de pierdere neta a padurilor in anii '90, ritmul despaduririi reducandu-se ulterior. Desi aparent nesfarsita, padurea braziliana s-a micsorat ca urmare a interventiei umane, principalele cauza fiind: exploatarile forestiere, culturile agricole si cresterea animalelor, precum si mineritul.

Un studiu bazat pe analiza datelor furnizate de sateliții NASA susține că selva din Congo, cea de-a doua pădure tropicală ca mărime din lume, a fost puternic afectată de secetă începând din anul 2000. Conform cercetătorilor, menținerea condițiilor climatice pe termen lung ar putea altera compoziția și structura selvei din Congo, afectând biodiversitatea și capacitatea de a reține dioxidul de carbon.
Localitatea din Romania cu cele mai multe zile insorite din an este conform statisticilor, Campina.

Campina, al doilea municipiu din Prahova, are intre 160 - 180 de zile cu soare pe an si o durata de stralucire a soarelui de 2100 - 2200 de ore anual.

Savantul Henri Coanda a utilizat potentialul solar al orasului Campina pentru constructia primei case experimentale solare din Romania.


Pagina 2 din 33:   1 2 3 4 ...>   >>  Mergi la pagina:
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Untold Dubai
UNTOLD - Primul Mega Festival din Dubai este pregătit să transforme Expo City Dubai într-un spect..
Stiai ca?
Paianjenul Mancator de Pasari din America de Sud este cel mai mare paianjen de pe glob.... În ultima parte a vieţii, ucenicii lui Rafael au început să intervină tot mai mult în lucrările maestrului, care le cerea tot mai des să termine craţiile prin adăugarea detaliilor pentru car...
Dictionar turistic
Capacitate de cazare - Numarul de camere sau de locuri de cazare care pot fi oferite simultan de catre o unitate hoteliera.
7 recomandari