TurisMALL
powered by

Stiai ca?

Prima pizzerie din lume a fost deschisa in anul 1830 la Napoli si functioneaza si in prezent sub denumirea de "Antica Pizzeria Port Alba".
Cuvantul "mafia" provine din Insula Sicilia, iar in prezent acest termen defineste crima organizata.
Un italian consuma in medie circa 25 kg de paste pe an.
Elvetia mai este denumita si "Tara Cantoanelor". Cele 26 de cantoane si semicantoane elvetiene reprezinta statele Confederatiei Elvetiene.

Fiecare canton detine propria sa constitutie, legislatura, guvern și propriile sale curti.

Există 23 de cantoane, trei dintre ele (Basel, Appenzell și Unterwald) fiind compuse din cate doua semicantoane. Acest lucru este din cauza faptului ca cele doua comunitati au fost separate in istorie (Unterwald) sau din cauza razboaielor religioase (Basel și Appenzell). Alte cantoane foarte cunoscute sunt: Zurich, Berna sau Lucerna.
Finlanda mai este denumita, datorita numarului mare de lacuri si "Tara celor o mie de lacuri".
Orasul italian Napoli este situat in Europa la aceeasi latitudine cu orasul New York in America de Nord. Napoli este celebru pentru pozitia sa (in vecinatatea Vezuviului), pentru clima sa placuta (New York-ul de exemplu are un climat umed continental, acesta fiind datorat curentilor de aer rece ce vin din centrul Americii de Nord), pentru firea vesela a locuitorilor sai, pentru pizza napoletana, dar si pentru cantonetele napoletane celebre.
Continentul nord-american este impartit in trei state mari: Statele Unite ale Americii - in centru, Canada - la nord si Mexic - la sud.
Dunarea reprezinta al doilea fluviu ca lungime din Europa, dupa Volga, acesta curgand pe o distanta de circa 2.858 km.

Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra (Germania), de sub varful Kandel (1241m), sub forma a doua rauri denumite Brigach si Breg. Acestea se unesc in orasul Donaueschingen (altitudine: 678 m), la cca 1 km est de castelul Fürstenberg. Denumirea germana a fluviului este Donau.

Sensul de curgere al Dunarii este catre sud-est. La varsarea fluviului in Marea Neagra, acesta si-a creat o delta, Delta Dunarii.

Dunarea are un important drum fluvial international, fluviul curgand prin 10 tari (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) si avand afluenti din alte sapte tari. El traverseaza patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.

Suprafata bazinului de colectare al Dunarii este de peste 800.000 km2, ceea ce reprezinta 8% din teritoriul Europei. In aceasta zona traiesc 10% dintre europeni.

