TurisMALL
powered by

Stiai ca?

Premiile Nobel se acorda numai in urmatoarele domenii: fizica, chimie, psihologie sau medicina, literatura si pace. Banca Nationala a Suediei (cea maiveche banca centrala din lume) a instituit, in memoria lui Alfred Nobel, un Premiu pentru Economie; acesta, desi nu este un premiu Nobel, este prezentat alaturi de celelalte premii Nobel. Pentru matematica nu exista un premiu Nobel, exista doar un echivalent al premiului Nobel, care se numeste Medalia Fields.
Premiile Nobel au fost create de savantul si omul de afaceri suedez Alfred Nobel –inventatorul dinamitei – care, in testamentul sau, a cerut ca veniturile imensei sale averi sa fie oferite in fiecare an “sub forma de premii, celor care in anul precedent au adus cele mai mari servicii umanitatii”.
Pestera cu cele mai reusite si renumite picturi rupestre este Altamira, situata in Spania, in apropierea granitei nordice, regiunea Castilia Veche.
Cea mai lunga pestera subacvatica (180km) este Ox Bel Ha Cave System, din Yucatan, Mexic.
Pestera cu cea mai inalta coloana (61,5 m) este Them Sao Hin din Thailanda.
Pestera cu cea mai inalta stalagmita (67,2 m) este Cueva San Martin Infierno, situata in Cuba.
Pestera cu cea mai lunga stalactita (o coloana calcaroasa lunga de 59,4 m) este Cueva de Nerja, situata in sudul Spaniei, in apropiere de orasul Malaga.
Cea mai voluminoasa incapere descoperita pana acum este Galeria Sarawak din Pestera Gua Nasib Bagus (Pestera norocului sau Pestera Lubang Nasib Bagus) din statul malaezian Sarawak. Galeria Sarawak are 700 m lungime, 70 m inaltime, 400 m latime si se afla pe Insula Borneo, in cadrul Parcului National Gunung Mulu.
Cea mai adanca pestera din lume (masurata de la intrarea ei cea mai inalta pana la punctul sau cel mai adanc) este Pestera Voronya (sau Pestera Krubera) din Georgia (2191 m). Aceasta este si prima pestera din lume explorata la o adancime mai mare de 2 km.
Cel mai mare complex speologic din lume (i.e. cu cea mai mare lungime totala a galeriilor) este Mammoth Cave System(591 km), un mare complex subteran, situat in partea de est a SUA (in statul Kentucky).
Primul institut speologic din lume a fost infiintat de marele explorator roman Emil Racovita. Emil Racovita este totodata si “parintele biospeologiei“, alaturi de René Jeannel.
Romania reprezinta una dintre primele tari din lume in ceea ce priveste numarul si diversitatea pesterilor. Pana in prezent se stie de existenta unui numar de peste 12.000 de pesteri in tara.
Stiai ca in Romania speranta de viata la nastere este de 72.5 ani (69 ani pentru barbati si 76 ani pentru femei)?
In Suedia traiesc cele mai multe persoane cu varsta mai mare de 80 ani?
La polul opus, Turcia are cea mai tanara populatie, urmata apoi de Romania.
Furnica poate ridica de 50 ori greutatea ei, poate sa impinga de 30 ori greutatea ei si intotdeauna cade pe partea dreapta cand e intoxicata.
Cel mai puternic muschi din corp e....limba...!
Oamenii si delfinii sunt singurele fiinte care fac sex de placere.
Pestera Krubera Voronia din Georgia este cea mai adanca pestera din lume. Ea are o adancime de circa 2.100 m.
Cel mai mare oras situat pe ecuator este Quito din Ecuador.
Cel mai sudic vulcan activ de pe Terra este Erebus din Antarctica.


Pagina 3 din 16:   1 2 3 4 ...>   >>  Mergi la pagina:
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul de Vara de la Paris (Quartier d'Eté Festival)
Anual, de la mijlocul lunii iulie pana la inceputul lunii august se desfasoara Paris Quartier d'Eté..
Grecia  |  Italia  |  Franta  |  Romania  |  Germania  |  Belgia  | 
Stiai ca?
Cel mai mare crustaceu din lume este Crabul Paianjen Urias din Japonia. La cel mai mare exemplar prins, distanta dintre clesti (de la un varf la celalalt) masura 3,7 metri.... Omul doarme aproximativ 1/3 din viata. Durata normala de somn la adolescenti este de 8-10 ore, in timp ce un nou-nascut are nevoie de 16 ore de somn pe zi....
Dictionar turistic
Cursa in gol - Avion sau alt vehicul care calatoreste fara pasageri sau marfa; angajat al unei companiei aviatice, maritime care calatoreste gratis.
7 recomandari