TurisMALL
powered by

10 cele mai faimoase ruine


MACHU PICCHU

Machu Pichu, Peru

Inconjurat de mister, farmec si traditii, Machu Pichu este cel mai cunoscut simbol al Imperiului Incas. Descoperit in 1911 de exploratorul Hiram Bingham, dupa ce fusese ascuns intre padurile tropicale din jur, Machu Pichu nu ar fi fost un oras, ci un loc de pelerinaj legat simbolic de viziunea incasilor fata de cosmos. De-a lungul timpului, aici au fost descoperite 175 de mumii, dintre care o mare parte erau femei, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa creada ca erau vestale ale Soarelui.

Asezarea a fost inaltata in secolul XV, la 2500 de metri altitudine, adapostind aproximativ 1.200 de persoane, pe cand in anotimpul ploios ramaneau 100 de locuitori. Orasul era impartit in 3 zone: zona sacra, zona oamenilor de rand si zona preotilor si a nobilimii.

In zona sacra pot fi vazute Templul Culorilor, Intihuatana si Camera cu trei ferestre, toate dedicate lui Inti, zeul soarelui si totodata zeitatea incasa suprema. In zona nobilimii sunt casele in care stateau nobilii (adevarate palate avand camere trapezoidale), iar in cea populara locuiau servitorii.

Palenque, Mexic

Ruinele Palenque sunt unele dintre cele mai importante situri mayane din Mexic si America Centrala. Asezate pe o culme, cu vedere spre Golful Mexic, ruinele Palenque sunt inconjurate de o padure tropicala deasa. Studiile au demonstrat ca zona este locuita inca din anul 100 I.Hr, dar majoritatea cladirilor dateaza din secolele VI – X d.Hr. Cele mai importante monumente sunt Palatul (un complex de cladiri cu peretii si tavanul decorate cu ritualuri si picturi care arata cum traiau mayanii) si Templul cu Inscriptii (contine tabele cu istoria primului conducator).

Ruinele Ayutthaya, Thailanda

Desi ruinele Ayutthaya nu sunt la fel de renumite ca Bangkok, Chiang Mai sau Phuket, si aici ajung numerosi turisti fascinati de istoria Thailandei. In vremurile de glorie, Ayutthaya era un oras important, a carui evolutie rivaliza cu marile orase europene. Din cauza prosperitatii crescande, orasul a fost atacat si distrus de tara vecina, Burma (in prezent Birmania). Ruinele Ayutthaya fac parte din patrimoniul UNESCO.

Colosseum, Italia


Colosseum-ul este cel mai cunoscut monument al Romei. Construit intre anii 72 – 80, Colosseum-ul a fost folosit pentru spectacolele sangeroase ce au fost practicate pana in 523. Capacitatea Colosseum-ului era de 50.000 persoane.

Ruinele Tikal, Guatemala

Tikal este unul dintre cele mai mari situri arheologice si se afla in partea de nord a Guatemalei. Situl face parte din Parcul National Tikal, iar in 1979 a fost declarat monument UNESCO. Tikal a fost un important centru pentru civilizatia Maya, care locuia aici inca din secolul IV I.Hr. Perioada de apogeu, cand au fost construite cele mai frumoase palate si monumente a fost intre anii 200 – 900 d.Hr. Dupa aceasta perioada, zona a intrat in declin, pentru ca in secolul X situl sa fie abandonat.

Chichen Itza, Mexic

Chichen Itza este un sit arheologic construit de civilizatia Maya si aflat in partea central-nordica a peninsulei Yucatan, in statul Yucatan, Mexic. Situl se afla la 190 km de Cancun si a fost numit una dintre Cele Noi 7 Minuni al Lumii. Punctul de atractie al sitului arheologic este Piramida Yucatan, cunoscuta si sub numele de El Castillo.

Partheon, Grecia

Acropola este simbolul Atenei. Ruinele au fost construite in secolul 4 I.HR, insa o mare parte din cladirile originale au fost distruse de persani. In dreapta intrarii principale se afla Athena Nike, un mic templu restaurat. Partheon-ul este cel mai important edificiu al Acropolei si a fost construit in cinstea zeitei Atena. Tot in interiorul Acropolei se afla si un muzeu, unde sunt expuse sculpturi si frize din antichitate.

Ruinele Jesuitical, Paraguay


Ruinele Jesuitical se afla la 25 km de orasul Encarnacion si reprezinta una dintre cele mai frumoase si sugestive ruine din Paraguay. Desi constructia nu a fost terminata, ruinele inca pastreaza formele originale ale bisericii de odinioara: peretele altarului este decorat cu ingeri din piatra; usile care permit accesul in ruine sunt inscriptionate cu litere, frunze si motive sculpturale. Turnul si capela amintesc de frumusetea arhitecturii. Ruinele Jesuitical au intrat in patrimoniul UNESCO in 1993.

Ruinele Copan, Hounduras

Copan a fost capitala mayana intre anii 400 – 800, in prezent fiind un important sit arheologic. Aici veti putea admira piramide, temple, 21 piloni de piatra cu inscriptii ale regilor antici.

Ruinele Palmyra, Siria


In inima desertului Sirian este ascunsa Palmyra, adeseori descrisa ca “mireasa desertului”. Ruinele spun povestea eroicei regine Zenobia. Deoarece Palmyra era un oras prosper, cu o pozitie strategica, orasul a fost atacat de trupele Imperiului Roman. Regina Zenobia a fost capturata si dupa la Roma in lanturi de aur. Ajunsa la Roma, regina s-a otravit, iar orasul, odata prosper si stralucitor, a fost distrus. In prezent, arheologii incearca sa dezgroape palatul reginei, care a fost distrut de romani si inlocuit cu un campus militar.

Sursa articol. Sursa foto


5625

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Ziua Independentei - Grecia (Greek Independence Day)
Ziua Independentei reprezinta sarbatoarea nationala, celebrata anual pe 25 martie. In 1821, dupa cir..
Stiai ca?
Cel mai mare canal - tunel (navigabil) din lume este Canalul tunel Rove (Franta), ce are aproximativ 7,2 km lungime si 22 m latime. Canalul Rove a fost construit intre anii 1912-1927, fiind deschi... Cea mai mare adancime din oceane este: Groapa Marianelor, Pacific (-10994 m) Fosa Puerto Rico, Atlantic (-8605 m) Fosa Java, Indian (-7125 m) Adancimile Molloy, Arctic (-5669 m)...
Dictionar turistic
Bilet cu bucla deschisa - Bilet dus-intors care da posibilitatea calatorului de a efectua la intoarcere un alt traseu decat la dus, punctele de plecare si de sosire fiind fixate la dorinta sa, in intelegere cu transportatorul.
7 recomandari