Bazinul dunarean dispune de o retea hidrografica alcatuita din aproximativ 120 rauri importante. Cel mai lung este reprezentat de raul Tisa (965 km), afluentul cu debitul cel mai mare este raul Sava, iar afluentul cu cel mai mare bazin hidrografic este tot Tisa. Exista doi afluenti importanti ai Dunarii cu acelasi nume: raul Morava din Slovacia si raul Morava din Serbia.
Cele 7 coline ale Romei antice se numeau: Palatin, Capitoliu, Quirinal, Caelius, Aventin, Viminal si Esquilin.
In trecut statele arabe erau denumite califate. Cele mai importante califate au fost la: Bagdad, Cairo si Cordoba.
Capitala Danemarcei, orasul Copenhaga, este renumit pentru frumusetea pozitiei sale, fiind supranumit si "Parisul nordului". Acesta este situat pe Insula Seelanda sau Sjaelland, iar zona sa metropolitana are o populatie de circa 1.800.000 locuitori (in zona urbana fiind peste 1.153.000 locuitori). Elementul chimic Hafniu (Hf), cu greutatea atomica 178,6 si numarul atomic 72, un metal solid, descoperit in 1922 de savantii G.V. Hevesy si D. Coster, a fost numit astfel dupa vechiul nume latinesc al orasului Copenhaga, Hafniae.
Renumitul comerciant si explorator venetian Marco Polo (1254 - 1324) este primul european care a descris China in perioada Evului Mediu. El a ajuns in aceasta tara in anul 1275, ramanand mai multi ani in slujba hanului Hubilai. In aceasta perioada el a desfasurat mai multe calatorii in aproape toate regiunile Chinei, dar si in Birmania. Relatarea calatoriei sale a fost considerata cea mai importanta sursa documentara medievala asupra Asiei de est, de sud si centrale.
Prima legatura maritima intre Europa si America a fost infiintata in anul 1840 de sir Samuel Cunard (1787 - 1865). Societatea denumita "Cunard Steamship Company" asigura transportul de calatori si marfuri intre Liverpool din Marea Britanie si Halifax, Boston si Quebec din America de Nord.
Galileo Galilei, savant de geniu, cunoscut drept „parintele” astrologiei observaţionale sau a fizicii moderne, matematician, filozof, a ramas in istorie drept o persoana de importanta maxima in evolutia omenirii, prin teoriile emise, dar si prin o serie de inventii:
- A inventat un dispozitiv numit „termoscop”, predecesorul termometrului.
- A adus imbunatatiri semnificative telescopului, avand ca inspiratie putinele descrieri incerte facute de olandezul Hans Lippershey.
- A inventat si a imbunatatit compasul destinat uzului militar, dar si academic.
- A imbunatatit tehnica de constructie a busolelor.
- A scris un studiu cu privire la probabilitatea combinatiilor rezultate din aruncarea a trei zaruri, ce a servit de-a lungul timpului ca inspiratie pentru alti mari oameni de stiinta, dar si pentru pasionatii de jocuri de cazinou.
- A emis pentru prima data principiul de baza al relativitatii, conform caruia legile fizice sunt identice in cadrul oricarui sistem aflat in miscare cu o viteza constanta, intr-o linie dreapta, indiferent de viteza sau directie. Aceasta idee a fost preluata ulterior in unele teorii precum Legea miscarii lui Newton si Teoria relativitatii lui Einstein.
- A reluat ideea referitoare la heliocentrism a lui Nicolaus Copernic, pe care a sustinut-o (din lucrarea „De Revolutionibus Orbium Coelestium“ -„Despre miscarile de revolutie ale corpurilor ceresti“, 1543). Heliocentrismul este teoria conform caruia Soarele este centrul Sistemului Solar. In istorie, heliocentrismul s-a opus geocentrismului, teorie ce punea Pamantul in centrul Universului. Sustinerea de catre Galileo a copernicanismului a dus la controverse in epoca, o mare majoritate a filozofilor și astronomilor sustinand in continuare (cel putin declarativ) viziunea geocentrica. Aceasta teorie a contrazis si doctrina oficiala a Bisericii, cu care a intrat fara sa vrea in conflict, in pofida faptului ca era un om credincios. A ramas celebra pentru posteritate expresia ce ar fi fost rostita de Galileo Galilei "eppur si muove" (ortografiate uneori si "e pur si muove"), in sensul de "Si totuși se misca”, alternativ „Si totuși se invarte”.
- Cu ajutorul telescopului a studiat si planetele Venus, Neptun si Saturn, Luna si chiar si Calea Lactee. Contributiile sale la astronomia observationala includ confirmarea prin telescop a fazelor planetei Venus, descoperirea celor mai mari patru sateliti ai lui Jupiter (denumiti in cinstea sa, Sateliti Galileeni) si observarea si analiza petelor solare. A descoperit ca Luna nu era plata și nici nu avea suprafata neteda, ci ca este o sfera cu munti și cratere. Prin descoperirea conform careia Venus are mai multe faze, la fel ca Luna, a demonstrat astfel si ca aceasta planeta se roteste in jurul Soarelui. Si descoperirea faptului ca Jupiter are proprii lui sateliti, care se invart in jurul sau, nu al Pamantului, reprezinta inca o dovada ca Teoria Geocentrica - potrivit careia corpurile ceresti se invart in jurul planetei noastre - nu este corecta.
Galileo Galilei este primul invatat care a afirmat ca legile naturii sunt matematice. El scria in Il Saggiatore „Filosofia este scrisa in aceast mare carte, universul ... este scris in limba matematicii, iar personajele sunt triunghiuri, cercuri și alte figuri geometrice.
Prima persoana care a afirmat ca galaxia noastra este formata din stele a fost filozoful grec Democrit (460-370 i.Hr), insa cel care a observat discul galactic, dar si numeroase stele cu ajutorul telescopului in anul 1610, a fost Galileo Galilei (fizician, matematician, astronom și filosof italian, ce a trait intre 1564-1642).
Nu doar planetele si stelele, ci şi galaxiile se rotesc; Calea Lactee se deplasează cu o viteză de 270 km/s, o rotatie completa durand aproximativ 200 de milioane de ani; Sistemul Solar desfasoara o rotatie completa in jurul Centrului Galactic in circa 225 de milioane de ani, adica un An Galactic.
In Universul observabil, ce se intinde pe o distanta de 13,8 miliarde de ani-lumina, există, probabil, peste 170 de miliarde de galaxii.
Galaxiile sunt de fapt aglomerari foarte mari de stele. Conform astronomilor, Galaxia noastra (Calea Lactee) numara pana la 400 de miliarde de stele de diferite dimensiuni si luminozitati.

Scoicile producatoare de perle negre sunt cele din genul "Pinctada margaritifera".


Pagina 15 din 33:   << < ... 13 14 15 16 ...>   >>  Mergi la pagina:
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul Fotografiei - Roma (Fotografia - Festival Internazionale di Roma)
Roma gazduieste in muzee, galerii, spatii publice si private mostre de fotografie, in fiecare an cu ..
Ungaria  |  Franta  |  Olanda  |  Germania  |  Spania  |  Malta  | 
Stiai ca?
Bistrita a mai fost denumit si "Orasul Pasajelor".... 25% dintre cetatenii statului Monaco au peste 65 de ani?...
Dictionar turistic
Refugiu - Spatiu de adapostire construit in totalitate in zona montana inalta, echipat cu dotari modeste, destinat adapostirii turistilor in timpul ascensiunilor montane si care nu are personal de serviciu.
7 recomandari